Idősek otthonát szenteltek Gacsályon

Idősek otthonát szenteltek Gacsályon

2018-08-10 11:32:54
Szerző: Nyíregyházi Egyházmegye-Polyákné Tóth Nóra
Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat
A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat a hatodik idősek otthonát nyitotta meg 2018. augusztus 9-én. Az ünnepélyes házszentelést Kocsis Fülöp metropolita és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök végezte Gacsályon.

A szeretetszolgálat igazgatója, Ungvári Sándor köszöntőjében elmondta, hogy a házi segítségnyújtó szolgálatban végzett tevékenység során szerzett tapasztalatok alapján megállapítható: nagy az igény az idősek ellátására. Ezt az országos adatok is alátámasztják. „23 ezer ember várja az idősotthonban való elhelyezését, akikből most 15 otthonra lelt” – tette hozzá az igazgató.

Gacsályban a második, a Szent Lukács intézményeinek sorában már a hatodik idősek otthona nyitotta meg kapuit a magukat már nem, vagy csak részben ellátni tudó idősek előtt. A Szent Simeon Görögkatolikus Idősek Otthona a szintén gacsályi Szent Anna Görögkatolikus Idősek Otthonának telephelyeként működik 2018 augusztusától.

A szeretetszolgálat 2012-ben kezdte meg működését a szatmári községben, amikor az önkormányzattól fenntartásukba vették a Szent Anna Görögkatolikus Idősek Otthonát. A 16 férőhely már akkor is kevésnek bizonyult. Három évvel ezelőtt vásárolt ingatlanukban, melyben a lakásotthonban élő gyermekek és a szakolyi fogyatékkal élő ellátottak nyári táboroztatását végezték korábban, mára 15 idős ellátott találhat otthonra.

Pappné Nagy Tünde intézményvezető arról is beszámolt, hogy milyen munkálatokat végeztek az utóbbi időben (teljes tetőcsere, külső szigetelés, udvar burkolatának térkövezése, szobák burkolatának cseréje, külső-belső festés, mosoda kialakítása, szobák ajtajának cseréje), melyeknek köszönhetően egy korszerű épületet vehettek birtokukban hétfőtől a lakók. „A 15 férőhelyre 39-en jelentkeztek, s a várólista csak nő, hiszen sok idős él egyedül” – mint mondta – „közülük sokan a Szent Lukács Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ által nyújtott házi segítségnyújtó szolgálatot veszik igénybe.” Az új tagintézmény a térség dolgozni vágyó szociális gondozó-ápolóinak is kedvezett, hiszen öt új munkatárs kezdhette meg tevékenységét az új épületben.

Az ünnepség a házszentelés szertartásával kezdődött, melyen jelen volt Kocsis Fülöp metropolita, Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök, dr. Seszták István és dr. Papp Tibor főhelynök atyák és az idősek otthonában lelki gondozást végző Kiss Andor esperes atya is. Miután a főpásztorok megszentelt olajjal kereszt alakban megkenték a ház központi termének falait és szentelt vízzel meghintették az épület helyiségeit, a metropolita prédikációjában a felolvasott evangéliumi szakaszhoz fűzte gondolatait. A szentelések során a Zakeus történetét épp azért olvassák fel, mert „Jézus belépett Zakeus házába és ezzel minden megváltozott”– kezdte az igemagyarázatot az atya. „Ez történik házszenteléskor is: Jézus belép a házba, s attól kezdve minden megváltozik. Látszólag nem történik semmi, az olajjal való megkenés után néhány kereszt és néhány csepp szenteltvíz marad a falon. S bár ennek – nem úgy, mint a felújításnak – nincs külső nyoma, mégis ez az igazi átalakulás: amikor Jézus belép a házba. Ezen keresztül azok életébe, akik itt laknak és dolgoznak. Jézus az, aki megváltoztat mindent.”

Az Úrszínváltozás ünnepének tanulságait is e gondolathoz kapcsolta a metropolita: „Amikor Krisztus színében átváltozott, lényege nem változott meg, csak a megjelenése, átragyogott rajta dicsősége. Az apostolok ugyanakkor kívülről nem változtak meg, de belül átalakulást éltek meg. Jézus átváltozása nem lényegi, hanem külső, az apostolok átalakulása nem külső, hanem belső.”

Elmélkedésének zárásaként ezzel a kettősséggel értelmezte a szentelés folyamatát. A házszentelés során külsőre nem történik semmi, belsőnk viszont csak olyan mértékben tud változni, amennyire és amilyen mélyen engedjük Jézust a szívünkbe lépni.  

Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő köszöntő szavaival az ilyen és hasonló intézmények létjogosultságáról beszélt, hiszen „jóléti társadalmunkban a magasabb kor elérésével, megjelennek az időskorral együttjáró (nép)betegségek, s sok esetben ezek az idős betegek állandó felügyeletet igényelnek” – mint mondta. A többgenerációs együttélések régen segítették az egymásra való odafigyelést. Ma egyedül élnek az idősek. Az ilyen jellegű építkezések a térség lakosságának megelégedésére szolgálnak.

Végezetül Szocska A. Ábel megyéspüspök – odafordulva a lakókhoz is – arról a szépségről beszélt, amely itt, Gacsályon várta a vendégeket: az épület, a környezet, „de mit érne mindez, ha nem lennének benne szép öregek, s ha megfeledkeznénk arról, hogy mindaz, ami szép, Istentől van. Mert mindaz, ami szép csak addig szolgálja életünket, amíg Isten ajándékának tartjuk és hálát adunk érte. Az időseink is Istentől kapott szép ajándékok, s az élet is addig szép, amíg Isten ajándékának tekintjük és hálát adunk érte” – zárták szavai az ünnepséget.

A vendégek az állófogadást követően átsétáltak a szomszédos Szent Anna Görögkatolikus Idősek Otthonába, ahol a folyamatban lévő felújítások megtekintése mellett volt alkalom a lakókkal való beszélgetésre is.

VEZETŐ HÍREK
Fülöp metropolita köszöntője Tódor munkácsi püspök szentelésén

Fölszentelték a Munkácsi Egyházmegye új püspökét

Organikus pedagógia a hittudományi főiskolánkon: meghosszabbított jelentkezéssel!
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Fülöp metropolita köszöntője Tódor munkácsi püspök szentelésén

Fölszentelték a Munkácsi Egyházmegye új püspökét

Organikus pedagógia a hittudományi főiskolánkon: meghosszabbított jelentkezéssel!
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Fülöp metropolita köszöntője Tódor munkácsi püspök ...
Fülöp metropolita köszöntője Tódor munkácsi püspök ...
 
Fölszentelték a Munkácsi Egyházmegye új püspökét
Fölszentelték a Munkácsi Egyházmegye új püspökét
 
Organikus pedagógia a hittudományi főiskolánkon: meghoss...
Organikus pedagógia a hittudományi főiskolánkon: meghoss...
 
Isten a jókedvű adakozót szereti
Isten a jókedvű adakozót szereti
 
Hétfőtől rövidített nyitvatartásra kell számítani a ...
Hétfőtől rövidített nyitvatartásra kell számítani a ...
 
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor