Nemzetközi konferencia Máriapócson Szent II. János Pál pápa látogatásáról - második nap

Nemzetközi konferencia Máriapócson Szent II. János Pál pápa látogatásáról - második nap

2021-10-25 09:29:35
Szerző: Orosz Rita / Máriapócs Nemzeti Kegyhely
Máriapócs
Metropólia
Nemzetközi
ökumenikus
Konferenciát rendeztek II. János Pál pápa máriapócsi látogatásának 30. évfordulója alkalmából Máriapócson. A második napon a konferencia fókuszában a család állt. Ezt a témát nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha ismerjük a pápa munkásságát. Gyakran a "Családok pápájaként" aposztrofálják őt.

A konferencia második napját is átszőtte a közös imádság, és a sok-sok személyes élmény felelevenítése. Szent II. János Pál pápa személyével kapcsolatban kidomborodott, hogy valódi prófétaként tekinthetünk rá. Korát megelőzve ismert fel problémákat, és nyújtott azokra megoldásokat. A szent pápa máriapócsi látogatásának 30. évfordulója alkalmából a Görögkatolikus Metropólia és a Hierotheosz Egyesület rendezésében megvalósuló konferencia pénteki napjának fókuszában a család állt. Ezt a témát nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha ismerjük a pápa munkásságát. Gyakran a „Családok pápájaként” aposztrofálják őt.

Imaórával kezdődött a program a bazilita szerzetesek kertjében álló fatemplomban. Itt lehet igazán megérteni, elképzelni, hogyan is történt, illetve hogyan vették észre az Istenszülő-ikon első könnyezését. A szertartást Szocska Ábel megyéspüspök vezette, és rövid elmélkedéssel szolgált.

Átvonulva a Családvár nagytermébe, ismét imádságra hívták a jelenlévőket, ezúttal dr. Seszták István helynök atya indította a tematikus délelőttöt a szent pápa családokért megfogalmazott könyörgésével.

Az első előadást Ekler Gergely, családokért felelős stratégiai államtitkár tartotta. Ebben a pozíciójában katolikusként, családosként II. János Pál nyomdokain járva a családok megerősítését és megerősödését szolgálja. Beszélt a kormányzat részéről 2010 óta szem előtt tartott értékrendről, a családpolitikának köszönhető pozitív változásokról. Örömmel számolt be arról, hogy eddig négy demográfiai csúcskonferenciát tartottak, s az a tapasztalat, hogy vannak közös pontok, nincs egyedül Magyarország, ezért az sem szegi kedvüket, hogy időről időre súlyos támadásokkal illetik a munkájukat.

Ezt követően Marton Zsolt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke Ferenc pápa „Patris corde” (Apai szívvel) enciklikájának tükrében beszélt a családokról. A jelenlegi pápa 2020. december 8-án hirdette meg Szent József évét, s mindaz, amit Jézus nevelőapjának személye kapcsán tanulnia lehet és kell egyházunknak, éppen annak folytatása, amit II. János Pál elindított. Családjainkban igaz férfiakra, valódi apa-karakterekre van szükség. József minta abban, ahogyan életét áldozza családjáért. A pápai írást alapul véve püspök atya olyan apai tulajdonságokat sorolt, amelyekkel egy család élete teljesebbé válhat.

Az előadók sorában újabb püspök következett. Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület vezetője úgy emlékezett vissza a szent pápa 30 évvel ezelőtti debreceni látogatására, hogy az ő akkori ökumenikus magatartását a hallgatósággal megismertetve kérte, közös értékeink védelmében ne különbözőségeinket nézzük, hanem keressük, ami összeköt. II. János Pál nem udvariassági gesztussal élt, amikor személyesen koszorúzta meg a gályarabok emlékművét, hanem a kiengesztelődésre hívott, arra, hogy sebeinket begyógyító módon viszonyuljunk egymáshoz. A pápa mert híd lenni! Az ő akkori szeretetgyakorlását viszi tovább Debrecenben Palánki Ferenc római katolikus püspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, és a beszélő református püspök, Fekete Károly. Így tudják megélni, hogy a Krisztushoz tartozók egy nagy család.

„Az ilyen pillanatokért vagyok tolmács” – mondta a Marek Jurek volt európai parlamenti képviselővel érkezett fordító. Ugyanis a levegő megállt, ahogyan ez az ember beszélt… „II. János Pál európai testamentuma” volt előadásának címe. Többek szájából elhangzott a kétnapos konferencia alatt, hogy ez a pápa próféta volt. Nos, a Marek Jurek által idézettek is ezt támasztották alá. Elmesélte, hogy 1979-ben a megválasztott pápa első külföldi útja hazájába vezetett, s Lengyelországban bátran beszélt arról, hogy Európa nem lehet igazságos Európa Lengyelország nélkül, hogy Közép-Kelet-Európa őrzi, és kell őrizze saját keresztény értékeit, enélkül megalázó lenne Európa részeként élni. Döbbent csend, majd tapsvihar követte a merész mondatokat. II. János Pál egész életében őszintén és bátran beszélt, és másokat is bíztatott: Ne féljetek! Ma küzdeni keresztény értékeink érdekében egyenlő II. János Pál munkáját félelem nélkül folytatni. Próféciájának megvalósulását szomorú tapasztalni manapság, ám ő kihívásnak tekintette nemzeti és vallási értékeink megtartását, és erre hív(ott) mindenkit.

Rövid szünetet követően Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő szólalt fel, II. János Pál fiatalokhoz és fiatalokról szóló megnyilvánulásait idézve. A pápát érdekelte Európa jövője, kimondta ezzel kapcsolatos üzenetét is: Európa akkor létezhet, ha keresztény értékeken alapuló a politikája. Ma ennek ellenkezőjét tapasztaljuk, ezért elszántan küzdenünk kell alapértékeinkért. „Nem engedjük száműzni a közéletből a kereszténységet, a kereszténység örökség és jövő” – mondta a képviselő. „Nem degradálható hobbi-szintre a vallás… Van, aki horgászni megy, van, aki sportol, van, aki meg templomba jár. Ez ennél lényegesen több! Tegyük félre az ellentéteket, építsünk közösséget, mert annak van ereje! A kereszténység soha nem lesz túlhaladott eszme! Erősítsük meg egymást!” – kérte mindenkitől az IKSZ elnöke.

Már nem is volt meglepő, hogy dr. Papp Miklós teológiai tanár is valódi prófétaként emlegette Szent II. János Pált. Sőt, előadásának címe így hangzott: „Máig ható prófétai szavak a családról és a társadalomról”. A pápának a családról leírt gondolatait ajánlotta olvasásra Miklós atya, illetve azok mentén néhány témát említett: tekintsünk a családra, mint hivatásra! Akinek hivatástudata van, az jobban teljesít! És ezt egészen komolyan, Istentől származó küldetéstudattal, nem pedig humorosan kötötte a hallgatóság lelkére.

Azt is kérte, gyermekvállalásnál ne az legyen a meghatározó, hogy kell-e ilyen szennyezett világba szülni, hanem a megszületett gyermekeket óvjuk a tudatosabb környezetvédelemmel! Fontos erősíteni a férfi és női identitást, ami nem egy választható „termék”, hanem Isten belénk oltott szándéka! A férfi és a nő együtt válik családdá, egymást tehetik apává, anyává, együtt lehetnek a teremtés részei, együtt, családként a legkisebb közössége a társadalomnak. Ebben az értelemben felelőssége is családjainknak az, milyen közeget alakítunk ki magunk körül. Azaz: a család társadalmat formáló erő is kell legyen!

A csütörtök-pénteki megemlékezés II. János Pál 30 évvel ezelőtti máriapócsi látogatásáról együtt gondolkodást, az ebből fakadó tennivalók kikristályosodását eredményezte. Nacsa Lőrinc ki is mondta: „Nehéz erről a pápáról beszélni, mert itt van közöttünk…” Valóban, annyi személyes élmény, annyi tanítás, olyan mély közös imádság szőtte át a konferenciát, ami megmagyarázhatatlanul élővé tette azt.

Ábel püspök záró szavaiban az ezzel szerzett örömöt hangsúlyozta, és köszönetet mondott a szervezőknek és előadóknak. Útravalóul azt mondta: éljünk szentül! „Akik szentül élik, élték az életüket, azok évtizedekre hatnak!”

 

VEZETŐ HÍREK
Családok és nyugdíjasok is jelentkezhetnek

Ebben a tanévben is lesz középiskolai hittanverseny

Magyar-könyvtár szakos pedagógust keresnek Debrecenben
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Családok és nyugdíjasok is jelentkezhetnek

Ebben a tanévben is lesz középiskolai hittanverseny

Magyar-könyvtár szakos pedagógust keresnek Debrecenben
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Angolt tanárt keresnek a debreceni gimnáziumba
Angolt tanárt keresnek a debreceni gimnáziumba
 
Magyar-könyvtár szakos pedagógust keresnek Debrecenben
Magyar-könyvtár szakos pedagógust keresnek Debrecenben
 
Ebben a tanévben is lesz középiskolai hittanverseny
Ebben a tanévben is lesz középiskolai hittanverseny
 
Családok és nyugdíjasok is jelentkezhetnek
Családok és nyugdíjasok is jelentkezhetnek
 
Aki zarándokol, önmaga felé tart...
Aki zarándokol, önmaga felé tart...
 
Minden hónap első vasárnapján
Minden hónap első vasárnapján