Kerékpáros zarándoklaton töltekezhettek a Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ gondozottjai

Kerékpáros zarándoklaton töltekezhettek a Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ gondozottjai

2021-07-15 11:33:22
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Szabadidő
zarándoklat
Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat
Nyolcadik alkalommal indultak kerékpáros zarándoklatra a Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ gyermekei gondozóikkal közösen. Megközelítőleg 300 kilométeres táv megtételére vállalkozott az ifjúság, akik között 12 és 20 éves is akadt. Útjukat öt felnőtt kíséretében tették meg, hogy megnyílhassanak a "Napot és a csillagokat megmozgató szeretet előtt". A 2021. június 28 és július 1. között megszervezett zarándoklatról Polyák Ibolya fejlesztő pedagógus írt beszámolót.

A kezdeti apró problémákat áthidalva, komfortzónánkat hátrahagyva indultunk egy igazán izgalmasnak ígérkező kalandtúrára.

Polgáron, a Hidl József tervei alapján épült, klasszicista stílusú római katolikus templom árnyat adó kertjében fogyasztottuk el első közös reggelinket. A Tisza töltésére felérve célba vettük Tiszacsegét. A természet ölelésében tekertük a kilométereket, ezernyi vadvirág színezte utunkat s kisebb hűsítő pihenőket is beiktattunk. Folyóparti szálláshelyünket elfoglalva kerekeztünk a településre, a jól megérdemelt ebédünkért.

Később a település néprajzi különlegességével ismerkedhettünk meg. A Zsellérház múzeum népi építészeti műemlék, hármas beosztású jobbágyház. Az alacsony, vályogfalu, nádtetővel fedett épület a paraszti életmód emlékeit mutatja be. Bútorzata, konyhai berendezései és a használati eszközök felkeltették érdeklődésünket.

Megtudtuk, hogy a hagyományos paraszti életmód szerint az asszonyok helye a kemence körül volt, a férfiak pedig a saroklócán ülve étkeztek, „tanyáztak”. Ismeretlen kifejezések jelentésére is fény derült, mint például az „áll mint katiban a gyerek” szólás eredetére.

Ezt követően a település szélére, az úgynevezett „tüzelős- sorra” tekertünk tovább. Évszázadokon át szokás volt, hogy a férfiak, idősebb fiúk kint, szálláskertben tartózkodtak, úgynevezett tüzesólban, ahol ellátták, őrizték az állatokat s helyben főztek, aludtak. Megismerhettük az állatok gondozásához használt sajátkészítésű faeszközöket. Számtalan ismeretlen kifejezéssel találkoztunk. pl.tüzelős-sor, főzőcikk, szikrafogó. A nap a Magyarok Nagyasszonya templomban folytatódott, ahol Tóth Lóránt, lelki vezetőnk közreműködésével gyarapítottuk ismereteinket. Növekedtünk hitben és szeretetben. Majd felkerestünk egy másik lelkihajlékot, ami a település legrégebbi, első kőépülete. A reformátusok temploma a XIV. században épült, a jelenleg itt szolgáló lelkész asszonytól sok érdességet megtudtunk az épületről, s a helyiekről. A délután zárásaként fociztunk egyet, kis csapatunk helyi játékosokkal egészült ki, így sikerült mindenkinek levezetni maradék energiáját. Bőséges sültes tál elfogyasztását követően napértékelő beszélgetéssel zárult a nap. Másnap, hajnali öt órakor volt az ébresztő és a reggeli teendők után egy újabb kalandos nap várt ránk. Ezúttal Tiszafüredet vettük irányba.

Az ébredező nap sugarai s a lágy reggeli szellő simogatott minket az élettel teli üde, zöld környezetben, utunkat számlálhatatlan madár dala is kísérte. A csodás és frissítő természetben mi csak apró szereplők voltunk. Röpke eltévedés hozadékaként Tiszafüred település szépségében is gyönyörködhettünk.

A Bőrműves Alkotóház árnyas udvarában Tibor bácsi feleségével és „medveölő” kutyájával nyújtott számunka élmény-teli délelőttöt. Itt a népművészetben használatos tárgyakat készítenek, melyek ősrégi kultúra motívumvilágát hordozzák. Élvezhettük a jurta hűsítő, nyugalmat árasztó belső légkörét. Tibor bácsi beszélt a mongolok életmódjáról, a nemezsátor megépítéséről, berendezéséről, archaikus díszítettségéről. Gyűjteményében különféle népek kardjai is megtalálhatók, amiket a gyermekvédelmi központos fiúk kezükbe is vehettek. Megismerkedtünk az íjászat alapjaival is s rögtönzött versenyt rendezve, különböző kategóriákban bajnokokat is avattunk.

A napfényes, kék égboltnál és a kellemes „egyszálpólós” időnél nemigen létezik jobb, ez a miliő egészült ki egy laktatós ebéddel, ami után újabb célt, Abádszalókot vettük irányba. Útközben gondos gazdák munkájaként lenyűgöző bálamezőt láthattunk a töltés mindkét oldalán. A természet menedékhely, egyben élettér embernek, állatnak. Őzike picinyke gidájával menekülőben, ragadozó madár keresi táplálékát.

Abádszalóki szállásunkat elfoglalva a jól megérdemelt hűsítő fürdőzéssel zártuk a napot a közkedvelt szabadvízi strandon, csúszdázással színezve. Mindenki nagy megelégedésére a bőséges svédasztalos vacsora jól esett a fáradt zarándokoknak. A Tisza-tó repülő ékkövei változatos dallamukkal biztosították a kora reggeli ébresztőnket.

Poroszló Ökocentrumában számos látnivaló várt ránt. Minden érzékszervünket rabul ejtő, interaktív eszközöket is használva ismerhettük meg a tó gazdag élővilágát. Nem mindennapi látvány volt számunka a méretes édesvízi akvárium, nálunk honos illetve kihaló félben lévő halfajaival.

Nemcsak költőző madarak térnek haza hozzánk szaporodni, a kipusztulóban lévő viza hal felúszik a tengerből a Tiszán és a Dunán, hogy édesvízbe rakja ikráit. Az ember beavatkozása vízlépcsők építésével, túlzott lehalászással gyérítette az egyedet. Délután kalandos, hűsítő vízitúra várt ránk a természet ringatózó lágy ölén, ahol az idő szinte megállt. Itt a nyugalom örök, szimbiózisban van a természet.

Vezetőnk érdekességekkel ötvözve mutatta be a tó gazdag madárvilágát, de láttunk hódvárat is. Ősi gasztronómiai ismeretekkel gazdagodtunk, sulyom felhasználása étkezésre, gyékényt is kóstoltunk. Természetesen a poroszlói strandot sem hagytuk ki egy hűsítő mártózásra, majd folytattuk a tókerülő utunkat. Egy ilyen tartalmas, kalandos nap után nem kis kihívás volt az esti kerekezés, utolsó szálláshelyünkre Tiszacsegére. Lemenő napnál, beszélgetések kíséretében róttuk a kilométereket. A tiszai szúnyoginvázió csatáját legyőzve, a bőséges sültes tállal is „megküzdött” az éhes társaság.

Vacsora után a rend szerinti napértékelő közös beszélgetés következett. Elismerés a résztvevőknek a példaértékű kitartásukért. Egymás iránti segítőkészségért. A perzselő hőség ellenére is tettre készek voltak a zarándokok s óráról-órára formálódtunk közösséggé. Köttettek barátságok, mertünk megnyílni egymás előtt, s tettünk le feleslegesen cipelt terheket.

Hazautunkon még felkerestük Polgáron a Kálvária Dombot, ahol 14 stáción van ábrázolva a keresztút. Helyszínenként egy-egy bekezdés felolvasásával idéztük fel a Bibliában leírt jeleneteket. Felmerülő kérdésekre lelkivezetőnk segítségével kaptunk választ. Köszönet illeti a töretlen energiával bíró Dézsiné Váradi Erzsike néni és Tóth Lóránt atya alapos előkészületi munkáját. A résztvevők érdeklődését kielégítő változatos, maradandó élményekben gazdag programok megszervezéséért.

A kísérő felnőttek önzetlen hozzáállásával segítették az út nehézségeit. A Jóisten áldása legyen rajtuk, és adjon erőt, egészséget nekik, hogy még sok éven keresztül szervezhessenek kerékpáros zarándokutakat.

 

VEZETŐ HÍREK
Jézus-ima a nyáron

A Hajdúdorogi Főegyházmegye ingyenes belépőket biztosít az Ez az a nap! zenei fesztiválra

Önazonosság és éltető forrás - Nemzetközi konferencia XVI. Benedek nyomdokaiban
 
AKTUÁLIS
Jézus-ima Debrecenben

Idén Debrecen ad otthont az Ez az a nap! elnevezésű keresztény zenei fesztiválnak
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Jézus-ima a nyáron

A Hajdúdorogi Főegyházmegye ingyenes belépőket biztosít az Ez az a nap! zenei fesztiválra

Önazonosság és éltető forrás - Nemzetközi konferencia XVI. Benedek nyomdokaiban
 
AKTUÁLIS
Jézus-ima Debrecenben

Idén Debrecen ad otthont az Ez az a nap! elnevezésű keresztény zenei fesztiválnak
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén Debrecen ad otthont az Ez az a nap! elnevezésű keres...
Idén Debrecen ad otthont az Ez az a nap! elnevezésű keres...
 
Jézus-ima Debrecenben
Jézus-ima Debrecenben
 
Magyar görögkatolikus lelkészség alakult Bécsben
Magyar görögkatolikus lelkészség alakult Bécsben
 
Önazonosság és éltető forrás - Nemzetközi konferencia...
Önazonosság és éltető forrás - Nemzetközi konferencia...
 
A Hajdúdorogi Főegyházmegye ingyenes belépőket biztosí...
A Hajdúdorogi Főegyházmegye ingyenes belépőket biztosí...
 
Jézus-ima a nyáron
Jézus-ima a nyáron