"Nekünk nem mindennapi látvány a gyönyörű Tisza-part" - nyíracsádi élmények a napfény városáról

2020-08-27 13:39:42
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Ifjúsági
Szabadidő
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Szegedre, a napfény városába szervezett tábort a Nyíracsádi Görögkatolikus Ifjúsági Egyesület. Hogy milyen élményekkel lettek gazdagabbak, arról az egyik résztvevő Patalenszki Zsanett számolt be.

Augusztus 17-én hajnalban tizennyolcan, Zoltán atya kíséretében utaztunk Szegedre. Debrecenig volán busszal mentünk, onnan pedig vonattal folytattuk utunkat a célállomásra. Természetesen a hosszú utazás nem vette el a kedvünket, hiszen az utazási idő alatt megterveztük az aznapi programot és elkezdődött a nagy unó kártyaparti is.

A ceglédi átszállás után már egyre izgatottabbak lettünk, hogy mikor fogunk már odaérni. Délelőtt fél10 körül megérkeztünk a szegedi vasútállomásra, ahol Szaplonczay Miklós atya várt minket, aki elvitte csomagjainkat a szállásra. Mi pedig felkerestük a város nevezetességit. Először a Havas Boldogasszony templomot látogattuk meg, ahol 2015-ben a máriapócsi Szűz Mária-kegykép egyik állomása volt és a kegykép innen indult Nyíracsádra. A következő állomásunk a Hősök kapuja volt, ami neoklasszicista művészeti alkotás az I. világháború elesett hősei, a 12 000 szegedi katona emlékére készült. Aztán a belváros egyik központi helyét, a Széchenyi teret csodáltuk meg, amit értékes emlékszobrok díszítenek. Ezen a téren található a városháza is, melynek előtéri parkrészének medencéit „Az áldást hozó Tisza”, és „A romboló Tisza” szökőkutak ékesítenek.

A tér után a Tündérkert étteremben ebédeltünk, majd tovább folytattuk a város feltérképezését. A következő nevezetesség a Sóhajok hídja volt, ami, a velencei híd mintájára épült 1883-ban. „Az 1879-es árvíz gyakorlatilag elmosta egész Szegedet, a törökdúlás óta nem szenvedett ilyen kárt a város. 265 ház maradt állva, 5458 összeomlott. A tragédia megrázta az országot, és Ferenc József is ellátogatott az elpusztult városba, ahol kijelentette, hogy Szeged szebb lesz, mint volt.” Ezután elindultunk a szállásunkra a Romzsa Tódor Kollégiumban, útközben szemügyre vettük a Szent István téren lévő víztornyot is. Miután megérkeztünk a szállásra, mindenki elfoglalta a szobáját és egy kis pihenő következett. Késő délután lementünk a Tisza- partra, ahol sikerült egy kicsit felfrissíteni magunkat a nagy hőségben. Próbáltunk minden pillanatot megörökíteni a telefonunkkal és a fényképezőgépekkel, hiszen nekünk nem mindennapi látvány a gyönyörű Tisza-part. Meg is jegyeztük, hogy milyen jó, akik közel laknak a parthoz, mert amikor kedvük van lejönnek és nyugalomban tölthetik el szabadidejüket.

A Tisza-part csodálása után a sétáló utcán folytatódott a séta és benéztünk az Árkád bevásárlóközpontba. Itt mindenki megtalálta a saját maga érdeklődésének megfelelő üzletet. Volt, aki vásárolni ment, volt, aki kávézni. Hamar eltelt az 1 órás szabadidő. Visszaérve a szállásra megvacsoráztunk, és utána, akinek volt kedve elmehetett esti felfedezésre is. Szinte majdnem ugyanazokat a helyszíneket jártuk be, mint nappal, de sötétben mégis másabb volt. Nekem személy szerint jobban tetszett az esti séta, mert már nem volt olyan nagy nyüzsgés a városban, és kivilágítva minden sokkal szebb volt. Visszaérve a szállásra jókat beszélgettek a kis csoportok, vagy folytatódott a kedvenc kártyajáték: az unó. Az első nap után mindenki nagyon várta, hogy másnap milyen programok lesznek.

Kedden, reggeli után meglátogattuk a Szegedi Dómot. A fogadalmi templom történetének ismertetése után felmentünk a toronyba, ahol meseszép kilátásnak lehettünk tanúi. Ebéd után elsétáltunk a Füvészkertbe, ami jó kis túrának bizonyult, mert amire odaértünk jól el is fáradtunk. A Füvészkertben szebbnél szebb, különlegesebbnél különleges virágok, növények láthatóak, ugyanis Szeged nem csak a napfényéről, hanem virágos tereiről, parkjairól is híres. A keleti növények jól megférnek a trópusiakkal, a rovaroknak külön épületük van, a romantikára vágyóknak rózsával körülvett kis pavilonok találhatóak. Gyönyörű sziklakerteket is láttunk.

A virágok, növények közti séta után már busszal mentünk vissza a városba. Rövid pihenés után a sétálóutcára mentünk vacsorázni. Itt is kiscsoportokra bomlott a társaság, de a sétáló utcán lévő szökőkútnál egyesült a csapat és úgy mentünk vissza a szállásra. Este ismét folytatódtak a közös játékok és beszélgetések.

Sajnos szerda reggel már elkezdtünk csomagolni. Reggeli után Miklós atya bemutatta a kollégiummal szembeni görögkatolikus templomot. Aztán megköszöntük neki a kedves fogadtatást és elbúcsúztunk tőle. Ebéd után még egyszer lementünk a Tisza-partra. Délután a 14:45-ös vonattal már indultunk is haza. Szomorúan hagytuk ott Szegedet. Igaz hazafelé már mindenki nagyon fáradt volt, a legtöbben el is szunyókáltunk. Mire Debrecenbe értünk az idő is teljesen megváltozott, hiszen nemcsak a csodás várost hagytuk magunk mögött, hanem a jó meleg időt is. El is hangzott ez a mondat „Menjünk vissza Szegedre, mert ott jobb volt az idő.” Szerintem gondolkodás nélkül mindenki visszament volna. Épphogy kiléptünk az állomásról elkezdett szakadni az eső, úgyhogy szedni kellett a lábunkat a buszállomásig. Mire megérkeztünk mindenkinek sikerült jól lehűtenie magátt a friss esőcseppektől, de végülis nem mondhatjuk, hogy unalmas utazásunk volt. A buszon már mindenki nagyon álmos volt, de azért emlegettünk egy-egy szegedi élményt. Este 8 körül megérkeztünk Nyíracsádra, ahol mindenkit vártak már.

Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy egy izgalmas, élményekkel teli három napot tölthettünk el. Köszönjük szépen Zoltán atyának a sok türelmet, kitartást, hiszen nem egyszerű a mai fiatalokkal. Reméljük lesz még lehetőségünk így együtt tölteni néhány napot és tovább bővülhetnek a közös élménybeszámolónk.

VEZETŐ HÍREK
Családok és nyugdíjasok is jelentkezhetnek

Ebben a tanévben is lesz középiskolai hittanverseny

Magyar-könyvtár szakos pedagógust keresnek Debrecenben
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Családok és nyugdíjasok is jelentkezhetnek

Ebben a tanévben is lesz középiskolai hittanverseny

Magyar-könyvtár szakos pedagógust keresnek Debrecenben
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Angolt tanárt keresnek a debreceni gimnáziumba
Angolt tanárt keresnek a debreceni gimnáziumba
 
Magyar-könyvtár szakos pedagógust keresnek Debrecenben
Magyar-könyvtár szakos pedagógust keresnek Debrecenben
 
Ebben a tanévben is lesz középiskolai hittanverseny
Ebben a tanévben is lesz középiskolai hittanverseny
 
Családok és nyugdíjasok is jelentkezhetnek
Családok és nyugdíjasok is jelentkezhetnek
 
Aki zarándokol, önmaga felé tart...
Aki zarándokol, önmaga felé tart...
 
Minden hónap első vasárnapján
Minden hónap első vasárnapján