"Lépteim irányítsd szavaid szerint" (118.zsoltár) - Oktatási intézmények vezetőinek tanévkezdő lelki napja Debrecenben

2021-08-30 14:53:41
Szerző: H Varga Eszter/ Hajdúdorogi Főegyházmegye
Oktatás
Debrecen
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Iskola
A Hajdúdorogi Főegyházmegye fenntartásában működő óvodák, iskolák igazgatóinak, lelki vezetőinek összesen hetven főnek tartott lelki napot Fülöp metropolita atya augusztus 28-án. A tanévnyitó kitüntetések átadásával kezdődött, majd főpásztori útmutatást kaptak a 2021/22-es tanévre a pedagógusok, szolgálatot teljesítő atyák.

A Hajdúdorogi Főegyházmegye fenntartásában működő köznevelési és szakképzési intézményekben dolgozó munkatársak közül pályafutásuk eredményességét, személyes értékeiket és az intézmény hitéleti arculatának erősítése terén nyújtott példaértékű teljesítményüket elismerve, az alábbi díjakat adományozta Fülöp metropolita:

Szent István díj:

  • Boksay Péter atya – a Szent Bazil Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium általános iskolájának lelki vezetője 

Szent Lídia díj:

  • Csordásné Meszesán Irén pedagógiai asszisztens – Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola, Nyíracsád 

Szent Gellért díj ezüst fokozata:

  • Varga Tamásné szakképzési igazgató-helyettes - Szent László Görögkatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola, Debrecen
  • Lengyel Zsuzsanna óvodapedagógus – Szent Tamás Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola, Szolnok
  • Deák Erzsébet pedagógus – Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és AMI, Nyíradony
  • Petőné László Katalin oktató – Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium és Technikum, Budapest
  • Urbánné Tóth Melinda pedagógus – Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és AMI, Debrecen
  • Fejérváriné Pál Katalin pedagógus - Szent Bazil Görögkatolikusu Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium Általános Iskolája, Hajdúdorog
  • Dominek Zoltán Ferencné pedagógus - Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola, Dunaújváros 

Apácsai-Csere János kitüntetést vehetett át pedagógusnap alkalmából 2021. júniusában a Pesti Vigadóban Gólya Györgyné, a Szent Mihály Görörgkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nyugalmazott igazgatója, akit virágcsokorral köszöntött a főpásztor. ( A Gólya Györgyné Ilikével készült interjúnkat IDE kattintva olvashatják).

A kitüntetések átadása után Fülöp metropolita tanítását hallhatták az intézményvezetők és lelki igazgatók.

Már hagyomány, hogy minden tanévre jelmondatot választ a főpásztor. A 2021/22-es tanévre a 118. zsoltárból származik a lelki irányt adó gondolat: „Lépteim irányítsd szavaid szerint”.

A mottó kiválasztásában Fülöp metropolitát Papp Miklós morálteológus atya inspirálta, aki a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódóan azt fogalmazta meg, hogy arra kell késztetni a híveket, lépjenek egyet előre. Ez praktikusan azt jelenti, hogy el kell náluk érni: aki például csak karácsonykor megy templomba menjen húsvétkor is, aki csak ezen a két nagy ünnepen keresi fel a lelki hajlékot térjen be oda pünkösdkor is.  

„Előrelépve közeledem. Ugyanis ez az előrelépés az Istenhez való közeledést is jelenti, az ember csak az Isten felé tud fejlődni, ha nem így cselekszik, akkor zsákutcába kerül. Nem azért kell előrelépni, mert ahol most vagyok az nem jó. Jó az, ahol most vagyok, de holnap már kevés lesz. Holnap már többnek kell lennem, mint ma voltam. Erre kell törekedni.” – emelte ki Fülöp metropolita. Majd hozzátette, hogy a pedagógus életpályamodell jó lehetőséget kínál a folyamatos tanulásra, fejlődésre, de nem merülhet ki az előrelépések sora pusztán a továbbképzések begyűjtésében. Elsősorban a személyiséget kell fejleszteni, a lelket kell formálni, az Istennel való kapcsolatot kell mélyíteni. Ettől lehet igazán gazdagodni.

 

Az önfejlesztéssel kapcsolatban hozzátette: ha úgy éljük az életünket, hogy az folyamatos előrelépés legyen, akkor idős korunkra lehet, hogy a testünk aszalódik, de csak kívülről, de a benső halálunk napjáig érlelődik. A gyermekekről szólva azt hangsúlyozta a főpásztor, hogy ők ártatlanok, de érdemtelenül. Ekkor még jelentősebb hatásoktól mentesek. A szülők, pedagógusok felelősek abban, hogy idővel milyen hatások érik őket. De főleg abban, hogy minden hatás előre vigye, helyes irányba formálja a személyiségüket.

„Nagy a felelőssége a szülőnek és a pedagógusnak, hogy a különféle hatásokat hogyan építik be a gyermek személyiségébe. Igaz ez negatív és pozitív történés kapcsán egyaránt, hiszen még egy sok szenvedést megélt gyermek is képes értékes személyiséggé válni.” – világított rá Fülöp metropolita. Szerinte elengedhetetlen az is, hogy örömökben gazdag és hálás légkör vegye körül a gyermeket mind otthon, mind az iskolában. Mert ha az válik számára természetessé, hogy Isten szerető környezete veszi körül, hozzászokik, hogy mindent megköszön - még a nehéz, fájdalmas dolgokat is, akkor ez az örömteli és hálás környezet nemesíti igazán a lelkét, formája benne a boldogság képességét.

Ha egy gyermek ilyen légkörben él kicsi korától kezdve az őt ért hatások pozitív személyiséggé formálják. Fülöp metropolita azt is hangsúlyozta, hogy a gyermekneveléshez elengedhetetlen még a humor és nevetés, meggyőződése, hogy a játékos légkör kialakítása nélkülözhetetlen az iskolában is.

„Az Isten szava a minket ért hatásokban eligazít. Az ő szava teremtő szó, nem csak tájékoztató, magyarázó, hanem átalakító hatású, gyógyító erejű. Bármilyen lelki gondban is legyek, erőt fog adni az ima és Szentírás. Ha az Isten szavával együtt élek, akkor ő fog engem olyan emberré formálni, amelyben az életem folyamatos előrelépés lesz, és mintegy a lényemmel fogom tudni magammal húzni a rám bízottakat: gyermekeket, diákokat egyaránt.” – hangoztak a lelki útmutatás szavai.

„Az Eucharisztiában ez történik: az Isten szava átalakító szó, a Szent Liturgiában a nagyon egyszerű kenyér és a bor átformálódik Isten testévé és vérévé, ugyanez az átalakító szó engem is átalakít. S a hétköznapi botladozó emberből átistenült ember leszek, akiben él az Isten.” – mondta a főpásztor, majd tanítását az alábbi jövőképpel zárta:  

„Álmodok egy olyan görögkatolikus iskolahálózatról, ahol nemcsak a vezetők, hanem a pedagógusok is krisztusi emberek, s magától értetődően krisztusivá válnak a gyermekek is, rajtuk keresztül pedig a szülők és a családok. Ezért túlcsorduló hála van a szívemben, hogy egyházunkban ilyen sok nagyszerű oktatási intézmény van, mert rajtuk keresztül ez a krisztusi vonzás százaknak, ezreknek átadható.”    

A Hajdúdorogi Főegyházmegye tíz oktatási intézményében csaknem ötezer diák kezdi meg szeptember 1-jén a 2021/22-es tanévet.

 

VEZETŐ HÍREK
Mindig vidám volt, mert bízott Istenben és az emberekben - Virányi atya temetése

Húsvét örömhíre - Bizánci dallamok a Görögkatolikus Múzeumban

Lelketekben megfáradva el ne csüggedjetek! - interjú Nyakas Éva énekesnővel
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Mindig vidám volt, mert bízott Istenben és az emberekben - Virányi atya temetése

Húsvét örömhíre - Bizánci dallamok a Görögkatolikus Múzeumban

Lelketekben megfáradva el ne csüggedjetek! - interjú Nyakas Éva énekesnővel
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Fejlesztőpedagógust keresnek Hajdúnánáson
Fejlesztőpedagógust keresnek Hajdúnánáson
 
Egyháztörténeti konferencia Rómában
Egyháztörténeti konferencia Rómában
 
Lelketekben megfáradva el ne csüggedjetek! - interjú Nyak...
Lelketekben megfáradva el ne csüggedjetek! - interjú Nyak...
 
Húsvét örömhíre - Bizánci dallamok a Görögkatolikus ...
Húsvét örömhíre - Bizánci dallamok a Görögkatolikus ...
 
Mindig vidám volt, mert bízott Istenben és az emberekben ...
Mindig vidám volt, mert bízott Istenben és az emberekben ...
 
Keleti teológia: az ortodox teológia a modern társadalomb...
Keleti teológia: az ortodox teológia a modern társadalomb...