Riadótervtől az ifjúsági versenyekig - együttműködik a jövőben a főegyházmegye és katasztrófavédelem

Riadótervtől az ifjúsági versenyekig - együttműködik a jövőben a főegyházmegye és katasztrófavédelem

2019-04-16 15:38:20
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Debrecen
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Hetek óta tart az egyeztetés a Hajdúdorogi Főegyházmegye és a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelem között arról, hogy miként is lenne érdemes együttműködnie a feleknek. Az erről szóló megállapodást április 16-án írta alá Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya és Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a megyei katasztrófavédelem igazgatója az Érseki Hivatalban. Alig néhány órával azután, hogy a párizsi Notre-Dame nagy része a tűz martalékává lett...

Szomorú, egyben a formalitáson igen csak túlmutató aktualitást ad a főegyházmegye és a megyei katasztrófavédelem közötti szerződés. Többször felmerült már a görögkatolikus egyházi vezetőkben az, hogy valamilyen módon elismerjék a tűzoltók munkáját. Fülöp atya első körben azt találta ki, hogy Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napjához kötődően fog egy-egy lánglovagot jutalmazni egyházunk (erre április 30-án kerül sor, Kabán). Nem áll távol a Hajdúdorogi Főegyházmegyétől, hogy hétköznapi hősökkel tartsa a kapcsolatot – emlékeztetett a főpásztor – elég csak a LEGOTT-ra gondolni, ami 2009 óta működik kötelékünkben. A speciális mentőcsapat az emberi életek mentésére szakosodott, tagjai nyílt, erdős, sziklás területeken, a megrongálódott épületekben, romokon, roncsok között, vízen és víz alatt képesek élő és halott személyek felkutatására, segítésre.

Keresztény/katolikus egyháztól a legritkább esetben érkezik ilyen típusú megkeresés, aminek mi nagyon örültünk – mondta Kovács Ferenc, a megyei katasztrófavédelem igazgatója az együttműködés kapcsán, aminek részletei között lesz olyan, amit rövid, lesz olyan, amit hosszú távon lehet megvalósítani.

Itt van rögtön a Notre-Dame esete, aminek kapcsán felmerül a kérdés, hogy milyen óvintézkedéseket lehet tenni Hajdú-Biharban, görögkatolikus templomaink megvédése érdekében.

„Megnyugtató, ha van tűzvédelmi szabályzat, riadóterv, amik persze nem csak a görögkatolikus templomokra, hanem az egyház intézményeire is érvényesek. Az épületek nagy többsége több száz éve áll, amiknek karbantartására hol több, hol kevesebb figyelmet fordítanak, és gyakorlatilag bármi miatt kárt szenvedhetnek, adott esetben akár a hívek jelenlétében. Ezért nagyon nem mindegy mennyi információnk van az építményről. A most megkötött megállapodás lehetővé teszi, hogy egy terepszemlét tartsunk a templomokban és felmérjük esetleges hiányosságaikat, amik egyébként a biztonságos üzemeltetéshez nélkülözhetetlenek.” – hangsúlyozta a dandártábornok és hozzátette,  az sem mellékes, hogy tűzvédelmi szempontból az élet megóvása hogyan zajlik a lelki hajlékokban, amihez szintén tud a hatóság tanácsokat adni.

Az igazgató azt is elárulta, hogy baj esetén az oltás gyorsasága függ attól is, hogy hol helyezkedik el a templom, hány lakóház van a környezetében, mennyire sűrű a forgalom körülötte.

„Nekünk van egy sajátos kiképzési rendszerünk, aminek során felmérjük a kiemelt figyelmet érdemlő épületeket. Ezek alapján forgatókönyveket készítünk, amik megtalálhatók a gépjárműfecskendőkben egy térképpel kiegészítve, amin pedig be vannak jelölve a mentést segítő felállítási helyek.  A francia főváros legnagyobb nevezetessége éppen átépítés alatt állt. Itthon az építési jogszabályok nagyon szigorúan szabályozzák azt, hogy milyen biztonsági előírásokat kell végrehajtani annak érdekében, hogy egy felújítás rendben menjen. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Párizsban milyen szabályokat szegtek meg, de feltehetően az oltáshoz kiérkező tűzoltók nem a megfelelő ritmusban kezdtek hozzá az oltáshoz, ez azt jelenti, hogy nem volt meg a megfelelő helyismeretük.” – véli Kovács Ferenc.

Az együttműködés tartalmát továbbrészletezve a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelem igazgatója elmondta: külön öröm számukra, hogy pl. az iskolák mindennapjaiba bekapcsolódhatnak, vagyis lesz arra mód, hogy az itt tanuló diákok figyelmét felhívják arra, hogyan kell viselkedniük ha baj van, de akár a katasztrófavédelem ifjúsági versenyein is részt vehetnek.

VEZETŐ HÍREK
2020.09.27. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Ikonosztázszentelés Gödöllőn

Nyár végi kamarakoncert a Leöveyben
 
AKTUÁLIS
"Szeretettel szolgáljatok egymásnak!"(Gal 5,13) - idén is 72 óra kompromisszumok nélkül
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
2020.09.27. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Ikonosztázszentelés Gödöllőn

Nyár végi kamarakoncert a Leöveyben
 
AKTUÁLIS
"Szeretettel szolgáljatok egymásnak!"(Gal 5,13) - idén is 72 óra kompromisszumok nélkül
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
"Szeretettel szolgáljatok egymásnak!"(Gal 5,13) - idén is...
 
2020.09.27. - Hangos kiegészítés a szertartási utasítá...
2020.09.27. - Hangos kiegészítés a szertartási utasítá... class=
 
Ikonosztázszentelés Gödöllőn
Ikonosztázszentelés Gödöllőn class=
 
Hódolat a Szent Szűz előtt - Nektaria Karantzi görög é...
Hódolat a Szent Szűz előtt - Nektaria Karantzi görög é... class=
 
Nyár végi kamarakoncert a Leöveyben
Nyár végi kamarakoncert a Leöveyben class=
 
Elmarad az országos cigánypasztorációs konferencia
Elmarad az országos cigánypasztorációs konferencia  class=