Megmutatjuk a Görkapocs Fesztiválon mit eredményez az Istennel való együttműködés! - Részletes programmal

Megmutatjuk a Görkapocs Fesztiválon mit eredményez az Istennel való együttműködés! - Részletes programmal

2019-10-17 15:02:31
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Metropólia
Debrecen
Sajtótájékoztatón ismertették a Görkapocs Fesztivál szervezői az esemény részleteit. Október 25-26-án a Főnix Csarnokban köt össze mindent a görögkatolikus kapocs.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya felidézte: a több évtizedes múltra visszatekintő ifjúsági gyalogos zarándoklat résztvevőinek kezdeményezéséből nőtte ki magát ez a nagyszabású rendezvény. Metropolita atya kiemelte: a zarándoklat közösségteremtő esemény, és amikor az a cél, hogy az emberek közelebb kerüljenek egymáshoz, annak teret kell biztosítani.

- Miközben nagyon színes programot kínál ez a rendezvény, látni is segít. Próbáljuk megmutatni Görögkatolikus Egyházunk gazdagságát és azt, mennyi mindenre képes az ember, mennyi minden van az életében, ami széppé, gazdaggá teszi - hangsúlyozta Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya a sajtótájékoztatón. Hozzátette: a fesztivál jó alkalom arra, hogy kifejtsük azt a missziót, amit Krisztus ránk bízott, azaz sokrétű tevékenységünkön keresztül bemutatni a világnak mit hoz a keresztény élet, mit eredményez az Istennel való együttműködés. Természetesen nem öntömjénezve, magamutogató módón!

Seszták István főhelynök atya a programokat ismertetve közölte, mintegy harminc intézménynek, görögkatolikus „kezdeményezésnek” adnak lehetőséget a bemutatkozásra, egy-egy színvonalas produkcióval a színpadon, illetve a küzdőtéren egy-egy asztal (stand) biztosításával.

A programot péntek este a Bagossy Brothers Company nagykoncertje, szombat este pedig a Ghymes együttes és a Lautita Kóruscsalád közös fellépése színesíti.

Nemes József, a kórus karnagya azt mondta, megtalálták azt a közös hangot, amivel különleges produkciót tudnak létrehozni. Hozzátette, a Ghymes együttessel régre nyúlik vissza a kapcsolatuk, sokszor dolgoztak már együtt, így most is szívesen teszik ezt.

Az intézményi előadásokon túl még néhány „kisebb” produkcióra is jut idő, köztük bemutatkozhat a Főnix Csarnok parkolójában a Görögkatolikus Motorosok közössége vagy a Legott Mentőcsoport.  Az életek mentésére szakosodott csapat 2009 óta működik a Hajdúdorogi Főegyházmegye égisze alatt és az elmúlt tíz évben számos belföldi és külföldi bevetésre kaptak felkérést, így például Albániában és Erdélyben árvíznél segítettek, Korfun eltűnt turista felkutatásában, Ecuadorban pedig földrengésnél bizonyították segítő szándékukat és tudásukat.

Továbbá neves borászokat felvonultató görögkatolikus borutca is szerves része az eseménynek.

Szombat délelőtt ellátogat az eseményre és előadást tart Csókay András idegsebész professzor is, akinek közreműködésével augusztus elején sikerült egy, a fejüknél összenőtt hároméves bangladesi sziámi ikerpárt, Rabeyát és Rukayát szétválasztani. A 33 órás műtét hatalmas nemzetközi figyelmet váltott ki.

Papp Miklós atyát is az előadók sorában köszönthetjük. A morálteológus első sorban az ifjúságot szólítja majd meg és életpálya-tervezésükhöz ad hasznos tanácsokat. Mindehhez Ferenc pápa „Krisztus él” c. dokumentumát veszi majd alapul, ami kifejezetten a fiatalokról szóló 2018-as püspöki szinódus eredményét összegzi.

Az esemény alapja természetesen a lelki készület, a csarnokban szombaton a vecsernyét és az akathisztoszt is elimádkozhatjuk, vasárnap pedig a 10 órakor kezdődő Szent Liturgiával (Debrecen, Attila téri Főszékesegyház) zárul a Görkapocs Fesztivál.

A fesztiválon való részvétel ingyenes, ugyanakkor előzetes regisztrációhoz kötött:

www.gorkapocs.hu egyénileg és csoportosan (a parókiákon és az intézményekben összegyűjtött jelentkezéseket, a gorkapocs@hd.gorogkatolikus.hu címre várják) is lehet jelentkezni, külön-külön mindkét napra.

A program az EFOP-1.2.2-15-2016-00244 azonosítószámú projekt keretében valósul meg. 

VEZETŐ HÍREK
2020.07.05. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Papnék lelkigyakorlata Máriapócson

Te már regisztráltál a 22+ zarándoklatra?
 
AKTUÁLIS
Július 5-én áldják meg ünnepélyesen a "Hit és kultúra" turisztikai látogatóközpontot

Jézus-ima nap Hajdúdorogon

Zsolozsmástábor Létavértesen
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
2020.07.05. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Papnék lelkigyakorlata Máriapócson

Te már regisztráltál a 22+ zarándoklatra?
 
AKTUÁLIS
Július 5-én áldják meg ünnepélyesen a "Hit és kultúra" turisztikai látogatóközpontot

Jézus-ima nap Hajdúdorogon

Zsolozsmástábor Létavértesen
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor  class=
 
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá...
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá... class=
 
Zsolozsmástábor Létavértesen
Zsolozsmástábor Létavértesen  class=
 
Jézus-ima nap Hajdúdorogon
Jézus-ima nap Hajdúdorogon class=
 
Július 5-én áldják meg ünnepélyesen a "Hit és kultúr...
Július 5-én áldják meg ünnepélyesen a
 
Liturgikus zenei tábor Debrecenben
Liturgikus zenei tábor Debrecenben class=