Rómában látható a Boldogasszony-vándorkiállítás

Rómában látható a Boldogasszony-vándorkiállítás

2019-10-07 09:07:15
Szerző: Magyarország Szentszéki Nagykövetsége, fotó: Vatican News; Várhelyi Klára
Kocsis Fülöp érsek
Friss
Rómába érkezett a Boldogasszony-vándorkiállítás. A rendkívüli tárlat Magna Domina Hungarorum címmel október első felében a Szentszék egyes hivatalainak otthont adó Kancellária palota földszinti kiállítótermeiben látható. A megnyitót Magyarország Szentszéki Nagykövetsége szervezésében október 1-jén tartották a palota Giorgio Vasari freskóival ékes dísztermében.

A kiállítás Áder János köztársasági elnök, továbbá a Kultúra Pápai Tanácsa és a Nemzetközi Pápai Mária Akadémia védnökségével jött létre. A megnyitón részt vettek a Szentszéknél akkreditált diplomáciai testület, a vatikáni hivatalok és a római egyházi intézmények képviselői, valamint a római magyar közösség tagjai. A kiállító művészek közül Melocco Miklós, Molnár János és Párkányi Raab Péter voltak jelen.

Az ünnepségen a nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézet Szent Damján Kórusa énekelt.  

Habsburg-Lotharingiai Eduard szentszéki nagykövet köszöntőjében egyebek mellett emlékeztetett, hogy a kiállítás időzítése a vatikáni bazilikában található Magyarok Nagyasszonya-kápolna búcsúünnepéhez kapcsolódik, egyúttal jelképes köszönetnyilvánítás Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói látogatásáért.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke emlékeztetett, hogy 2015-ben a csíksomlyói kegyszobor megalkotásának 500. évfordulója tiszteletére 55 magyar kortárs művészt kértek fel a Szűzanyával kapcsolatos alkotások elkészítésére. A Kárpát-haza Galéria közreműködésével, Tóth Norbert kurátor munkája nyomán létrehozott tárlat egyszerre jeleníti meg a magyarság összetartozását és keresztény gyökereit. Szász Jenő kiemelte, a mai magyarok is folyamatosan tanúságot tesznek Máriához való hűségükről, ennek egyik legszebb jele a csíksomlyói pünkösdi zarándoklat. Az elnök szerint a Szűzanya és őseink hagyománya iránti tiszteletben erősítette meg a Kárpát-medence magyarságát Ferenc pápa, aki ellátogatott a kegyhelyre, és aranyrózsával ajándékozta meg a csíksomlyói Szűzanyát. 

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita a Boldogasszony név mögött rejlő lelki üzenetet elemezve arról beszélt, hogy ha az édesanya boldog, akkor a család egésze az, így Szűz Mária boldog volta minden hívő számára az öröm forrása.

A Szűz Mária-tisztelet kutatása terén a legrangosabb tudományos intézménynek számít a Nemzetközi Pápai Mária Akadémia. Elnöke, Stefano Cecchin ferences szerzetes előadásában összefoglalta a magyar Mária-tisztelet sajátosságait az egyetemes katolicizmus összefüggésében. Rámutatott, mily nagy hatással volt a magyar királyok Mária-tisztelete nemcsak hazánkra, de a térség más országaira is; Mária országának, a Regnum Marianumnak egykor fontos szerepe volt a régió evangelizálásában. Arra buzdított, hogy keresztény identitásának felvállalásával és védelmezésével a magyarság ma is mutasson példát Európának. 

Szász Jenő az október 2-i általános kihallgatás során találkozott Ferenc pápával. Átnyújtotta Józsa Judit Magyarok Nagyasszonyát ábrázoló szobrának egy példányát, így köszönve meg a Szentatyának Csíksomlyó iránt tanúsított kitüntető figyelmét.

VEZETŐ HÍREK
2020.07.05. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Papnék lelkigyakorlata Máriapócson

Te már regisztráltál a 22+ zarándoklatra?
 
AKTUÁLIS
Július 5-én áldják meg ünnepélyesen a "Hit és kultúra" turisztikai látogatóközpontot

Jézus-ima nap Hajdúdorogon

Zsolozsmástábor Létavértesen
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
2020.07.05. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Papnék lelkigyakorlata Máriapócson

Te már regisztráltál a 22+ zarándoklatra?
 
AKTUÁLIS
Július 5-én áldják meg ünnepélyesen a "Hit és kultúra" turisztikai látogatóközpontot

Jézus-ima nap Hajdúdorogon

Zsolozsmástábor Létavértesen
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor  class=
 
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá...
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá... class=
 
Zsolozsmástábor Létavértesen
Zsolozsmástábor Létavértesen  class=
 
Jézus-ima nap Hajdúdorogon
Jézus-ima nap Hajdúdorogon class=
 
Július 5-én áldják meg ünnepélyesen a "Hit és kultúr...
Július 5-én áldják meg ünnepélyesen a
 
Liturgikus zenei tábor Debrecenben
Liturgikus zenei tábor Debrecenben class=