Öt éves a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

Öt éves a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

2016-09-30 13:32:18
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Máriapócs
Kocsis Fülöp érsek
Szocska Ábel kormányzó
Kétnapos konferenciát tartottak Máriapócson.

Fennállásának ötödik évét ünnepelte szeptember 27-28-án a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Máriapócson. A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálathoz számos intézmény tartozik: a Szent Lukács Szociális Szolgáltató Központ Fehérgyarmaton, a Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ, a Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ Hajdúnánáson, a Sz. L. Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ Nyíregyházán, a Sz. L. Integrált Szolgáltató Központ Szakolyban, a II. János Pál Pápa Idősek Otthona Máriapócson, a Szent Simeon és Anna Szeretetotthon Nyírvasváriban, a Szent Pantaleimon Szeretetotthon Nyírkarászon, a Szent Anna Idősek Otthona Gacsályon, illetve a Sója Miklós Szociális Intézmény és Családok Átmeneti Otthona Hodászon.

Az első nap szociális konferenciával indult. A megnyitó beszédet Kocsis Fülöp érsek-metropolita tartotta. Beszédében az Isten ingyenes és megelőző szeretetéről, irgalmáról adott tanítást. Őt követte Bódy Éva az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára, aki a szociális ellátórendszer átalakításának aktuális kérdéseit boncolgatta.

A fejlesztésekről...

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat szociális intézményrendszerét Ungvári Sándor igazgató úr mutatta be. Beszámolt az öt év munkájáról, fejlesztéseiről és eredményeiről. Az intézményi fejlesztésekkel kapcsolatban igazgató úr említette a kitagolási programot a szakolyi Ápoló-Gondozó Otthonban, az eszköz- és gépjárműbeszerzéseket.

Fontosnak nevezte az általuk végzett szociális feladatellátást is, úgy, mint az ünnepségek megszervezését az intézményekben, a közfoglalkoztatottak lelki napját Máriapócson, vagy éppen a Szeretetszolgálat részvételét a családi napokon, a betegek és gyógyítók búcsúján vagy a zarándoklatokon. Az elmúlt öt évben jelentős volt a gyermekvédelmi feladatellátás: kialakítottak egy ingatlant Újfehértón fejlesztő pedagógus részére, létrehoztak egy leányanya otthont Nyírszőlősön, emellett lelkigyakorlatot tartanak a lakásotthonokban élőknek. Ami igazán jelentős, az a közfoglalkoztatás. A létszám átlagban 100 fő szokott lenni, adminisztártori, karbantartó, konyhai kisegítő, intézményi takarító, gondozó, háztartási takarító, kisegítő munkakörökben tudnak alkalmazni dolgozókat. Szerveznek nekik lelki napot és kiégés elleni tréninget is. Nem elhanyagolható a Szeretetszolgálat karitatív tevékenysége sem. Humanitárius segítséget nyújtottak az ukrajnai rászorulóknak, támogatják az egyházmegyei karitászt, a Legott mentőcsoport is az ő segítségükkel tudott részt venni a földrengés sújtotta mentési munkálatokban például Ecuadorban. Emellett minden évben hozzájárulnak a családtábor, az ifjúsági gyalogos zarándoklat és a Szent Damján tábor megrendezéséhez. A cél, mint fogalmazott: a szeretet szolgálata az Isten országába vezető úton…enni adni, inni adni, befogadni, felruházni és meglátogatni.

A lelkivezetők feladatáról...

A Szeretetszolgálatban tevékenykedő lelkivezetők feladatáról és tevékenységéről Ősz Tibor atya, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat lelki igazgatója tartott beszámolót. A Katolikus Szeretetszolgálat megújuló szakmai-módszertani tevékenységéről Dr. Egervári Ágnes a Katolikus Szeretetszolgálat Főigazgatója tartott előadást. A szakmai protokollok szerepéről, a jó szakmai protokoll ismérvéről Minya Tünde a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Minőségirányítási csoportvezetője tartott tartalmas beszámolót. A délelőtt utolsó felszólalása pedig Dr. Szilágyi Barnabásé, a Debreceni Egyetem GYFK tanszékvezető főiskolai docenséé volt, aki a kiégésről és annak megelőzésének lehetőségeiről beszélt. Délután szekcióülésekkel folytatódott a nap a következő témákban: a szakolyi intézmény kitagolásának tapasztalatai, demenciával élő idősek ellátása és a szociális alapszolgáltatás témáiban.

A második nap megnyitó beszédét Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója tartotta. Kiemelte, hogy nagyon fontos az az egy bárány is, aki eltévedt, mert ő is megtalálhatja az élet értelmét és célját az Isten rendjében. Isten szeretete minden gyereket átölel, azokat is, akik nem a saját családjukban nőnek fel.

Őt követte Dr. Seszták István a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke, aki a gyermek szerepe az evangélium megértésében címmel tartott előadást.  A gyermekvédelmi szakellátási rendszert érintő jogalkotási kérdésekről Dr. Feffer Zsuzsanna beszélt. A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat gyermekvédelmi rendszerét Kovács Istvánné, a Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője mutatta be. Nevelés az élet szolgálata témakörben tartott izgalmas előadást Uzsalyné Pécsi Rita PhD. Őt követte Ősz Tibor a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat lelki igazgatója, aki ezen a napon a gyermekvédelemben szolgáló atyák feladatairól és tevékenységéről szólt. A keresztény pedagógia helye a gyermekvédelemben című előadást Verdes Miklóstól, a Görögkatolikus Papnevelő Intézet prefektusától hallhattuk. Ezt követően a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató módszertani szaktanácsadói csoport vezetőjét, Szabóné Szivos Ildikót hallhattuk az Országos Egyházi Módszertani Intézményrendszerről. A görögkatolikus gyermekvédelemben működő terápiákról Asztalos-Nagy Erika és Tóthné Szombati Enikő számolt be. Az utolsó előadást Kertiné Gulyás Mónika tartotta a nevelőszülők élete, munkája a görögkatolikus gyermekvédelemben címmel.

A két nap során az előadásokat színesítette a szakolyi intézményünk ellátottainak műsora, Kosztolnyik Dominik szavalata, Graholy Dávid, valamint a Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ énekkarának előadása.

VEZETŐ HÍREK
Kutatók éjszakája a nyíregyházi főiskolán

Stefano Parenti professzor volt a vendégünk

Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek világnapjára
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Kutatók éjszakája a nyíregyházi főiskolán

Stefano Parenti professzor volt a vendégünk

Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek világnapjára
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Kutatók éjszakája a nyíregyházi főiskolán
Kutatók éjszakája a nyíregyházi főiskolán
 
Idén is lesz 72 óra kompromisszum nélkül
Idén is lesz 72 óra kompromisszum nélkül
 
Idén már hatéves az angliai magyar görögkatolikus köz...
Idén már hatéves az angliai magyar görögkatolikus köz...
 
Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek vilá...
Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek vilá...
 
Stefano Parenti professzor volt a vendégünk
Stefano Parenti professzor volt a vendégünk
 
Lítiás nagy vecsernye a budaörsi görögkatolikus templom...
Lítiás nagy vecsernye a budaörsi görögkatolikus templom...