Idősgondozásban dolgozók számára szerveztek továbbképzést Hajdúszoboszlón

Idősgondozásban dolgozók számára szerveztek továbbképzést Hajdúszoboszlón

2019-07-18 10:58:14
Szerző: Minya Tünde, központi ápoló
Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat
"A modern sebkezelés elmélete és gyakorlata napjainkban" címmel tartottak továbbképzést a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálathoz tartozó idősotthoni ellátást nyújtó intézmény munkatársainak, Hajdúszoboszlón. Az egynapos tanfolyamot 2019. július 11-én rendezték meg 39 szakembernek. Ápolók, szakápolók, részlegvezetők aktív részvétele mellett, a mentálhigiénés munkatársak is jelen voltak.

Ez az egynapos továbbképzés a Magyar Ápolási Egyesület szervezésében a Hartmann-Rico Hungária Kft. szakembereinek közreműködésével valósult meg. Az oktatás célja, hogy a dolgozók számára, helyben, olyan színvonalas pontszerző továbbképzést kapjanak, mely során kiemelt hangsúlyt kap az egységes szemlélet kialakítása, a szakmaiság és a protokoll szerinti munkavégzés szükségessége. 

Az egész napos program keretében 5 elméleti elődadás hangzott el, melyek részletesen bemutatták a szociális intézményekben leggyakrabban előforduló krónikus sebek kialakulását, jellegét, a megfigyelés szempontjait, az időbeni észlelés és a korszerű sebkötözők alkalmazásának jelentőségét. Emellett a nem megfelelő ellátásból adódó hibákra és szövődményekre is felhívták az előadók a figyelmet.

Az előadások során meg lehetett ismerni a modern kötszerekkel kapcsolatos tudnivalókat, melyek rávilágítottak arra, hogy milyen típusú sebre, milyen modern kötszert célszerű alkalmazni. Fontos, hogy a sebkezelő ismerje a seb kialakulásának okát (vénás elégtelenség, érszűkület, nyiroködéma, cukorbetegség, stb.), az ellátott általános állapotát, a szervezet immunállapotát befolyásoló betegségeket. 

Részletesen beszéltek a nehezen gyógyuló sebek kezelésének és a krónikus sebek szövődményeinek ápolói feladatairól, megfigyelés jelentőségéről. A bemutatott példák felhívták a figyelmet arra, hogy a feladatok elvégzéséhez megfelelő elméleti tudás, és gyakorlati tapasztalat szükséges. Az előadás az ápolók konkrét tevékenységeit foglalta össze, az elvégzendő feladatok lépéseit mutatta be. 

A krónikus sebek túlnyomó többsége vénás keringési elégtelenség következtében alakulnak ki. Ebben az esetben a megfelelő kompressziós terápia alkalmazása oki terápiának számít. Az előadás taglalta a más-más eredetű fekélyek kialakulásának okait, tüneteit és a megfelelő terápiát. A különböző alapanyagú és megnyúlású (rövid) pólyák használata alapvetően befolyásolja a sebgyógyulás eredményességét. A helyes felhelyezési technikák gyakorlással elsajátíthatók, melyek bemutatásra kerültek. 

Az idősellátásban dolgozók megismerhettük a negatívnyomás terápia eddig elért eredményeit, mely új esélyt adhat a gyógyulásra. Az NPWT eljárás – prevenciós céllal – nemzetközi viszonylatban a napi gyakorlat részét képezi. Magyarországon az utóbbi években rohamosan terjed, egyre szélesebb indikációkban használják. A terápia alatt a szakdolgozók szerepe kiemelten fontos, ennek részleteit tartalmazta az előadás második része. 

Az előadások végén képet kaphattunk arról, hogy a krónikus sebek gyógyulása hosszú folyamat, türelmet, kitartást és nélkülözhetetlen szaktudást igényel.  A szakmai nap tanúsága, hogy a krónikus sebek ellátásában csak akkor tudunk előre lépni ha „multidiszciplinális” formában, a társszakmákkal együttműködve végezzük a feladatokat. A szakmai ismeretek birtokában, a rendelkezésünkre álló eszközök használatával, egységes elvek alapján az ellátottak mielőbbi gyógyulását érhetjük el. Egy hosszú út elején az első lépést tették meg azok a dolgozók, akik ezen a szakmai napon részt vettek. Abban bíznak, hogy képesek lesznek a saját területükön a napi munka során változást elérni, és ezáltal a rájuk bízott ellátottak életminőségét jelentősen javítani.

VEZETŐ HÍREK
2020.01.26. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Egy hét a lelkek útján, Krisztus útján - útinapló egy szentföldi zarándoklatról

Felvételit hirdet a budapesti Szinaxis Diákotthon
 
AKTUÁLIS
Az Accord Quartet vendégszereplésével folytatódnak az új évben a Görög Zenei Esték

Emlékzarándoklat Máriapócsra

"Ujjongó örömmel örülök az úrban" Iz61,10 - februárban újra görögkatolikus farsangi bál
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
2020.01.26. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Egy hét a lelkek útján, Krisztus útján - útinapló egy szentföldi zarándoklatról

Felvételit hirdet a budapesti Szinaxis Diákotthon
 
AKTUÁLIS
Az Accord Quartet vendégszereplésével folytatódnak az új évben a Görög Zenei Esték

Emlékzarándoklat Máriapócsra

"Ujjongó örömmel örülök az úrban" Iz61,10 - februárban újra görögkatolikus farsangi bál
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Kántorok számára szerveznek lelkigyakorlatot
Kántorok számára szerveznek lelkigyakorlatot  class=
 
Jézus-ima lelkigyakorlat lesz Máriapócson
Jézus-ima lelkigyakorlat lesz Máriapócson class=
 
"Ujjongó örömmel örülök az úrban" Iz61,10 - februárb...
 
Emlékzarándoklat Máriapócsra
Emlékzarándoklat Máriapócsra  class=
 
Az Accord Quartet vendégszereplésével folytatódnak az ú...
Az Accord Quartet vendégszereplésével folytatódnak az ú... class=
 
A keresztények egysége - álom vagy valóság? - Szólj be...
A keresztények egysége - álom vagy valóság? - Szólj be... class=