Országos Cigánypasztorációs konferencia Egerben

Országos Cigánypasztorációs konferencia Egerben

2019-10-07 13:48:08
Szerző: Molnár Zoltán
Szociális
Egyetem
Hajdúdorogi Főegyházmegye
17. alkalommal gyűltek össze a hazai cigánypasztorációs szakemberek Egerben, hogy tanuljanak egymástól és megosszák tapasztalataikat. Az idei találkozó témája az Eucharisztia közösség alkotó ereje volt.

A kétnapos programnak az Érseki Papnevelő Intézet és a Szent János lelkigyakorlatos ház adott otthont. A konferenciát szentmisével nyitották meg, melynek főcelebránsa Dr. Ternyák Csaba egri érsek volt. A főpásztor homíliájában emlékeztetett arra, hogy mindannyian Jézushoz tartozunk, akit csak úgy követhetünk hitelesen, ha a szegények szolgálatába helyezzük életünket. Mint később, a sajtótájékoztatón is kiemelte ennek a szolgálatnak kiváló helyszínei a főegyházmegye területén szép számban működő katolikus iskolák. Ezekben az oktatási intézményekben nagy számban tanulnak hátrányos helyzetű fiatalok, akik között romák is vannak.

Dr. Székely János püspök, a MKPK Caritas in Veritate bizottságának elnöke a Boldog Ceferínó Intézet munkájának bemutatása mellett beszélt arról is, hogy az egyháznak a felzárkózás területén a hívek szívének formálásában van nagy szerepe. A sajtótájékoztatón Dúl Géza cigánypasztorációs referens arról beszélt: a cél egy olyan társadalom kialakítása, melyben az egymást elfogadó és harmonikusan együtt élő emberek alkotnak közösségeket.

A program plenáris előadásokkal és tanúságtételekkel folytatódott. Dr Székely János püspök az Eucharisztia szerepéről beszélt a közösség tekintetében, míg Koós Ede a közösség szerepét elemezte az evangelizációban. Dr. Balogh Győző görögkatolikus lelkész a cigány közösségekben zajló evangelizációs sajátosságokat részletezte. Őt követte Cellár Adrienn és Lakatos Krisztián szociális munkás szakos egyetemisták, és a Jezsuita Roma Szakkollégium hallgatói. Tanúságtételükben megindító őszinteséggel beszéltek eddigi életük viszontagságairól. A plenáris előadások utolsó előadója pedig Oroszné Obbágy Rita volt, aki a Nyíregyházi Egyházmegye cigánypasztorációs megbízottjaként a görögkatolikus papnevelésbe beépített cigánypasztorációval kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.

A délután során a munka csoportokban zajlott. A műhelybeszélgetéseken szó volt a zenéről, mint eszközről a cigánypasztorációban, civil tevékenységekről, közösség formálódásról. A Hajdúdorogi Főegyházmegye részéről Rózsahegyiné Juhász Éva cigányügyi megbízott nemcsak szervezőként, hanem műhelyvezetőként is tevékenykedett a konferencián. Csoportjában a mentorálás szerepéről beszélgettek a köz - és felsőoktatásban jelenlévő cigány fiatalokat tekintve. Ezzel kapcsolatosan osztotta meg tapasztalatait a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium hallgatója is. A műhelymunka forgó rendszerben zajlott, így mindenkinek volt lehetősége az egyes témákban elmélyedni.

A napot – szentségimádást követően – baráti légkörben elfogyasztott vacsora zárta.

A második nap előadásokkal kezdődött. Szó volt egyebek mellett a konfliktushelyzetekről és azok kezeléséről is. A nap későbbi részében tréningeken dolgozták fel a hallottakat a résztvevők.

A konferenciát a Boldog Ceferino Intézet és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász „Cigánypasztoráció a Kárpát-medencében – egyházi és civil szakemberek szociális érzékenységének növelése” elnevezésű projektje (EFOP-5.2.2-17-2017-00046) támogatásával tudtuk megrendezni, együttműködésben a Ceferino Házzal, a Váci Egyházmegye cigánypasztorációs intézetével.

A konferenciáról a Szent István TV is tudósított, riportjukat az alábbiakban láthatják.  

VEZETŐ HÍREK
2020.07.05. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Papnék lelkigyakorlata Máriapócson

Te már regisztráltál a 22+ zarándoklatra?
 
AKTUÁLIS
Július 5-én áldják meg ünnepélyesen a "Hit és kultúra" turisztikai látogatóközpontot

Jézus-ima nap Hajdúdorogon

Zsolozsmástábor Létavértesen
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ MÉDIA
 
Cigánypasztorációs konferencia Egerben
VEZETŐ HÍREK
2020.07.05. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Papnék lelkigyakorlata Máriapócson

Te már regisztráltál a 22+ zarándoklatra?
 
AKTUÁLIS
Július 5-én áldják meg ünnepélyesen a "Hit és kultúra" turisztikai látogatóközpontot

Jézus-ima nap Hajdúdorogon

Zsolozsmástábor Létavértesen
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor  class=
 
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá...
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá... class=
 
Zsolozsmástábor Létavértesen
Zsolozsmástábor Létavértesen  class=
 
Jézus-ima nap Hajdúdorogon
Jézus-ima nap Hajdúdorogon class=
 
Július 5-én áldják meg ünnepélyesen a "Hit és kultúr...
Július 5-én áldják meg ünnepélyesen a
 
Liturgikus zenei tábor Debrecenben
Liturgikus zenei tábor Debrecenben class=