Idén is megrendezték a Szent Lukács Napot

Idén is megrendezték a Szent Lukács Napot

2023-10-19 09:55:07
Szerző: Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat
Máriapócs
Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat
A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat munkatársai részére a közösség építését, a lélek megújítását és erősítését szolgáló találkozót, Szent Lukács napot tartottak október 18-án, Máriapócson.

A lelki töltekezést is szolgáló Szent Lukács napot 2014 óta rendezik meg, azzal a céllal, hogy a munkatársak kilépve a mindennapok sűrűjéből, belső világuk mélyére utazhassanak, hálát adjanak a közös munkáért, együtt ünnepeljenek, s a kiemelkedő munkát végző dolgozókat pedig elismerésben részesítsék. A szeretetszolgálat 2010 decemberében történt alapításának helyszínén, Máriapócson közel 220 munkatárs vett részt az eseményen. A jelenlévők három megye, hét intézményében, az idősotthonokban, a szociális központokban, a betegágyak mellett maradt közel 500 munkatársat is képviselték.

A lelki töltekezést is szolgáló Szent Lukács nap a Máriapócsi Kegytemplomban kezdődött, amelyet Kapin István atya, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat lelki igazgatója igehirdetéssel indított útjára. Az atya szólt arról, hogy mindannyian más-más helyről érkeztek, de „bármilyen úton is indulunk el életünk, munkánk során, a templomba érve csak akkor tud a Jó Isten segíteni rajtunk, erőt adni, ha tudjuk, hogy mit szeretnénk elérni, mi a célunk” – mondta Kapin István, majd a több mint 300 éves kegytemplomban mondott köszönetet a szociális ágazatban dolgozó munkatársak áldozatos munkájáért. - A lelki nap akkor jó, ha a résztvevő önző tud lenni, mert az év 365 napján elsősorban másokkal foglalkozik, ma pedig legyenek befogadóak az elhangzó üzenetekre – mondta az Emmánuel Zarándokközpontba visszatérve Pindzsu István atya, aki „házigazdaként” köszöntötte a résztvevőket.

2022. a szervezeti változások éve 

Megalapítását követően a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálatnál több alakalommal történtek szervezeti átalakítások, de a tavalyi év minden eddiginél jelentősebb strukturális átszervezést jelentett. Ezekről a változásokról dr. Tóth Rita, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatóhelyettese tájékoztatta a munkatársakat.

- Múlt évben három intézményt adtunk át a Nyíregyházi Egyházmegye, kettőt pedig a Hajdúdorogi Főegyházmegye fenntartásába. Ezt követően 2022. március 1-jével három új intézmény: a debreceni Szent Matróna Görögkatolikus Ápoló-Gondozó Otthon, a füzesgyarmati Szent Mihály Görögkatolikus Idősek Otthona és az újszászi Szent Márton Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ működtetését vállaltuk át, ami földrajzi nyitást is jelentett számunkra, mivel Békés és Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyékben is intézményfenntartóvá váltunk – mondta előadásában az igazgatóhelyettes. 

Fejlesztések, beruházások az intézményekben 

- Részben a Magyar Kormány, részben az Európai Unió támogatásából megtörtént a hajdúszoboszlói Szent Lukács Görögkatolikus Idősek Otthonában található lift felújítása és az épület fűtéskorszerűsítése, illetve a konyhai berendezések cseréjére.  A debreceni Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központ parkolójának bővítése, egy kisállat simogató, továbbá ovifoci pálya kialakítása valósult meg. Míg a hajdúnánási Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ Fürdő utcai telephelyén a vizesblokkok és tornaterem felújítása, illetve kápolna kialakítása zajlott – sorolta dr. Tóth Rita, akinek beszámolójában elhangzott az is, hogy az elmúlt egy-másfél év során majd’ minden intézményben nőtt az ellátottak száma. 

Feladatkör bővítése 

„Amikor Jézus továbbment, meglátott egy születése óta vak embert. Tanítványai megkérdezték tőle: „Mester, ki vétkezett: ez vagy a szülei, hogy vakon született?” Jézus így válaszolt: „Nem ő vétkezett, nem is a szülei, hanem azért van ez így, hogy nyilvánvalóvá legyenek rajta Isten cselekedetei”. (Jn.9) Ezzel a példabeszéd kezdte, majd annak magyarázatával folytatta előadását dr. Horváth Zsolt, a debreceni Szent Lukács Görögkatolikus Integrált Rehabilitációs és Szociális Központ intézményvezetője.

Személyes hangvételű előadásában megosztotta a hallgatósággal, hogy koraszülött csecsemőkkel foglalkozó orvosként – saját családja érintettsége kapcsán is, milyen jelentős szerepet vállalt a korai fejlesztő központ kialakításában, melyet egy Európai Uniós pályázaton nyert támogatásból sikerült megalapítani, majd 2019 szeptemberétől a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásában továbbműködtetni (Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központ néven). Az ott dolgozó szakemberekkel az elmúlt négy év során 6000 olyan családdal találkoztak, akiknek segítettek, gondozták a különböző rendellenességgel született vagy nehézségekkel küzdő gyermekét.

Az idei év szeptemberétől tovább bővítették feladatkörüket, ugyanis - a szociális törvény szerinti - szakosított ellátási formát nyújtó és speciális alapellátási feladatokat biztosító szolgáltató intézménnyé váltak. Ez azt jelenti, hogy a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Debrecenben, pályázat útján nyolc lakóházat vásárolt meg és alakított át, hogy azokban támogatott lakhatást biztosítsanak, elsősorban enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékkal élő, valamint látássérült személyek részére. (Ennek részleteiről hamarosan beszámolunk.) 

Dr. Horváth Zsolt intézményvezető beszámolója után a lelki nap résztvevőit a zene szárnyán repítette - Deli Gabriella karnagy és Benedek-Paládi Krisztina másodkarnagy vezényletével - a debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szivárvány Gyermekkarának előadása, majd ünnepélyes keretek között adták át az idei díjakat. 

-A mai lelki napról mindenki úgy térjen haza, hogy Isten megszólította, mert azt mondja az Úr tanítványainak: „Aki titeket hallgat, engem hallgat, és aki titeket megvet, engem vet meg; aki pedig engem megvet, azt veti meg, aki engem küldött” (Lk.10). Ez az üzenet világossá teszi számunkra, hogy mindannyiunknak küldetése van; a Szeretetszolgálat munkatársainak például olyan, amit igazi szeretettel, igazi irgalommal és igazi alázattal lehet végezni. Az evangélista szavával Jézus azt üzeni, hogy az a küldetés, amit végeznek, az legyen mindig csendes, alázatos, ami Isten számára értékes, fontos – hangzottak dr. Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynökének záró gondolatai.

Az idei Szent Lukács Nap közös ebéddel és a Máriapócsi Kegyhely látogatásával ért véget a szeretetszolgálat több mint kettőszáz munkatársának, amelyért Dicsőség Jézus Krisztusnak!

VEZETŐ HÍREK
Hamarosan bemutatnak egy dokumentumot Péter primátusára vonatkozóan

Felelősek vagyunk a teremtett világért is - díjazták a kispestiek szorgalmát

Múzeumok éjszakája a Görögkatolikus Múzeumban
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Hamarosan bemutatnak egy dokumentumot Péter primátusára vonatkozóan

Felelősek vagyunk a teremtett világért is - díjazták a kispestiek szorgalmát

Múzeumok éjszakája a Görögkatolikus Múzeumban
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Múzeumok éjszakája a Görögkatolikus Múzeumban
Múzeumok éjszakája a Görögkatolikus Múzeumban
 
Felelősek vagyunk a teremtett világért is - díjazták a ...
Felelősek vagyunk a teremtett világért is - díjazták a ...
 
Hamarosan bemutatnak egy dokumentumot Péter primátusára v...
Hamarosan bemutatnak egy dokumentumot Péter primátusára v...
 
Előrevivő következtetéseket kell levonni - a debreceni e...
Előrevivő következtetéseket kell levonni - a debreceni e...
 
A legjobb tanár az, aki utat mutat - pedagógusbúcsút ren...
A legjobb tanár az, aki utat mutat - pedagógusbúcsút ren...
 
A Hajdúdorogi Főegyházmegye közleménye
A Hajdúdorogi Főegyházmegye közleménye