Megújul az álmosdi, a bagaméri és a kokadi templom

Megújul az álmosdi, a bagaméri és a kokadi templom

2019-02-21 11:25:31
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Pályázat
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Régi vágya teljesül a Hajdú-Bihar megyei településeken élő görögkatolikus híveknek: csaknem 92 millió forintból újulnak meg a templomok. A beruházások 95 százaléka uniós és hazai pályázaton nyert támogatás, a fennmaradó részt a Hajdúdorogi Főegyházmegye és az egyházközségek biztosítják. Álmosdon a közösségi ház, míg Bagaméron a parókia korszerűsítésére is jut a pénzből.

Álmosd 

1835-ben épült meg Álmosdon a görögkatolikus templom, amin utoljára 5 évvel ezelőtt végezték el az egyik hívő anyagi támogatásának köszönhetően a tető korszerűsítését. Teljes körű felújításra azonban évtizedek óta nem volt lehetőség. Az egyházközség most uniós és hazai pályázaton nyert pénzből hőszigetelteti a templomot, kicserélteti a nyílászárókat valamint az egész elektromos hálózatot. 

Belülről is megszépül a templom, a mintegy 350 hívő nagy örömére, hiszen visszakapja eredeti pompáját az ikonosztazion és az egyik hívő jóvoltából a nyílászárók közé díszüvegek is kerülnek majd. 

A mintegy 44 millió forintos beruházás része a közösségi ház megszépítése, amit nem csak a görögkatolikusok, hanem minden álmosdi nagyon vár már, hiszen számos programnak, előadásnak, képzésnek nincs jelenleg helye. Az iskolából lett közösségi házat szintén hőszigetelik, teljesen megújítják a tetőszerkezetét, a régi fa nyílászárókat korszerű, fa ajtókra és ablakokra cserélik és az elektromos hálózatot is korszerűsítik. Az energiaellátást ráadásul napelemmel is rendszer kiépítésével is segítik.  A fűtési rendszer is korszerűsödik, elektromos fűtési rendszer kiépítésével. 

Az épület energetikai besorolása az energetikai korszerűsítéseknek köszönhetően a kiemelkedően rossz kategóriából a korszerű kategóriába kerül át, ami jelentősen csökkenti mind a környezetterhelést, mind pedig az üzemeltetési költségeket.

Bagamér

Bagamérban 300 görögkatolikus hívő várja, hogy minden igényt kielégítő lelki hajlékban vehessen részt Szent Liturgiákon. A hívek itt eddig is nagyon segítettek, abban, hogy kisebb felújításokkal szépüljön a templom: jótékonysági bálok bevételéből új csillárt, járólapot kapott az épület és még az ikonosztazion restaurálása is jutott pénz. 

A bagaméri templom jelenleg uniós és hazai pályázaton nyert pénzből korszerűsödik:  utólagos külső hőszigetelést és födém hőszigetelést kap, a régi fa nyílászárókat korszerű, ajtókra és ablakokra cserélik, az elektromos rendszert pedig megújuló energiaforrás használatával kiegészítve újítják meg. A munkálatoknak köszönhetően jelentősen csökken majd a környezetterhelés és az üzemeltetési költség. 

A parókia épülete jelenleg különösen rossz energetikai állapotban van. Ezért nélkülözhetetlen az épület utólagos hőszigetelése. A régi, korszerűtlen nyílászárókat műanyagra cserélik és az energiát pedig napelemes rendszer fogja biztosítani. Ezáltal jelentős energia megtakarítás érhető el, és az épület átlagost megközelítő energetikai besorolást érhet el. 

A bagaméri beruházás mintegy 24 millió forintból valósul meg. 

Kokad 

Az álmosdi parókia másik fíliája Kokad.

Az itteni, 1801-ben épített templom különösen rossz állapotban van. A munkálatok során kívül-belül megszépül az épület, amit hőszigetelnek, kicserélik benne a nyílászárókat és az elektromos vezetékeket. A tető is új borítást kap. 

 A fejlesztés részeként megszépül a templomkert is. A gyepesítést követően új szabadföldi növényeket telepítenek: 12 db páfrányfenyőt, 5 db magnóliafát és 100 méter hosszúságban örökzöld fagyal sort. Kihelyeznek továbbá 10 db növényládát, 60 méter hosszúságban ágyásszegélyt alakítanak ki, valamint egy kerékpártárolót is elhelyeznek a templom mellett. 

A tervek szerint mindhárom beruházás 2019 nyarára készül el.

VEZETŐ HÍREK
Logopédus jelentkezését várja a Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola

Megemlékezés a debreceni bombamerénylet áldozatairól

Nagy dicsőséget jelent, ha valaki elhagyja a földi életet - Eltemették dr. Váralljai Csocsán Jenő áldozópapot
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Logopédus jelentkezését várja a Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola

Megemlékezés a debreceni bombamerénylet áldozatairól

Nagy dicsőséget jelent, ha valaki elhagyja a földi életet - Eltemették dr. Váralljai Csocsán Jenő áldozópapot
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Nagyböjti kihívás Fülöp metropolitával
Nagyböjti kihívás Fülöp metropolitával class=
 
A kárpátaljai magyarokról, a keleti egyházak nagygyűlé...
A kárpátaljai magyarokról, a keleti egyházak nagygyűlé... class=
 
Nagy dicsőséget jelent, ha valaki elhagyja a földi élete...
Nagy dicsőséget jelent, ha valaki elhagyja a földi élete... class=
 
Megemlékezés a debreceni bombamerénylet áldozatairól
Megemlékezés a debreceni bombamerénylet áldozatairól class=
 
Logopédus jelentkezését várja a Gárdonyi Géza Görögk...
Logopédus jelentkezését várja a Gárdonyi Géza Görögk... class=
 
Március 1-jén kísérik utolsó útjára dr. Váralljai Cs...
Március 1-jén kísérik utolsó útjára dr. Váralljai Cs... class=