"Megerősített hitemben a házszentelés"

2019-02-08 12:36:34
Szerző: Simon Mihály intézményvezető
Vízkereszt
2019. február 1-jén Kocsis Fülöp érsek-metropolita szentelte meg a Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ lakásotthonait - Simon Mihály intézményvezető beszámolója.

„A vízkereszt a karácsonyi ünnepkör egyik fontos része nekünk görögkatolikusoknak. „Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.” (Jn 1,14) – ezt ünnepeljük ebben a néhány hétben, és ilyenkor különösen is fogékonyak vagyunk arra, hogy kicsit „otthonosabban” gondoljunk Istenre: az ő hajléka akár a miénk is lehet.”

Mire való ez a szokás, miért jó házszentelőt tartani? – tették fel a kérdést lakásotthonaink lakói. A kérdésre aztán Érsek atya nagyon személyes és követlen módon válaszolt.  Érezhető és látható volt, hogyan érinti meg gyermek és felnőtt lelkét egyaránt ez a találkozás. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a gyerekek személyes beszámolója:

„Nagy megnyugvással tölti el a ház népét az a tény, hogy maga a metropolita atya tisztelt meg minket a jelenlétével, ő áldotta meg az épületet, a benne lakókat és dolgozókat.” – mondta egyikük, míg egy másik kis lakó azt emelte ki, hogy mennyire jó és nagy hatással volt rá a szentelés:

„Amikor volt a házszentelés, minden aggodalmam, fájdalmam és félelmem elmúlt. Még soha nem találkoztam ilyen >>személyekkel<<, mint akik akkor itt voltak. Ez a találkozás kimondhatatlanul megerősítette Istenben való hitemet! Mióta lakásotthonba kerültem, sokkal többet imádkozok, mivel most Istenhez menekültem segítségért. Sokszor megfordul a fejemben, hogy Istennek milyen sok gondja lehet mivelünk. Máskor pedig azon gondolkodom, hogy Isten miért hozott bennünket a világra? Sok-sok kérdésem lenne még, remélem egy következő találkozás alkalmával feltehetem majd azokat is. Számomra ez a szentelés nem csupán azt jelentette, hogy elűzzük a rossz szellemeket, hanem én akkor még közelebb éreztem magam Istenhez.” – fogalmazott a fiatal gondozott.

 A közös ima, amelyben a lakásotthonaikban élő gyerekek és dolgozó felnőttek életéért és a gonosz cselvetéseinek távoltartásáért is könyörögtünk, megteremtette azt a légkört, hogy Isten valóban hajlékot vesz nálunk, és működik közöttünk. Ezután a megszentelt Duna vizét hintette Érsek atya a ház minden egyes helyiségébe, minden lakójára.

Mindenki megilletődve mutatta szobáját, ágyát. Érsek atya pedig a ház legeldugottabb zugait is megszentelte.

„Azzal, hogy ilyenkor végigjárjuk a házat, átélhetjük, hogy Isten szerető figyelme az otthon minden szegletére kiterjed, nem marad rejtve előtte semmi az életünkből, és a legelemibb szükségleteink is fontosak a számára. Ő betölti a családi hajlékot. Betölti közös életünket. Semmi sem idegen számára belőle. Hiszen emberré lett, egy lett közülünk!” – fogalmazott érsek atya a szertartás végén.

 

 

VEZETŐ HÍREK
Szent György nagyvértanú ünnepe

Több százan szenteltettek pászkát Hajdúdorogon

Három katolikus templomban robbant pokolgép húsvétvasárnap Srí Lankán
 
AKTUÁLIS
A világhírű moszkvai Doros Kvintettel közösen koncertezik a Szent Efrém férfikar

A Rajkó Zenekar koncertjével zárul a Görög Zenei Esték második évada

Kántori találkozók Fülöp metropolitával
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Szent György nagyvértanú ünnepe

Több százan szenteltettek pászkát Hajdúdorogon

Három katolikus templomban robbant pokolgép húsvétvasárnap Srí Lankán
 
AKTUÁLIS
A világhírű moszkvai Doros Kvintettel közösen koncertezik a Szent Efrém férfikar

A Rajkó Zenekar koncertjével zárul a Görög Zenei Esték második évada

Kántori találkozók Fülöp metropolitával
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Görögkatolikus szentföldi zarándoklat
Görögkatolikus szentföldi zarándoklat  class=
 
Liturgikus zenei tábort szervez a Görögkatolikus Metropó...
Liturgikus zenei tábort szervez a Görögkatolikus Metropó... class=
 
Csíksomlyón mutat be szentmisét Ferenc pápa!
Csíksomlyón mutat be szentmisét Ferenc pápa!  class=
 
Kántori találkozók Fülöp metropolitával
Kántori találkozók Fülöp metropolitával  class=
 
A Rajkó Zenekar koncertjével zárul a Görög Zenei Esték...
A Rajkó Zenekar koncertjével zárul a Görög Zenei Esték... class=
 
A világhírű moszkvai Doros Kvintettel közösen koncertez...
A világhírű moszkvai Doros Kvintettel közösen koncertez... class=