Mindennapi szeretetünk - Online találkozó nyitja meg az Amoris Laetitia-családévet

Mindennapi szeretetünk - Online találkozó nyitja meg az Amoris Laetitia-családévet

2021-03-19 11:11:50
Szerző: Somogyi Viktória/VatikánNews
Ferenc pápa
Vatikán
Friss
Mindennapi szeretetünk: ez az online esemény címe, amelyet március 19-re, Szent József ünnepére szervezett a Világiak, a család és az élet dikasztériuma, a Római Egyházmegye és a II. János Pál Pápai Teológiai Intézet, hogy megnyissa a családnak szentelt évet az Amoris Laetitia megjelenésének ötödik évfordulója alkalmából.

A kezdeményezés elindítói szerint a program az ünneplés helyett egy út kezdete. Az apostoli buzdítás valójában eddig még fel nem ismert gazdagsággal bír, és a március 19-i esemény - amelyet online módon közvetítenek a három szervező internetes csatornáin - meghívást jelent a jövőbeli munkára. „A pápa kezdeményezése az egész egyházat mozgásba akarja hozni” - magyarázzák a szervezők, akik lelkipásztori és teológiai hozzájárulást kínálnak felkészülésként a 2022-ben Rómában megtartásra kerülő Családok Világtalálkozójára. Az esemény két, mindenki számára nyitott online találkozóra oszlik: a pénteken 15:00 órakor kezdődő az „Amoris Laetitia” ötödik évfordulójáról szól, a 16:30-kor induló pedig a teológiai szempontokról. Az élő közvetítésbe a II. János Pál Intézet YouTube-csatornáján és a három szervező internetes csatornáin lehet bekapcsolódni.

Két részből áll a találkozó 

Az első találkozón, amelynek csúcspontja Ferenc pápának az alkalomra írt üzenete lesz, Kevin Joseph Farrell bíboros, a Világiak, a család és az élet vatikáni dikasztérium prefektusa szólal fel; továbbá Angelo De Donatis bíboros, a pápa római helynöke és Vincenzo Paglia érsek, a II. János Pál Pápai Teológiai Intézet nagykancellárja. Beszédet mond még a II. János Pál Pápai Teológiai Intézet dékánja Pierangelo Sequeri, valamint Giuseppina De Simone és Franco Miano házaspár, akik részt vettek a családról tartott szinóduson. A délután második része akadémikusabb jellegű lesz, és előadásokat tartalmaz Giovanni Cesare Pagazzi teológus koordinálásával: felszólal Nuria Calduch-Benages a Pápai Gergely Egyetemtől, Antonio Pitta a Lateráni Egyetemtől, Vincenzo Rosito a II. János Pál Intézettől és Dario Gervasi, római segédpüspök, a család pasztoráció delegátusa.

Ferenc pápa 2020. december 27-én hirdette meg a család évét 

Az Amoris Laetitia ötödik kiadásának évfordulóján Ferenc pápa 2020. december 27-én hirdette meg a családnak szentelt évet, hogy megérlelje a család-szinódus utáni apostoli buzdítás gyümölcseit, és az egyházat közelebb hozza világszerte a családokhoz, amelyeket ez utóbbi évben a világjárvány erősen próbára tett. Az év, amelyet a vatikáni dikasztérium koordinál, 2022. június 26-án, a Családok 10. Világtalálkozójával zárul: az érlelődő gondolatokat az egyházi közösségek és családok rendelkezésére bocsátják, hogy elkísérjék őket útjukon.

„A férfi és a nő szövetsége, amely átöleli a történelmet és az ember világát, a családra irányul, de túlmutat a család nyelvtanán: a keresztény hivatás az, hogy ezt a szövetséget eljuttassa a politika, a gazdaság, a törvénykezés, a gondozás és a kultúra területeire” - fogalmazott Pierangelo Sequeri, a II. János Pál Pápai Teológiai Intézet dékánja. A találkozót az Intézet YouTube csatornáján követhetik:

https://www.youtube.com/channel/UCkI4OUXU7_LBguDrPZQKsng

A családok vállaljanak nagyobb szerepet a lelkipásztori tevékenységben és a társadalomban 

Március 18-án, csütörtökön délelőtt a Szentszék Sajtótermében mutatták be a családoknak szentelt különleges évet, az Amoris Laetitia apostoli buzdítás tartalmának fényében. A sajtótájékoztatón felszólalt a Világiak, a család és az élet dikasztériumának prefektusa, Kevin Farrell bíboros, továbbá Gabriella Gambino, a dikasztérium altitkára, valamint Valentina és Leonardo Nepi házaspár tanúságtételükkel. A 2022-re tervezett Családok világtalálkozójára készülve, ebben az aggodalomra okot adó és szenvedést okozó egészségügyi vészhelyzetben gondviselésszerű a családoknak szentelt év elindítása és megélése annak érdekében, hogy a családok nagyobb szerepet vállaljanak a lelkipásztori tevékenységben és a társadalomban.

A családoknak lelkigondozásra, odafigyelésre van szükségük 

A családoknak lelkigondozásra, odafigyelésre van szükségük a köztük és a lelkipásztorok közötti nagyobb együttműködés révén. Be kell fektetni a képzésbe és mindenekelőtt a mentalitás megváltozását kell elérni: nem „tárgyként”, hanem a hétköznapi lelkigondozás „alanyaként” kell gondolni rájuk. Így foglalhatjuk össze Kevin Farrell bíboros felszólalásának lényegét a csütörtöki sajtótájékoztatón. A beszéde elején megfogalmazott feltételezés szerint a járvány nem béníthat meg minket: pontosan ebben a zavaros időszakban nagyon helyénvaló egy egész évet a keresztény családnak szentelni, hogy valóban „jó hírként” mutathassuk azt be. „A család örökre a leghitelesebb és legeredetibb kapcsolataink őrzője marad” - hangsúlyozta a bíboros, aki azt javasolta, hogy érdemes újra kézbe venni az Amoris Laetitia apostoli buzdítást, amely egy hosszú szinódusi út gyümölcse, nemcsak egyházi kontextusban, hanem a családok viszonylatában is. Farrell bíboros kiemelte e dokumentum gazdagságát, amely gyakorlati utakat is tartalmaz, és megemlítette a Fratelli tutti (Mindnyájan testvérek) enciklikát is, amely egy nagyon fontos szöveg, hogy növelje a családok felelősségtudatát a szolidaritás iránt azokkal szemben, akik például ugyanabban a társasházban vagy a szomszédságukban élnek.

VEZETŐ HÍREK
Ajándékozz szeretetet! - A Mécses Szeretetszolgálat karácsonyi felhívása

Ajándék a múzeumnak

Csodatevő Szent Miklós főpap ünnepe
 
AKTUÁLIS
Karácsonyra felkészítő beszélgetést szerveznek daganatos betegeknek és hozzátartozóiknak
 
VEZETŐ HÍREK
Ajándékozz szeretetet! - A Mécses Szeretetszolgálat karácsonyi felhívása

Ajándék a múzeumnak

Csodatevő Szent Miklós főpap ünnepe
 
AKTUÁLIS
Karácsonyra felkészítő beszélgetést szerveznek daganatos betegeknek és hozzátartozóiknak
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén is: Úton Betlehembe!
Idén is: Úton Betlehembe!
 
Kántorok számára szerveznek lelkigyakorlatot Máriapócso...
Kántorok számára szerveznek lelkigyakorlatot Máriapócso...
 
Karácsonyra felkészítő beszélgetést szerveznek daganat...
Karácsonyra felkészítő beszélgetést szerveznek daganat...
 
Csodatevő Szent Miklós főpap ünnepe
Csodatevő Szent Miklós főpap ünnepe
 
Ajándék a múzeumnak
Ajándék a múzeumnak
 
Ajándékozz szeretetet! - A Mécses Szeretetszolgálat kar...
Ajándékozz szeretetet! - A Mécses Szeretetszolgálat kar...