Igazi görögkatolikus ünnep volt a Görkapocs - a haon.hu beszámolója

Igazi görögkatolikus ünnep volt a Görkapocs - a haon.hu beszámolója

2019-10-29 11:52:10
Szerző: Szakál Dia/haon.hu, kiemelt kép: P.Tóth Nóra/Görögkatolikus Metropólia
Metropólia
Debrecen
Friss
A Görögkatolikus Metropólia rendezvényén október 25. és 27. között minden korosztály örömteli élményekkel gazdagodhatott.

Több mint ötezer előzetesen regisztrált vendéget számlálhatott az idei Görkapocs Fesztivál, a Görögkatolikus Metropólia hétvégén megrendezett találkozója a Főnix Csarnokban.

A seregszemlén az egyházmegyéhez tartozó oktatási és szociális intézmények, valamint kulturális közösségek tucatjai mutatkoztak be a színpadon és a küzdőtéren felsorakozó standok mögött egyaránt. A programot tudományos és hitéleti előadások, valamint könnyűzenei koncertek színesítették. A „Minden, ami összeköt” szlogennel címkézett találkozó pénteki nyitónapján a Görögkatolikus Metropólia főpásztora, Kocsis Fülöp érsek-metropolita összegezte a hétvége legfontosabb üzenetét.

– A Görkapocs lehetőséget ad arra, hogy összekapcsolódjunk, akár a koncertek, akár a társaság által, és szemlélteti az Isten és az ember kapcsolatát is. Valójában az Isten az, aki összekapcsol bennünket, hogy elhiggyük: nem vagyunk egyedül. Bízom abban, hogy a fesztivál megerősíti a barátságainkat, és egyenként is megerősít mindenkit az az Istenhez való tartozásában – fogalmazott.

Szabó Tamás, a Nyíregyházi Egyházmegye pasztorális helynöke 2012-ben, Nyíregyházán a zarándoklat részeként barátaival közösen indította el a Görkapocs Fesztivált, a résztvevőknek a találkozó létrejöttéről beszélt. – 2012-ben a századik évét ünnepelhettük az önálló Hajdúdorogi Egyházmegye megalakulásának, így az első találkozó célja a jelenlegihez hasonlóan az, hogy megmutassuk, jó Istenhez és egymáshoz tartozni.

A pénteki nyitónapon Kocsis Tamás és Verdes Tamás atya tartott tartalmas, közvetlen hangvételű előadást, majd a Yulius25 Zenekar lépett színpadra saját szerzeményeivel. Este a Bagossy Brothers Company szimfonikus koncertje töltötte meg a Főnix Csarnokot, ahol a produkciót követően esti imával zárták a napot a fesztivál résztvevői.

Megható előadás

Szombat délelőtt játszóházzal, arcfestéssel és gyermekműsorral várta a Görkapocs a legkisebbeket, majd a színpadon sorra követte egymást az egyházmegye óvodáinak és iskoláinak bemutatkozó műsora. A találkozó legemlékezetesebb pillanatait a Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központ fiataljainak megható zenés produkciója nyújtotta, de nagy sikert aratott a Vaga Banda gólyalábas műsora és a görögkatolikus motorosok is, akik Szirmai Máté atya vezetésével a Főnix Csarnok körül motoroztatták meg a vállalkozó kedvűeket. Eközben a görögkatolikus közösségek standjainál többek közt megismerhettük a Szent Damján Tábor és a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat misszióját, valamint a Szent Bazil és Szent Efrém óvodáinak, alap- és középfokú oktatási intézményeit is.

A színpadi produkciókat köszöntőbeszédek követték. Barcsa Lajos alpolgármester a kisközösségek értékteremtő szerepére hívta fel a figyelmet, valamint Debrecen és a görögkatolikusok nagy múltú kapcsolatára, mely a Görkapocs Fesztivállal tovább erősödik. Orosz Atanáz püspök az Istennel való kapcsolódás fontosságát emelte ki, mely nélkül nem lehet egymás közötti élő kapcsolatrendszerünk.

Közös jövőképpel

Simicskó István kormánybiztos görögkatolikus közéleti szereplő szólalt fel a seregszemlén. A politikus szerint fontos, hogy a keresztény embereknek megmaradjon közös jövőképük, ami nem más, mint a szeretet civilizációjának felépítése.

A szombati programokat vecsernye, majd a Lautitia Kóruscsalád és a Ghymes közös koncertje zárta. A Görkapocs Fesztivál vasárnap délelőtt az Attila téri székesegyházban szent liturgiával zárult.

VEZETŐ HÍREK
A csodák és a szabadulások álltak a legutóbbi cigánypasztorációs tanácskozás középpontjában

Megújulás a szeretetben - a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körleve

Budapesti egyetemisták zarándokoltak Máriapócsra
 
AKTUÁLIS
"Mikor jössz el hozzám?" - Görögkatolikus Ifjúsági Lelkigyakorlat lesz Máriapócson

Kántorok lelkigyakorlata

Kántori találkozók Fülöp metropolitával
 
VEZETŐ HÍREK
A csodák és a szabadulások álltak a legutóbbi cigánypasztorációs tanácskozás középpontjában

Megújulás a szeretetben - a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körleve

Budapesti egyetemisták zarándokoltak Máriapócsra
 
AKTUÁLIS
"Mikor jössz el hozzám?" - Görögkatolikus Ifjúsági Lelkigyakorlat lesz Máriapócson

Kántorok lelkigyakorlata

Kántori találkozók Fülöp metropolitával
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén is messze zsong a hálaének
Idén is messze zsong a hálaének  class=
 
Kántori találkozók Fülöp metropolitával
Kántori találkozók Fülöp metropolitával  class=
 
Kántorok lelkigyakorlata
Kántorok lelkigyakorlata class=
 
"Mikor jössz el hozzám?" - Görögkatolikus Ifjúsági Lel...
 
CSAK a siker számít? - beszélgetés a témáról Debrecen...
CSAK a siker számít? - beszélgetés a témáról Debrecen... class=
 
Mert egy a kenyér - Az eucharisztia ökumenikus perspektív...
Mert egy a kenyér - Az eucharisztia ökumenikus perspektív... class=