"Mintha egy nehezen megfizethető magánoviba járna a gyermekem, annyi figyelem irányul rá"-bemutatkozik a főváros egyetlen görögkatolikus óvodája

2020-01-28 13:29:01
Szerző: és fotó Hekler Melinda/Hajdúdorogi Főegyházmegye
Oktatás
Budapest
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Hasznos
Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya nem titkolt célja a fővárosbeli görögkatolikusság megerősítése, és ennek egyik alappillére az oktatási rendszer kibővítése. Budapest első görögkatolikus óvodájába természetesen minden, a keresztény nevelési elveket valló szülő gyermekét várják, és nem feltétel, hogy a család görögkatolikus legyen.

Az Örömhírvétel Görögkatolikus Óvodába belépve megnyugtató és otthonos környezet fogad. Van valami üdítő abban, amikor egy intézményben minden új, a folyosók szép és kényelmes kanapéin üldögélve a szülők megoszthatják egymással tapasztalataikat, vagy nyugodtan várakozhatnak, ha hamarabb értek oda gyermekükért. 

A Hajdúdorogi Főegyházmegye legfiatalabb oktatási intézménye 2019 szeptemberében nyitotta meg kapuit, és mivel az óvodák jelentkezési határideje után vált csak biztossá, hogy el tudnak indulni, az első szeptembert mindössze három gyermekkel kezdték. A jónak azonban hamar híre megy, így alig pár hónap alatt megháromszorozódott a gyermekek száma az intézményben, és a következő szeptembertől szinte biztosan a normálhoz közeli csoportlétszámmal tud majd működni az óvoda. 

A cél egy meghitt, családias, szeretetetteljes légkört biztosító óvoda létrehozása volt, amit áthat a keresztény szellemiség, a hitre nevelés, a gyermekek életkori sajátosságaihoz igazodó magas színvonalú nevelő-oktató munka. 

Egy anyuka szemszögéből 

Dudás-Marx Anna egyike az első szülőknek az oviban, és lelkesen meséli, hogy a kis létszám miatt olyan helyzeti előnyben vannak, mintha a gyerekek egy nehezen megfizethető magánoviba járnának. Rengeteg figyelem jut rájuk, alig akarnak hazamenni egy-egy nap végén (Ezt ott jártamkor én is észrevettem, a szülők megérkezésével mindössze annyi változott, hogy a terem átlagéletkora jelentősen megnőtt, és legalább fél óráig senki sem távozott.) 

“Mi a kerületben hoppon maradtunk, mert mindenképp olyan ovit szerettünk volna, ahol nem csak megőrzik a gyerekünket, hanem az otthoni nevelésünket is támogatják, és az erre alkalmas intézményekben hatalmas volt a túljelentkezés - meséli Anna, aki elsőszülött gyermekét járatja az Örömhírvétel Oviba, de már az öcsi is alig várja, hogy csatlakozhasson. - Bár mi a 11. kerületben lakunk, a 4-es metróval hamarabb bejutunk ide, mintha a kerület távolabbi pontjára akarnánk busszal eljutni. 

“Az ideális óvoda megtalálása az első gyermek számára elég sok stresszel jár. Sokszor a szülők kicsit már későn kapnak észbe, mert a gyerek még szemmel láthatólag nagyon kicsi, aztán nagyon hirtelen eljön az áprilisi, május elejei beiratkozási időszak, és ha nem kapunk időben észbe, szinte lehetetlen egyházi oviban kezdeni a szeptembert. Az első találkozás nagyon megerősítő volt itt a számunkra, azonnal biztonságban éreztük magunkat, olyan bizalom alakult ki rögtön, hogy nem volt kérdés, hogy jó helyük lesz a gyerekeinknek az Örömhírvételben.” 

Anna kiemelte, hogy nagyon szeretik az óvónénik által vezetett kreatív programokat. Amikor egy alkalommal korán érkezve belecsöppent a napot lezáró kis imádságba, nagyon jó élmény volt számára, hogy látta, milyen bizalmas légkörben és milyen sokféle módon terelgeti az óvó néni a kicsiket Isten felé. 

„A vegyes csoportok is a koncepció szilárd részét képezik, így a különböző életkorok miatt kicsit úgy kezdtük az évet, mintha a nyári unokatesós nyaralás folytatódott volna” – mondja Anna és hozzáteszi: a vadonatúj játékok és az udvar is nagy sikert aratott a gyerekeknél. 

A kis létszám miatt igazán aktív a szülői közösség, ezt a jó gyakorlatot mindenképp szeretnék megőrizni a létszám növekedésével is. Karácsonykor szülők és gyerekek közösen gyűltek össze, és interaktív módon idézték fel a Jézus születése körüli történéseket. Egészen bensőséges, mély találkozás volt. De majdnem minden hónapban adódik alkalom arra, hogy a gyerekekkel együtt a szülők is találkozzanak, kézműveskedjenek vagy együtt játsszanak – erre néha felnőtteknek is szükségük van – , és közben átbeszéljék az aktuális történéseket. 

A vezető óvónő szemszögéből 

Kolláth Ágnes az óvoda vezetője viszi részben a mostani csoportot. Meséli, hogy állami óvodában kezdett, de ott néhány év alatt komoly hiányérzete támadt. Úgy érzi, az állami intézmények nagy részében kevesebb figyelem jut a gyerekekre, és nem a szeretettől vezérelt nevelésen van a hangsúly. 

„Jövő héten metrózni megyünk, mert van a csoportban, aki csak egy metróvonalat használ” – köti az orromra az egyik kisfiú. 

„Minden héten egyszer kimozdulunk a gyerekekkel valahova – folytatja Kolláth Ágnes, igazgató. Általában kulturális programokat szervezünk vagy a természetbe kirándulunk. Nagyon szuper, hogy innen a belváros szívéből negyed óra alatt elérhető a Margitsziget, a Természettudományi Múzeum, a Parlament és sok más szabadidős hely is. A bent töltött időt is színessé próbáljuk varázsolni, igyekszünk sokat kézműveskedni a gyerekekkel, és nem titkolt szándékunk hagyományőrzést végezni: a régi magyar mesterségek, szabadidős tevékenységek közül a szövés és a fonás rejtelmeibe bevezetni a legkisebbeket. Rutinos pedagógus gárdával kezdtük az évet, én több évig dolgoztam a Mustármag oviban, és ebben a régóta működő egyházi intézményben volt lehetőségem elsajátítani a gyerkőcök vallásos nevelésének korai állomásait.” – mondta az óvoda igazgatója. 

A lelki vezetés nem csak a gyerekeknek, hanem a pedagógusoknak is fontos, ebben Káplár Marci atya van segítségükre, akit egyébként a gyerekek is nagyon kedvelnek, ha bejön az oviba nem ússza meg egy kis vonatozás nélkül. 

A sok pluszban végzett, értékes tevékenység mellett természetesen egy egyházi oviban is meg kell tartani az államilag előírt napirendet, így az ebédet itt is alvás követi, és Ági óvó néni nagy örömére a gyerekek egyelőre ebben tényleg alszanak. 

„A gyerek alvása sokszor a pedagógusoktól függ, mert ha ők végigbeszélgetik az alvásidőt, a gyerekek nem nagyon fognak tudni aludni, de ha határozottan képviselik az akaratukat, bizony előbb-utóbb majdnem mindenki aludni fog. Valamennyi gyereknek szüksége van a fejlődéshez a pihenésre, a megnyugvásra” – érvelt Kolláth Ágnes. Ez az intézmény kívül-belül ragyog, és szerencsére ezt az “ovicsalogató” napokon bárki megtapasztalhatja, de szinte valamennyi információ beszerezhető az óvoda honlapján vagy facebook oldalán is

Legközelebbi ovicsalogató alkalmak JANUÁR 30-án 9-11 óráig és 15-17 óráig lesznek.

 

 

 

 

VEZETŐ HÍREK
Idén is élelmiszert gyűjtenek a nagyböjt idején

Liturgikusének- és hittanverseny: lezajlott az egyházmegyei forduló

Hamarosan elkezdődhet a Tócóskerti templom belső festése
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Idén is élelmiszert gyűjtenek a nagyböjt idején

Liturgikusének- és hittanverseny: lezajlott az egyházmegyei forduló

Hamarosan elkezdődhet a Tócóskerti templom belső festése
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén is élelmiszert gyűjtenek a nagyböjt idején
Idén is élelmiszert gyűjtenek a nagyböjt idején
 
Hamarosan elkezdődhet a Tócóskerti templom belső festés...
Hamarosan elkezdődhet a Tócóskerti templom belső festés...
 
Liturgikusének- és hittanverseny: lezajlott az egyházmegy...
Liturgikusének- és hittanverseny: lezajlott az egyházmegy...
 
Egyházi szaknyelvi vizsgára lehet jelentkezni
Egyházi szaknyelvi vizsgára lehet jelentkezni
 
Színes programok tarkították a Házasság hetét
Színes programok tarkították a Házasság hetét
 
Bizánci dallamok Nyíregyházán
Bizánci dallamok Nyíregyházán