Nemzetközi konferencia Máriapócson Szent II. János Pál pápa látogatásáról - második nap

Nemzetközi konferencia Máriapócson Szent II. János Pál pápa látogatásáról - második nap

2021-10-25 09:29:35
Szerző: Orosz Rita / Máriapócs Nemzeti Kegyhely
Máriapócs
Metropólia
Nemzetközi
ökumenikus
Konferenciát rendeztek II. János Pál pápa máriapócsi látogatásának 30. évfordulója alkalmából Máriapócson. A második napon a konferencia fókuszában a család állt. Ezt a témát nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha ismerjük a pápa munkásságát. Gyakran a "Családok pápájaként" aposztrofálják őt.

A konferencia második napját is átszőtte a közös imádság, és a sok-sok személyes élmény felelevenítése. Szent II. János Pál pápa személyével kapcsolatban kidomborodott, hogy valódi prófétaként tekinthetünk rá. Korát megelőzve ismert fel problémákat, és nyújtott azokra megoldásokat. A szent pápa máriapócsi látogatásának 30. évfordulója alkalmából a Görögkatolikus Metropólia és a Hierotheosz Egyesület rendezésében megvalósuló konferencia pénteki napjának fókuszában a család állt. Ezt a témát nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha ismerjük a pápa munkásságát. Gyakran a „Családok pápájaként” aposztrofálják őt.

Imaórával kezdődött a program a bazilita szerzetesek kertjében álló fatemplomban. Itt lehet igazán megérteni, elképzelni, hogyan is történt, illetve hogyan vették észre az Istenszülő-ikon első könnyezését. A szertartást Szocska Ábel megyéspüspök vezette, és rövid elmélkedéssel szolgált.

Átvonulva a Családvár nagytermébe, ismét imádságra hívták a jelenlévőket, ezúttal dr. Seszták István helynök atya indította a tematikus délelőttöt a szent pápa családokért megfogalmazott könyörgésével.

Az első előadást Ekler Gergely, családokért felelős stratégiai államtitkár tartotta. Ebben a pozíciójában katolikusként, családosként II. János Pál nyomdokain járva a családok megerősítését és megerősödését szolgálja. Beszélt a kormányzat részéről 2010 óta szem előtt tartott értékrendről, a családpolitikának köszönhető pozitív változásokról. Örömmel számolt be arról, hogy eddig négy demográfiai csúcskonferenciát tartottak, s az a tapasztalat, hogy vannak közös pontok, nincs egyedül Magyarország, ezért az sem szegi kedvüket, hogy időről időre súlyos támadásokkal illetik a munkájukat.

Ezt követően Marton Zsolt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke Ferenc pápa „Patris corde” (Apai szívvel) enciklikájának tükrében beszélt a családokról. A jelenlegi pápa 2020. december 8-án hirdette meg Szent József évét, s mindaz, amit Jézus nevelőapjának személye kapcsán tanulnia lehet és kell egyházunknak, éppen annak folytatása, amit II. János Pál elindított. Családjainkban igaz férfiakra, valódi apa-karakterekre van szükség. József minta abban, ahogyan életét áldozza családjáért. A pápai írást alapul véve püspök atya olyan apai tulajdonságokat sorolt, amelyekkel egy család élete teljesebbé válhat.

Az előadók sorában újabb püspök következett. Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület vezetője úgy emlékezett vissza a szent pápa 30 évvel ezelőtti debreceni látogatására, hogy az ő akkori ökumenikus magatartását a hallgatósággal megismertetve kérte, közös értékeink védelmében ne különbözőségeinket nézzük, hanem keressük, ami összeköt. II. János Pál nem udvariassági gesztussal élt, amikor személyesen koszorúzta meg a gályarabok emlékművét, hanem a kiengesztelődésre hívott, arra, hogy sebeinket begyógyító módon viszonyuljunk egymáshoz. A pápa mert híd lenni! Az ő akkori szeretetgyakorlását viszi tovább Debrecenben Palánki Ferenc római katolikus püspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, és a beszélő református püspök, Fekete Károly. Így tudják megélni, hogy a Krisztushoz tartozók egy nagy család.

„Az ilyen pillanatokért vagyok tolmács” – mondta a Marek Jurek volt európai parlamenti képviselővel érkezett fordító. Ugyanis a levegő megállt, ahogyan ez az ember beszélt… „II. János Pál európai testamentuma” volt előadásának címe. Többek szájából elhangzott a kétnapos konferencia alatt, hogy ez a pápa próféta volt. Nos, a Marek Jurek által idézettek is ezt támasztották alá. Elmesélte, hogy 1979-ben a megválasztott pápa első külföldi útja hazájába vezetett, s Lengyelországban bátran beszélt arról, hogy Európa nem lehet igazságos Európa Lengyelország nélkül, hogy Közép-Kelet-Európa őrzi, és kell őrizze saját keresztény értékeit, enélkül megalázó lenne Európa részeként élni. Döbbent csend, majd tapsvihar követte a merész mondatokat. II. János Pál egész életében őszintén és bátran beszélt, és másokat is bíztatott: Ne féljetek! Ma küzdeni keresztény értékeink érdekében egyenlő II. János Pál munkáját félelem nélkül folytatni. Próféciájának megvalósulását szomorú tapasztalni manapság, ám ő kihívásnak tekintette nemzeti és vallási értékeink megtartását, és erre hív(ott) mindenkit.

Rövid szünetet követően Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő szólalt fel, II. János Pál fiatalokhoz és fiatalokról szóló megnyilvánulásait idézve. A pápát érdekelte Európa jövője, kimondta ezzel kapcsolatos üzenetét is: Európa akkor létezhet, ha keresztény értékeken alapuló a politikája. Ma ennek ellenkezőjét tapasztaljuk, ezért elszántan küzdenünk kell alapértékeinkért. „Nem engedjük száműzni a közéletből a kereszténységet, a kereszténység örökség és jövő” – mondta a képviselő. „Nem degradálható hobbi-szintre a vallás… Van, aki horgászni megy, van, aki sportol, van, aki meg templomba jár. Ez ennél lényegesen több! Tegyük félre az ellentéteket, építsünk közösséget, mert annak van ereje! A kereszténység soha nem lesz túlhaladott eszme! Erősítsük meg egymást!” – kérte mindenkitől az IKSZ elnöke.

Már nem is volt meglepő, hogy dr. Papp Miklós teológiai tanár is valódi prófétaként emlegette Szent II. János Pált. Sőt, előadásának címe így hangzott: „Máig ható prófétai szavak a családról és a társadalomról”. A pápának a családról leírt gondolatait ajánlotta olvasásra Miklós atya, illetve azok mentén néhány témát említett: tekintsünk a családra, mint hivatásra! Akinek hivatástudata van, az jobban teljesít! És ezt egészen komolyan, Istentől származó küldetéstudattal, nem pedig humorosan kötötte a hallgatóság lelkére.

Azt is kérte, gyermekvállalásnál ne az legyen a meghatározó, hogy kell-e ilyen szennyezett világba szülni, hanem a megszületett gyermekeket óvjuk a tudatosabb környezetvédelemmel! Fontos erősíteni a férfi és női identitást, ami nem egy választható „termék”, hanem Isten belénk oltott szándéka! A férfi és a nő együtt válik családdá, egymást tehetik apává, anyává, együtt lehetnek a teremtés részei, együtt, családként a legkisebb közössége a társadalomnak. Ebben az értelemben felelőssége is családjainknak az, milyen közeget alakítunk ki magunk körül. Azaz: a család társadalmat formáló erő is kell legyen!

A csütörtök-pénteki megemlékezés II. János Pál 30 évvel ezelőtti máriapócsi látogatásáról együtt gondolkodást, az ebből fakadó tennivalók kikristályosodását eredményezte. Nacsa Lőrinc ki is mondta: „Nehéz erről a pápáról beszélni, mert itt van közöttünk…” Valóban, annyi személyes élmény, annyi tanítás, olyan mély közös imádság szőtte át a konferenciát, ami megmagyarázhatatlanul élővé tette azt.

Ábel püspök záró szavaiban az ezzel szerzett örömöt hangsúlyozta, és köszönetet mondott a szervezőknek és előadóknak. Útravalóul azt mondta: éljünk szentül! „Akik szentül élik, élték az életüket, azok évtizedekre hatnak!”

 

VEZETŐ HÍREK
Ünnepre gyűlnek össze a Londonban élő görögkatolikusok

Örömmel és hálával a szívemben távozom - kánoni vizitáció Létavértesen

A főiskola aggregációjának sikeres megújítása
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Ünnepre gyűlnek össze a Londonban élő görögkatolikusok

Örömmel és hálával a szívemben távozom - kánoni vizitáció Létavértesen

A főiskola aggregációjának sikeres megújítása
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Örömmel és hálával a szívemben távozom - kánoni vizi...
Örömmel és hálával a szívemben távozom - kánoni vizi...
 
Ünnepre gyűlnek össze a Londonban élő görögkatolikuso...
Ünnepre gyűlnek össze a Londonban élő görögkatolikuso...
 
A főiskola aggregációjának sikeres megújítása
A főiskola aggregációjának sikeres megújítása
 
Országos lelki nap Budapesten Kocsis Fülöp metropolitáva...
Országos lelki nap Budapesten Kocsis Fülöp metropolitáva...
 
Róma püspöke az egységet szolgálja: vatikáni dokumentu...
Róma püspöke az egységet szolgálja: vatikáni dokumentu...
 
Imádságos természetjárás Debrecen közelében
Imádságos természetjárás Debrecen közelében