Igaz emberként Isten színe előtt - papnék lelkigyakorlata Máriapócson

Igaz emberként Isten színe előtt - papnék lelkigyakorlata Máriapócson

2022-07-18 10:32:09
Szerző: Bakancsos Éva, további fotók: Orosz Rita
Máriapócs
Metropólia
Lelkigyakorlat
Az idei évben június 30. és július 2. között került sor a görögkatolikus metropólia papfeleségeinek lelkigyakorlatára. A lelkigyakorlatot Dr. Görföl Tibor teológus és Sipos Edit valláspedagógus vezette.

A program csütörtök este vecsernyével kezdődött. Vacsora után „hogy vagy?” kérdéskörrel folytatódott, melyen megtisztelt bennünket jelenlétével Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya is. A jelenlévők az este folyamán kellemesen elbeszélgettek az egyházban, a családban és tágabb környezetükben betöltött szerepvállalásaikról.

Péntek reggel érsek atya vezetésével utrenyét végeztünk a kegytemplomban. Felemelő élmény volt ez minden jelenlévő számára. Az utrenyét előadások, vagyis inkább mélyenszántó beszélgetések követték, melyben arra a kérdésre kerestük a választ, hogy „Hogyan lehet élni igaz emberként Isten színe előtt?”, s mik azok a tényezők, melyek világi életünk során meggátolnak, meggátolhatnak ebben. Lelkigyakorlatvezetőnk neves teológusok gondolatain és írásain keresztül segített bennünket a válaszkeresésében. Thomas Keating ciszterci szerzetes atya, korunk egyik neves spirituális tanítója szerint a biztonságvágy, irányításvágy és az elismerésnek a vágya az, ami eltávolít bennünket Istentől. „Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy megtartsuk a poklot (vagy a földet), nem fogjuk meglátni a mennyet; ha elfogadjuk a mennyet, nem tarthatjuk meg a pokol legkisebb és legmeghittebb emléktárgyait sem” – írja C. S. Lewis képzelet és tapasztalat szőtte allegorikus mese-regényében. A nagy válás című könyvéből két történetet dolgoztunk fel kis csoportokban. A történetek rávilágítottak többek között arra is, hogy nagy különbség van az Isten akaratába való beletörődés, és akaratának elfogadása között. Az Isten kegyelme nélkül minden jószándék a visszájára fordulhat.

A nap második felében Terrence Malick: The Tree of Life (Az élet fája) című filmjét néztük meg, melyben kozmikus távlatok és egy átlagos család mindennapi élete kapcsolódik össze. Halandóság és örökkévalóság, kegyelem és természet, hit és tudomány kérdésének költői és filozofikus taglalásában. A film történéseiben a szentírási Jób könyvének modernkori feldolgozását lehet felfedezni, mely olyan kérdéseket boncolgat, ami a felsőbb erő értelmét és működését próbálja átlátni. A filmet követően közösen megbeszéltük a látottakat, mely sokunkban felkavaró és melyről jövő érzéseket és gondolatokat ébresztett. 

Az este folyamán vacsorával egybekötött bibliai ételkóstoló következett Sipos Edittel. Jézus földi életének idején fogyasztott ételekkel ismerkedtünk meg, melyeket jóízűen el is fogyasztottunk. Edit előadásából megtudhattuk, hogy hogyan alakították az akkori konyhaművészetet az életkörülmények, és miért olyan állagú, ízű és formájú egy-egy étel amilyen. Különleges és méltó zárása volt ez a napnak.

A lelkigyakorlat ideje alatt a tisztelendőasszonyok bekapcsolódtak a kegyhely Liturgikus rendjébe is. Az előadások és szertartások között volt idő beszélgetésre, egyéni imádkozásra és pihenésre is.  

Szombaton a pénteki nap összegzésével indult a délelőtt. Az élmények és tapasztalatok megosztását követően elbúcsúztunk lelkigyakorlatvezetőnktől, Görföl Tibortól. Isten áldását kérve életére, megköszöntük a velünk töltött időt és az értékes gondolatokat, mely lelki feltöltődésünket támogatta.

Még a délelőtti órákban Sipos Edit a Kett-féle pedagógia módszertan hazai képviselője gyakorlati formában megismertette velünk a Kett-módszert. Ez a módszer, Európa-szerte elismert, mély pszichológiai-teológiai hátterű pedagógiai szemlélet, mely rengeteg lehetőséget rejt magában. A jelenlévő tisztelendőasszonyok, már találkoztak a padlóképes foglalkozás fogalmával, de mint résztvevő nem volt alkalmuk elmélyülni benne. A nap folyamán, hála a szervezőknek három foglalkozáson keresztül kaptunk erre lehetőséget. Számunkra is meglepő volt, mi mindent rejt az emberi lélek, melyet képes felszínre hozni néhány kavics, fadarab, gyöngysor vagy éppen tökmag. És mi mindent tanulhatunk egy esernyőtől. 

A Kett-módszer segítségével Árpádházi Szent Piroska életén keresztül választ kaptunk a lelkigyakorlat elején feltett kérdésünkre „Hogyan lehet élni igaz emberként Isten színe előtt?” Ez csak úgy lehetséges, ha tekintetünket mindig az Ő egyszülött fia, Jézus Krisztus felé irányítjuk, ahogy tette ezt Árpádházi Szent Piroska is.

Franz Kett mottója egy jókívánság, mellyel gyakran búcsúzik leveleiben: „Örömöt, erőt és bátorságot kívánok az életedhez!” Adja ezt meg számunkra is a Boldogságos Szűz Mária közbenjárásával a jó Isten.

 

VEZETŐ HÍREK
22+ a fiatal felnőtteknek - Íme a részletes program!

Tanítót keresnek Nyíracsádra

Isten a jókedvű adakozót szereti
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
22+ a fiatal felnőtteknek - Íme a részletes program!

Tanítót keresnek Nyíracsádra

Isten a jókedvű adakozót szereti
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Isten a jókedvű adakozót szereti
Isten a jókedvű adakozót szereti
 
Hétfőtől rövidített nyitvatartásra kell számítani a ...
Hétfőtől rövidített nyitvatartásra kell számítani a ...
 
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor
 
Együtt Máriapócsra - Csatlakozzon a motorosokhoz!
Együtt Máriapócsra - Csatlakozzon a motorosokhoz!
 
Jó hangulatban, újra együtt: ilyen volt a Görögtűz + t...
Jó hangulatban, újra együtt: ilyen volt a Görögtűz + t...
 
Pest vármegyébe keresünk óvodavezetőt
Pest vármegyébe keresünk óvodavezetőt