"Nem jó az embernek egyedül lennie" - a házasság világnapját ünnepelték Pécsett

2019-02-12 20:19:16
Szerző: Zajácz Gábor atya
Pécs
Javában zajlanak a Házasság hetéhez kapcsolódó programok Pécsen is. Az eseménysorozat a megyeszékhelyen már szombaton elkezdődött - Zajácz Gábor atya beszámolója.

A Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület a Pécsi Egyházmegyével közösen, csatlakozva az országos Házasság Hete kezdeményezéshez szervez programokat családok, házaspárok számára immáron 16. esztendeje Pécsett. Február 9-én, szombaton a Házasság Világnapja alkalmából közel háromszázan gyűltünk össze a Házasság Világnapja alkalmából egymásért, házastársunkért, gyermekeinkért hálát adni a Teremtőnek. A Székegyházban bemutatott szentmise után közös ebéd, ünnepi köszöntők és Lackfi János és felesége, Bárdos Júlia előadása következett.

A Lackfi család nemes közvetlenséggel osztotta meg velünk személyes tapasztalatát a Gondviselő Isten jelenlétéről mindennapi életükben. Személyes tapasztalatuk, Istenélményük mindannyiunk számára sokat adott, újra és újra megerősítették a jelenlevőket abban, hogy merni kell a Gondviselő Istenre hagyatkozni.

Ezúton is köszönjük, hogy mertek őszintén megnyílni, merték legbensőbb lelki élményeiket feltárni előttünk, minket is buzdítva arra, hogy nincs kilátástalan élethelyzet, merjünk Isten tenyerébe simulni. Az előadást követően a jubiláló házaspárok köszöntése és megáldása következett, örömünkre egyházközségünk egyik fiatal házaspárja is a jubilálók között sorakozott fel. A görögkatolikus szertartás szokatlan lehet mindazok számára, akik nem abban nevelkedtek, de talán megéreztek valamit szertartásaink gazdagságából, kifejező erejéből, természetfeletti felé íveléséből. A házaspárokra először közösen kértük Isten áldását, majd személyes, páronkénti áldásban részesültek.

A megható szertartás után a Vivat Bacchus együttes könnyed, vidám koncertje következett. A koncert után vacsora, teaház, borkóstolás és mézédes pillanatok bemutató (mézkóstolás) várta az érdeklődőket. A gyermekek számára a nap folyamán a háttérben kézműves műhely, mesefilm vetítés, városi kincskereső volt, a nap hátralevő részében pedig darts bajnokság kötötte le a kapacitásukat.

Másnap, a házasság világnapján a görögkatrolikus templomban is a házasság szeretetközösségében élőkért ajánlottuk fel a Szent Liturgiát, majd ezen szertartás végén is áldásban részesülhettek a jelenlevő házaspárok. 

Az áldáson túl feladatot is kaptak, mégpedig az egymásért való imádság feladatát. Ehhez emlékeztetőül a Kánai menyegző ikonját - a hátoldalán egy imádsággal - is megkapták ajándékba, amelyet együtt és/vagy egymásért imádkozhatnak nap, mint nap.

Jóságos Atyánk, mennynek és földnek Ura!

Te azt mondtad: „Nem jó az embernek egyedül lenniea földön, ezért társat alkottál az első ember mellé.

Férjet és feleséget teremtettél, mondván: „Növekedjetek és sokasodjatok, töltsétek be a földet és uralkodjatok felette!”

Törvényt adtál a tiszta házasságra, és Krisztusod által szentségi méltóságra emelted, mert azt akartad, hogy ezáltal is megdicsőüljön legszentebb neved emberi nemben.

Te engedted meg nekünk is, hogy a házasság sírig tartó köteléke fűzhessen össze minket és megkoronáztál bennünket mindenható kegyelmeddel.

Hozzád sietünk és hozzád könyörgünk: Uralkodjál szívünk felett, és töltsd meg azt egymás iránti szeretettel!

Ne legyen közöttünk se egyenetlenkedés, se harag, se civódás, se semmiféle keserítés!

Add, hogy inkább egymás terhét örömmel viseljük, egymást támogassuk, egymásnak örömére lehessünk, egymást megbecsülve békességben éljünk!

Segíts meg minket, hogy mindig parancsolataid ösvényén járjunk, és mindenben akaratodat kövessük, hogy elnyerjük földi életünkben áldásodat, a jövő életben pedig a mennyei dicsőség koronáját!

Mert az irgalom, kegyelem és emberszeretet Istene vagy, és téged dicsőítünk, Atya és Fiú és Szentlélek, mindig, most és mindenkor és örökkön-örökké. Ámen.

VEZETŐ HÍREK
Farsangi műsorral köszönték meg az óvodások az Add tovább házikóban összegyűjtött ajándékokat

A szíriai csoda - Jeanbart aleppói érsek főpásztori üzenete szíriai híveihez

Egyházi építészet, keleti rítusok - a Görögkatolikus Egyház a Tiszántúlon
 
AKTUÁLIS
Görögkatolikus farsangi bál

Angliai görögkatolikusok találkozója

Imádkozz, állj ki, cselekedj az üldözött keresztényekért - Debrecenben tart előadást Azbej Tristan államtitkár
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Farsangi műsorral köszönték meg az óvodások az Add tovább házikóban összegyűjtött ajándékokat

A szíriai csoda - Jeanbart aleppói érsek főpásztori üzenete szíriai híveihez

Egyházi építészet, keleti rítusok - a Görögkatolikus Egyház a Tiszántúlon
 
AKTUÁLIS
Görögkatolikus farsangi bál

Angliai görögkatolikusok találkozója

Imádkozz, állj ki, cselekedj az üldözött keresztényekért - Debrecenben tart előadást Azbej Tristan államtitkár
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Görögkatolikus szentföldi zarándoklat
Görögkatolikus szentföldi zarándoklat  class=
 
A Vatikán hivatalosan is megerősítette Ferenc pápa romá...
A Vatikán hivatalosan is megerősítette Ferenc pápa romá... class=
 
Liturgikusének - minősítő verseny 2019
Liturgikusének - minősítő verseny 2019 class=
 
Neves előadók nyitják meg a Fiatal Kutatók IX. Nemzetkö...
Neves előadók nyitják meg a Fiatal Kutatók IX. Nemzetkö... class=
 
Görög Zenei Esték a Budapesti vonósokkal
Görög Zenei Esték a Budapesti vonósokkal  class=
 
Budapesten is bálozni fognak a görögök
Budapesten is bálozni fognak a görögök  class=