Mozizás közben is el lehet jutni Istenhez!-filmklub indult a Érseki Hivatalban

Mozizás közben is el lehet jutni Istenhez!-filmklub indult a Érseki Hivatalban

2019-01-11 12:04:31
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Debrecen
Január 14-én már negyedik alkalommal várja az igényes filmek kedvelőit az Érseki Hivatal filmklubja. A közös mozizás ötlete Domokos Zsolt, ifjúsági referens fejéből pattant ki - vele beszélgettünk arról, hogy mire is számíthat az, aki szeretne részese lenni egy-egy vetítésnek.

- Mi hívta életre a Filmklubot? 

Világ életemben nagy filmkedvelő voltam és ennek kapcsán nagyon jó élményeim vannak arról, hogy egy-egy film milyen izgalmas kérdéseket képes felvetni bennem, hogy egy-egy mozzanat mennyire meg tud érinteni, hogy a főhős érzései, vívódásai mennyire rá tudnak mutatni, olyan kérdésekre, örömökre, fájdalmakra, amik bennem vannak, csak éppen nem tudatosítom őket. Emellett, mind a mai napig bennem élnek azok a nagy beszélgetések a barátaimmal, amiket a filmek megtekintése után folytattunk. Ezt az élményt szerettem volna másoknak is felmutatni, elérhetővé tenni. 

- Filmesztéta is vagy, hogy kedvet éreztél ehhez? 

Esztéta nem vagyok, de teológus igen. Nagyon megtetszett egy történet, amelyet Nagy Szent Bazilról mondtak el: azt kérdezték tőle, hogy a keresztények olvashatnak e pogányműveket. Ő erre azt válaszolta, hogy igen. A keresztényeknek olyanoknak kell lenniük, mint a méheknek, amik virágról-virágra szállva összegyűjtik az értékes virágport és nektárt és minden mást, ami nem hasznos otthagyják. Kevés olyan embert ismerek, aki ne nézne filmeket, és ha már ezt tesszük, akkor ragadjuk meg a mondanivalóját, ami pedig nem követendő példa, azt hagyjuk ott. 

- Kiket szeretnél megszólítani a havonta meghirdetett eseménnyel?

 Alapjában véve felnőtt embereknek szervezem ezt a Klubbot. De ez a kikötés is, csak azért van, mert olykor-olykor, igen komoly hangvételű filmeket tekintünk meg, amikhez szükséges egy bizonyos kor és az élettapasztalat, hogy a helyén tudjuk kezelni az ott látottakat. Mindemellett, minden kikapcsolódásra, beszélgetésre vágyó filmkedvelő embert szeretettel várok/várunk. 

- Milyen filmeket láthatnak a kedves érdeklődők? 

Nem mondhatom el magamról, hogy művészlélek vagyok, így senki se várjon hihetetlenül elvont művészi alkotásokat az alkalmakon. Az életem során megtekintett komikus és drámai filmek közül válogatok, amikben mély, de fogyasztható tartalmat fedeztem fel. 

- Milyen szempontok alapján válogatod össze a filmeket? 

Nem áll mögöttük egy kifejezett tematika. Van, hogy a közelmúltban felmerült érdekes kérdésekhez választok filmet és van, hogy az éppen kiválasztott film alapján választom meg a témát. Az viszont nagyon fontos a számomra, hogy olyan témákat hozzak, amelyek érintik a mindennapi életünket, hogy a filmet látva és arról beszélgetve gazdagodjunk és válaszokra találjunk. Ízelítőként ilyen témák voltak: megbocsátás, a gyász lépései, belső béke… 

- 4. alkalommal lesz január 14-én filmklub. Mennyire szerette meg, értette meg a célját a "közönség"? 

Általában 15-20 ember összejön egy ilyen alkalomra, ami szerintem egy szép szám (de vannak még üres székek!), és egyre többen maradnak a film végén beszélgetni. Maga az, hogy közösen gondolkodunk, néha vitázunk a filmeken nagyon megtetszett a résztvevőknek. Amikor körbe tekintek a csapaton még azt is látom az arcokon, hogy milyen hatalmas élmény végig hallgatni valakinek az őszinte vidám vagy olykor mély hozzászólását a témával kapcsolatban. A közösség manapság hiánycikk. Nagyon könnyen leülünk a tv elé egyedül egy filmet megnézni és annak ellenére, hogy szórakoztunk közben, érezzük, hogy ha nincs kivel megosztani az élményt, akkor mintha hiányos lett volna ez a kikapcsolódás.  

- Ahogy te is említetted a filmvetítés után ki is beszélhetik magukból a résztvevők a látottakat, hallottakat. Mini pszichoterápiát is vállalsz? 

Nem, ugyanakkor, mindig is érdekelt a pszichológia és voltak is, ilyen irányú tárgyaim. Ahogy már említettem, olyan kérdésekről szeretnék tárgyalni a filmek kapcsán, amelyek a mindennapi életünket érintik és bizony az életben sokszor adódnak olyan helyzetek, amiket meg kell oldanunk, szembe kell velük néznünk, ugyanúgy, ahogy az a főhőseinkkel történik. Ha nem nézünk velük szembe, akkor igencsak meg tudják nehezíteni az életünket még akkor is, ha jó mélyen elnyomjuk magunkban. A filmek kapcsán értékeket szeretnék felmutatni és nem titkolt vágyam, hogy ezeken keresztül Isten felé vezessem az embereket. De aki görcsöl valamin, nem mer szembe nézni dolgokkal, azok az emberek nem tudnak őszintén, szabadon rácsodálkozni az értékekre és Istenre sem. Egy közös beszélgetés kapcsán mindenki beleadja a saját gondolatát, nézőpontját, ami új perspektívákat nyithat előttünk. Az a tipikus „aha élmény”. Az én szerepem ebben csak annyi, hogy felkészülök a témából, hogy vezetni tudjam a beszélgetést.

A következő filmklub január 14-én (hétfőn lesz) az Érseki Hivatalban (Petőfi tér 8.) 18:15-től az Igazi csoda c. filmet lehet megnézni. 

VEZETŐ HÍREK
Újabb görögkatolikus doktori védés - ezúttal Rómában

A zsolozsma az egyház imádsága - 2019. június 17-23.

A Főegyházmegye parókiáinak találkozója Nyíradonyban
 
AKTUÁLIS
A Múzeumok Éjszakáján is bemutatkozik a Keleti rítus kincsestára kiállítás

Motoros zarándoklat 2019

Szent Péter és Pál apostolok ünnepén szentelik pappá Kruppa Kirillt
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Újabb görögkatolikus doktori védés - ezúttal Rómában

A zsolozsma az egyház imádsága - 2019. június 17-23.

A Főegyházmegye parókiáinak találkozója Nyíradonyban
 
AKTUÁLIS
A Múzeumok Éjszakáján is bemutatkozik a Keleti rítus kincsestára kiállítás

Motoros zarándoklat 2019

Szent Péter és Pál apostolok ünnepén szentelik pappá Kruppa Kirillt
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Görögkatolikus szentföldi zarándoklat
Görögkatolikus szentföldi zarándoklat  class=
 
Jézus-ima lelkigyakorlat Sajópálfalán
Jézus-ima lelkigyakorlat Sajópálfalán  class=
 
Kerékpárral a Fekete Madonnához - zarándoklat Częstocho...
Kerékpárral a Fekete Madonnához - zarándoklat Częstocho... class=
 
Liturgikus zenei tábort szervez a Görögkatolikus Metropó...
Liturgikus zenei tábort szervez a Görögkatolikus Metropó... class=
 
A Pécsi Görögkatolikus Parókia nyáron is gondoskodik a ...
A Pécsi Görögkatolikus Parókia nyáron is gondoskodik a ... class=
 
Kettős szentelés lesz Dunakeszin
Kettős szentelés lesz Dunakeszin class=