Sajtóközlemény a Felső-Szabolcsi Kórház fenntartóváltásáról

Sajtóközlemény a Felső-Szabolcsi Kórház fenntartóváltásáról

2021-04-30 10:11:44
Szerző: Görögkatolikus Metropólia
Metropólia
Friss
A Felső-Szabolcsi Kórházban olyan modellértékű fenntartóváltás valósul meg 2021. július 1-vel, amely egy komplex ellátást nyújtó városi kórház fenntartói feladatai mellett a lelki gyógyulást is célul tűzi ki. A jelenleg központi költségvetési szervként működő Kórház fenntartói feladatait az Országos Kórházi Főigazgatóságtól a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház veszi át. A kórház fenntartói jogának átadásával az állam törvényben meghatározott felelőssége nem változik.

A közeljövőben végbemenő változás hosszú távra határozza meg a kórház jövőjét. A fenntartóváltás eredményezi azt a szemléletváltást, melynek során az egyházi fenntartású kórházak nemcsak minőségi szolgáltatást nyújtanak, hanem más szemléletet is képviselnek. A kórházban folyó tevékenységet alapjában véve jobbá teszi, ha abban jelen van a másik emberhez szeretettel való fordulás, a megértés, az empátia, a másik ember iránti felelősségvállalás, gondjainak enyhítése. A betegségnek soha sem csupán testi, hanem mindig lelki oldala is van, a testi problémák mellett a lelki sebeket is gyógyítani kell. Ezt a hozzáadott értéket, melyet az egyházi fenntartású kórház nyújtani tud, a betegek és hozzátartozóik igénylik és értékelik, erre szükség van az egészségügyben, a betegellátásban.

A Felső-Szabolcsi Kórház egyházi fenntartású egészségügyi intézményként a lehető legmagasabb szakmai színvonalon, keresztény értékrend szerint, felekezeti hovatartozás nélkül egy közösséget alkotva kíván segíteni az ellátást igénylő betegeken.

A fenntartóváltást követően a kórház közfeladata - mely az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény alapján, ellátási területére kiterjedően a járó- és fekvőbetegek diagnosztikus és terápiás szakorvosi ellátása, rehabilitációja és követéses gondozása – változatlan marad. A fenntartó személyében bekövetkező változás az egészségügyi szolgáltatások nyújtását nem érinti, az intézmény továbbra is a működési engedélyben meghatározott ellátási területen és a finanszírozott szakmákban látja el a betegeket.

A kórház jelenlegi munkavállalóinak munkajogi jogutódlással történő tovább foglalkoztatása a fenntartóváltást követően is garantált, továbbá biztosított, hogy a foglalkoztatás a munkabér, munkaidő, pihenőidő vonatkozásában az egészségügyi szolgálati jogviszonyhoz igazodik és a központi bérpolitikai intézkedések azonos feltételekkel terjednek ki a belső egyházi jogi személlyel munkaviszonyban álló személyekre is.

Egyházi fenntartású intézményként a kórház hosszú távú törekvése az egészségügyi ellátás színvonalának további emelése, a kórházi infrastruktúra javítása, a betegelégedettség növelése és az egészségügyi dolgozók elhivatottságának erősítése, s mindezek által olyan értékek megteremtése, amelyek jobbá teszik az egészségügyi ellátást, példaként járva a többi kórház előtt.

 

VEZETŐ HÍREK
Szertartások rendje Mennybemenetel ünnepéhez kapcsolódóan a debreceni főszékesegyházban

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az oltás fontosságára hívja fel a figyelmet

A Filharmónia Magyarország idén újra megrendezi az egyházzenei fesztiválját
 
AKTUÁLIS
Pappá szentelik Baranyi-Bozi Károly diakónust
 
VEZETŐ HÍREK
Szertartások rendje Mennybemenetel ünnepéhez kapcsolódóan a debreceni főszékesegyházban

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az oltás fontosságára hívja fel a figyelmet

A Filharmónia Magyarország idén újra megrendezi az egyházzenei fesztiválját
 
AKTUÁLIS
Pappá szentelik Baranyi-Bozi Károly diakónust
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Pappá szentelik Baranyi-Bozi Károly diakónust
Pappá szentelik Baranyi-Bozi Károly diakónust class=
 
A Filharmónia Magyarország idén újra megrendezi az egyh...
A Filharmónia Magyarország idén újra megrendezi az egyh... class=
 
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az oltás fontoss...
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az oltás fontoss... class=
 
Szertartások rendje Mennybemenetel ünnepéhez kapcsolódó...
Szertartások rendje Mennybemenetel ünnepéhez kapcsolódó... class=
 
36 gyermek szívébe költözött be Jézus Krisztus - Első...
36 gyermek szívébe költözött be Jézus Krisztus - Első... class=
 
A születését és a halálát összekapcsolja egy hatalmas...
A születését és a halálát összekapcsolja egy hatalmas... class=