"Megerősített hitemben a házszentelés"

2019-02-08 12:36:34
Szerző: Simon Mihály intézményvezető
Vízkereszt
2019. február 1-jén Kocsis Fülöp érsek-metropolita szentelte meg a Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ lakásotthonait - Simon Mihály intézményvezető beszámolója.

„A vízkereszt a karácsonyi ünnepkör egyik fontos része nekünk görögkatolikusoknak. „Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.” (Jn 1,14) – ezt ünnepeljük ebben a néhány hétben, és ilyenkor különösen is fogékonyak vagyunk arra, hogy kicsit „otthonosabban” gondoljunk Istenre: az ő hajléka akár a miénk is lehet.”

Mire való ez a szokás, miért jó házszentelőt tartani? – tették fel a kérdést lakásotthonaink lakói. A kérdésre aztán Érsek atya nagyon személyes és követlen módon válaszolt.  Érezhető és látható volt, hogyan érinti meg gyermek és felnőtt lelkét egyaránt ez a találkozás. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a gyerekek személyes beszámolója:

„Nagy megnyugvással tölti el a ház népét az a tény, hogy maga a metropolita atya tisztelt meg minket a jelenlétével, ő áldotta meg az épületet, a benne lakókat és dolgozókat.” – mondta egyikük, míg egy másik kis lakó azt emelte ki, hogy mennyire jó és nagy hatással volt rá a szentelés:

„Amikor volt a házszentelés, minden aggodalmam, fájdalmam és félelmem elmúlt. Még soha nem találkoztam ilyen >>személyekkel<<, mint akik akkor itt voltak. Ez a találkozás kimondhatatlanul megerősítette Istenben való hitemet! Mióta lakásotthonba kerültem, sokkal többet imádkozok, mivel most Istenhez menekültem segítségért. Sokszor megfordul a fejemben, hogy Istennek milyen sok gondja lehet mivelünk. Máskor pedig azon gondolkodom, hogy Isten miért hozott bennünket a világra? Sok-sok kérdésem lenne még, remélem egy következő találkozás alkalmával feltehetem majd azokat is. Számomra ez a szentelés nem csupán azt jelentette, hogy elűzzük a rossz szellemeket, hanem én akkor még közelebb éreztem magam Istenhez.” – fogalmazott a fiatal gondozott.

 A közös ima, amelyben a lakásotthonaikban élő gyerekek és dolgozó felnőttek életéért és a gonosz cselvetéseinek távoltartásáért is könyörögtünk, megteremtette azt a légkört, hogy Isten valóban hajlékot vesz nálunk, és működik közöttünk. Ezután a megszentelt Duna vizét hintette Érsek atya a ház minden egyes helyiségébe, minden lakójára.

Mindenki megilletődve mutatta szobáját, ágyát. Érsek atya pedig a ház legeldugottabb zugait is megszentelte.

„Azzal, hogy ilyenkor végigjárjuk a házat, átélhetjük, hogy Isten szerető figyelme az otthon minden szegletére kiterjed, nem marad rejtve előtte semmi az életünkből, és a legelemibb szükségleteink is fontosak a számára. Ő betölti a családi hajlékot. Betölti közös életünket. Semmi sem idegen számára belőle. Hiszen emberré lett, egy lett közülünk!” – fogalmazott érsek atya a szertartás végén.

 

 

VEZETŐ HÍREK
2019.08.18. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Dalanics Zoltán esperes atya ezüstmiséje a Hajdúdorogi Székesegyházban

Matematika szakos tanárt keresnek a Szent Bazil Oktatási Központ debreceni telephelyeire
 
AKTUÁLIS
Hölgyek számára szervez zarándoklatot a pécsi parókia

Ismét lesz Szent Liturgia a londoni görögkatolikusoknak
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
2019.08.18. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Dalanics Zoltán esperes atya ezüstmiséje a Hajdúdorogi Székesegyházban

Matematika szakos tanárt keresnek a Szent Bazil Oktatási Központ debreceni telephelyeire
 
AKTUÁLIS
Hölgyek számára szervez zarándoklatot a pécsi parókia

Ismét lesz Szent Liturgia a londoni görögkatolikusoknak
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Görögkatolikus szentföldi zarándoklat
Görögkatolikus szentföldi zarándoklat  class=
 
Ismét lesz Szent Liturgia a londoni görögkatolikusoknak ...
Ismét lesz Szent Liturgia a londoni görögkatolikusoknak  ... class=
 
Hölgyek számára szervez zarándoklatot a pécsi parókia
Hölgyek számára szervez zarándoklatot a pécsi parókia class=
 
Nagyboldogasszony búcsú - virrasztás zsoltárokkal
Nagyboldogasszony búcsú - virrasztás zsoltárokkal class=
 
2019.08.18. - Hangos kiegészítés a szertartási utasítá...
2019.08.18. - Hangos kiegészítés a szertartási utasítá... class=
 
Matematika szakos tanárt keresnek a Szent Bazil Oktatási K...
Matematika szakos tanárt keresnek a Szent Bazil Oktatási K... class=