Kétnyelvű imakönyv segíti a magyar-ruszin közösséget a Jóistennel folytatott párbeszédben

Kétnyelvű imakönyv segíti a magyar-ruszin közösséget a Jóistennel folytatott párbeszédben

2019-08-27 23:16:35
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Debrecen
Ruszin
Újabb mérföldkőhöz érkezett a debreceni ruszin közösség a hiánypótló kötet megjelenésével, amit 2019.08. 27-én mutattak be a nemzetiség számára tavasszal átadott közösségi házban, Debrecen-Józsán. Az ünnepélyes alkalmon Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya azt is bejelentette, hogy már készen vannak a városrészben megvalósítandó fatemplom tervei, míg Papp László polgármester egy magyar-ruszin kéttannyelvű iskola létrehozását helyezte kilátásba.

Bársony borítás, visszafogott, igényes díszítés, gazdag tartalom – ez jellemzi a Görögkatolikus Metropólia, a Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat és Debrecen Megyei Jogú Város gondozásában kiadott magyar-ruszin kétnyelvű imakönyvet. Elkészítésének gondolata Telenkó Bazilban merült fel. A DMJV Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnökének kezébe néhány éve került egy ütött-kopott, kicsi, helyenként hiányos görögkatolikus imakönyv, amit még 1940-ben Pittsburghben adtak ki az Amerikában élő magyar görögkatolikusok számára, két nyelven. Ezt forgatva merült fel benne, hogy lehetne egy hasonlót magyar-ruszin nyelven is megjelentetni.

Fél év alatt készült el az imakönyv, ami öt fő részből áll: Aranyszájú Szent János Liturgiája, énektár, a változó és állandó ünnepek, a panachida(az elhunytak lelki nyugalmáért mondott ima) kapott benne helyet. Párhuzamosan lehet olvasni lapjain a szövegeket, magyarul illetve egyházi szláv nyelven, de a könnyebb kezelés érdekében fonetikusan ruszinul is le lettek az imádságok jegyezve.

– Egy nemzetiséget képviselő önkormányzatnak komplex feladata van, a társadalmi munkában végzett tevékenység nem merül ki a hivatali teendőkben. A közösségfejlesztés erősítése legalább annyira fontos számunkra, mint a hitélet fenntartása. És nem csak helyben, hanem országhatárokon átnyúlóan is – hangsúlyozta köszöntőjében Telenkó Bazil, aki szerint nyugodtan lehet ünnepinek nevezni az imakönyv bemutatásának napját, hiszen ennek köszönhetően is erősödhet majd a ruszinság. 

Elsőként száz darabot adtak ki nyomtatásban az imakönyvből, melyeket Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya meg is áldott. Köszöntőjében a főpásztor elmondta, hogy kedves emlékeket idézett fel számára a kötet szerkesztése, hiszen nagyjából azokat az imaszövegeket tartalmazza, amelyeket ő még gyermekként ismert meg. Édesapja tanította meg vele és testvéreivel.

– Szegeden nőttem fel, ahol a római katolikus egyház jelenléte a legerősebb, ezért a családom is közéjük ékelődött be. Ám az, hogy szívemből görögkatolikus vagyok ezeknek az imáknak köszönhető. A vallási identitást hordozhatják, a görögkatolikus egyházhoz tartozást erősítheti az imakönyv, persze ahhoz forgatni is kell. A hagyományőrzés fontos részét képezhetik, ha megtanítjuk gyermekeinknek – hangsúlyozta Fülöp metropolita atya.

– Örvendetes, hogy ennyire agilis a ruszin közösség, melynek fontos szerepe van Debrecen életében, hiszen nekik kell bátorítást adni azoknak a ruszin gyökerekkel rendelkezőknek, akik eddig még nem vállalták fel hovatartozásukat. Erre ideális közeg a néhány hónapja átadott közösségi ház is – ezt már Papp László polgármester mondta. A városvezető hozzátette: Debrecen nagyon jelentős oktatás-fejlesztési programot hajt végre és ennek részeként minden esély megvan arra, hogy egy magyar-ruszin kéttannyelvű iskola is megalapuljon a megyeszékhelyen. 

2010-ben alakult meg egyébként a ruszin nemzetiségi önkormányzat Debrecenben, de a ruszinság ügye sokkal régebb óta van képviselve a városban. Több írás is bizonyítja, hogy jelentős volt a ruszinajkú hallgatók száma a két világháború között a Debreceni Egyetemen. Rendszeresen összejártak, gyakorlatilag „civil egyesületként” képviselték magukat. E jó viszony a mai napig fennáll, hiszen a felsőoktatási intézménynek köszönhetően számos tudományos, illetve a tudományt népszerűsítő előadást tartottak már a nemzetiségi önkormányzat által szervezett eseményeken.  

Így szívesen fogadta el a felkérést Bartha Elek néprajztudós, a Debrecen Egyetem rektorhelyettese, hogy a ruszin hitéleti hagyományokat bemutató fotókiállítást megnyissa az imakönyv bemutatása után. A tárlat dr. Bődi Erzsébet, az MTA tagja, néprajzkutató gyűjtéséből válogat.   

Mint előadásából kiderült: a Kárpát-medence észak-keleti térségének templomai között nagy számban találunk fából épült templomokat, melyek túlnyomó többségében keleti rítusú, katolikus, pravoszláv, ortodox szertartásokat végeznek. Nem kirívó az, hogy egy templom fából készüljön, hiszen a hagyományos építészet a helyben vagy a közelben fellelhető anyagokat alkalmazza. A Kárpátok vonulata fában gazdag vidék, ennek köszönhető a fatemplomok sokasága azon a környéken. Sokszor megesett, hogy átköltöztették az építményeket, hiszen könnyen szétszedhetőek.

– Manapság néprajzi építészeti örökségnek számít, kuriózum, melyből az Alföldön például alig van – mondta a rektorhelyettes.

Hamarosan azonban egy ilyen gyöngyszemmel gazdagodhat Debrecen, hiszen ahogyan azt Fülöp metropolita atya már tavasszal a közösségi ház átadóján elmondta, a telken egy templomot is szeretnének felépíteni. A tervek elkészültek és már azt is lehet tudni, hogy Gyimesbükkről (Románia) fogják Debrecen-Józsára szállítani. Érdekessége még, hogy a máriapócsi fatemplomhoz hasonló lesz, amit szintén a ruszin hagyományokhoz igazodva alakítottak ki.

A megvalósításhoz az anyagi támogatás elengedhetetlen, így aki teheti segítse e nemes cél elérését.

Adományaikat a CIB Bank következő számlájára várjuk: 10702064-49985908-51100005 . Kedvezményezett neve: Debrecen-Józsai Szervezőlelkészség.

A megjegyzés rovatba kérjük, írják be:"adomány templomépítésre".

 

VEZETŐ HÍREK
A Szent Atanáz kórust hallgathatják meg az érdeklődők Nyíregyházán

A nők diakónussá szentelése is reflektorfényben van napjainkban

Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
A Szent Atanáz kórust hallgathatják meg az érdeklődők Nyíregyházán

A nők diakónussá szentelése is reflektorfényben van napjainkban

Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
A nők diakónussá szentelése is reflektorfényben van nap...
A nők diakónussá szentelése is reflektorfényben van nap...
 
A Szent Atanáz kórust hallgathatják meg az érdeklődők ...
A Szent Atanáz kórust hallgathatják meg az érdeklődők ...
 
Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson
Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson
 
S.E.R. Michael W. Banach magyarországi apostoli nuncius bes...
S.E.R. Michael W. Banach magyarországi apostoli nuncius bes...
 
Igazgatási referenst keres a Gyermekvédelmi Iroda
Igazgatási referenst keres a Gyermekvédelmi Iroda
 
Szakmai ankétra várják az érdeklődőket a Görögkatoli...
Szakmai ankétra várják az érdeklődőket a Görögkatoli...