"Közösség a tudományért" - Fiatal Kutatók és Doktoranduszok IX. Nemzetközi Teológuskonferenciája

2019-03-05 13:17:15
Szerző: DOSZ Hittudományi Osztály
Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola
Március első hétvégéjén rendezték meg a Doktoranduszok Országos Szövetsége Hittudományi Osztályának éves nemzetközi teológuskonferenciáját, amelynek idén a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola adott otthont. A kilencedik szimpózium újra lehetőséget adott arra, hogy a teológia és vallástudomány területein kutató graduális illetve posztgraduális képzésben résztvevő hallgatók bemutathassák kutatási témáikat.

A háromnapos rendezvény 2019. március 1-én, pénteken kezdődött ünnepélyes megnyitóval, amit a számos előadó és vendég tisztelt meg jelenlétével.


Kiss Gábor, a Doktoranduszok Országos Szövetsége Hittudományi Osztályának elnöke, a konferencia szervezője köszöntőbeszédében kiemelte, hogy az idei évben több mint 60 előadó kaphatott lehetőséget doktori tézisének bemutatására. A konferencia megnyitóján jelen volt Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Szocska A. Ábel nyíregyházi és Dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök. A tanácskozás további védnökei voltak Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi, Dr. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Steinbach József a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke,  a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke.

Dr. Véghseő Tamás rektor úr megnyitó beszédében kiemelte: „intézményünkben a doktoranduszkonferenciáknak már komoly hagyománya van. Nagyon fontosnak tartjuk a kutatók utánpótlásának a segítését, hiszen saját intézményünk szempontjából is ennek kiemelt jelentősége van. Támogatni kell azokat a fiatalokat, akik kutatói pályájuk elején vagy doktoranduszképzésük közepén járnak.”

Az idei év tanácskozását megtisztelte köszöntőlevelével Luis Francisco Ladaria Ferrer SJ bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa is: „Szeretném kifejezni Önnek és a résztvevőknek őszinte nagyrabecsülésemet a figyelemreméltó teológiai-kulturális kezdeményezést illetően, ami illeszkedik az evangelizáció lényegi küldetésének medrébe, amelyről nem lehet lemondani, s amely arra hív, hogy minden történelmi korban és minden emberrel érthető módon megismertessük az isteni kinyilatkoztatást. Jelen körülményei között egy soknemzetiségű társadalomban, amit a vallási pluralizmus jellemez, a teológia tanulmányozásának szembe kell néznie a posztmodern kihívásaival egy megfelelő módszertant alkalmazva, ami nyitott nem csak a hit tartalmaira, hanem a mai kultúrával való szembesítésre.”

Az idei évben már a rendezvény első napján megkezdte munkáját több tudományos szekció is, így rendhagyó módon nem a konferencia első napján hangzottak el a plenáris előadások. A szimpózium előadói kilenc tudományterületre osztva - egyházjogi, egyháztörténeti, szisztematikus és alkalmazott teológiai, liturgiatudományi, vallástudományi, biblikus és interdiszciplináris szekciókban - tarthattak előadást, melyeket a hazai és nemzetközi teológiai és vallástudományi képzés elismert oktatói vezettek.

Konferenciánk vendége volt Dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök, Dr. Véghseő Tamás és Dr. Janka György egyháztörténészek, valamint Horváth Tamás egyházjogász a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola képviseletében, Dr. Linczenbold Levente az Egri Érseki Hittudományi Főiskola egyházjogtanára és az Egri Érseki Bíróság officiálisa, Dr. Patsch Ferenc SJ a Pápai Gergely Egyetem oktatója, Dr. Csiszár Klára német pasztorálteológus, Dr. Pákozdi István a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola liturgiatanára, Dr. Vassányi Miklós valláskutató, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora és tanszékvezetője, Dr. Kustár Zoltán illetve Dr. Bodó Sára, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense.A konferencia másnapján, szombaton három plenáris előadás hangzott el Dr. Csiszár Klára, Dr. Patsch Ferenc SJ és Dr. Nagypál Szabolcs teológusoktól, melyek a teológia aktuális kihívásaira igyekeztek válaszokat keresni. Az előadások a későbbiekben magyar és angol nyelvű tanulmánykötetekben jelennek meg itthon és külföldön egyaránt.

A DOSZ Hittudományi Osztályának konferenciája azonban nem pusztán csak a tudományos eszmecsere helyéül szolgált, hanem Nyíregyháza és a görögkatolikus egyház kulturális értékeinek megtekintésére is lehetőség nyílott.

 

VEZETŐ HÍREK
Tanítót keresnek Nyíracsádra

Isten a jókedvű adakozót szereti

A Metropóliai Hivatal nyári nyitvatartása
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Tanítót keresnek Nyíracsádra

Isten a jókedvű adakozót szereti

A Metropóliai Hivatal nyári nyitvatartása
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Isten a jókedvű adakozót szereti
Isten a jókedvű adakozót szereti
 
A Metropóliai Hivatal nyári nyitvatartása
A Metropóliai Hivatal nyári nyitvatartása
 
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor
 
Együtt Máriapócsra - Csatlakozzon a motorosokhoz!
Együtt Máriapócsra - Csatlakozzon a motorosokhoz!
 
Jó hangulatban, újra együtt: ilyen volt a Görögtűz + t...
Jó hangulatban, újra együtt: ilyen volt a Görögtűz + t...
 
Pest vármegyébe keresünk óvodavezetőt
Pest vármegyébe keresünk óvodavezetőt