Sokszorosan imádkozni - online liturgikus énekkurzus testközelből

Sokszorosan imádkozni - online liturgikus énekkurzus testközelből

2021-07-23 11:41:03
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Liturgikus
Budapest
koronavírus
Ellentmondásosnak tűnik a cím, hiszen az online világ általában nem a közelséget, a közvetlenséget és a közösséget juttatja eszünkbe. A fizikai távolság ellenére mégis ezek jellemezték a Budai Görögkatolikus Parókia virtuális térben megtartott énekkurzusait. Laskay Anna beszámolója.

A Budai Görögkatolikus Parókia – ismertebb nevén a Fő utca – közösségéből indult a kezdeményezés, amely a szertartásainkhoz kötődő dallamvilág alaposabb ismeretét célozta.

Magam is a honlapunk híréből hallottam erről először, s most, hogy átéltem, örömmel írok is róla. Hátha még többeket ér el a Hoskó Imola nevével fémjelzett kurzus híre, s az őszi „évkezdetkor” még többen leszünk!

Különleges időszakot éltünk meg a pandémia újabb, s újabb hullámai alatt. Számos – addig személyes találkozáson alapuló – program, közösség és képzés tevődött át kényszerűségből a virtuális térbe. S ahogy a sötétség csak a fénnyel együtt értelmezhető, a bizonytalan, sok szomorúságot és próbatételt tartogató helyzet hozott friss, éltető, újító megoldásokat is, mint ez az online liturgikus ének kurzus.

Én is szerencseként és áldásként éltem meg azt, hogy a fővároshoz kötődő parókiák híveinek szóló énekes alkalmak online szerveződtek, s így Egerből kapcsolódhattam hozzájuk. A kurzustársaim, mintha szándékosan akarnák Magyarországot lefedni, a nyugati országrészben lévő Oszkóról, a hozzánk közeli Mezőkövesdről, s a keleten fekvő Nyírturáról is csatlakoztak.

Imola külön alkalmakat tartott azoknak, akik már 2020 végén elkezdték látogatni az online órákat, s azoknak, akik csak ez év elején jelentkeztek. A Budai Görögkatolikus Parókia kántor-hitoktatója mindkét csoporttal a vecsernye szerkezetét és énekeit vette végig, kitérve imádságaink eredetére és más szertartásokhoz való kapcsolódásaira.

Fontos cél volt, hogy mi résztvevők, élő tudást szerezzünk, épp ezért az elméleti háttér ismertetése mellett, az egyházi év adott időszakához kötődő hangok szerint sajátítottuk el a sztihirák sokaságát.

Izgalmas tapasztalat volt számomra, hogy milyen jó csapatot alkot a következő szolgálatára készülő kántor, a vallását gyakorló hívő és a keletiséget kedvelő római katolikus. Mindegyikünkben nagy volt az elkötelezettség és az érdeklődés, mindannyian töltekeztünk az órán hallottakból, és vártuk a következő találkozást, s persze értékeltük Imola felkészültségét, gyakorlást segítő anyagait, s a korábban tanultakat ellenőrző játékos feladatait. Az ő lelkiismeretessége minket is gyakorlásra sarkalt, jó példája éneklésre bírt, fáradhatatlansága kitartóvá tett.

Mi tagadás, jó volt azt is felismerni, hogy egy élő és éltető közösség értékei, hogyan válhatnak közkinccsé. Egy támogató parókus, mint Makláry Ákos, hogyan tud inspirálni, támogatni és elismerni. S hogy görögkatolikus örökségünk, dallamkincsünk mennyire összekapcsol s eggyé alakít.

Mert ebben az online térben életutak találkoztak, személyes kapcsolódások jöttek létre, s merem mondani, közösség született. Épp ezért fontosnak tartom, hogy a magam gondolatai mellett, a többi résztvevő tapasztalatait is megosszam.

Hozzájuk – az egység jegyében – kérdéseket intéztem. Így kiderült, hogy mindőnket a szertartások alaposabb ismeretének igénye, a tudatosabb templomi jelenlétre törekvés, s persze az énekek biztosabb tudásának vágya indított a jelentkezésre.

S hogy a heti rendszerességgel tartott találkozók után mennyire éreztük úgy, hogy teljesült mindez?

Anikó: „Sokkal magabiztosabban kapcsolódom be az énekekbe, jóval „ismerősebb” minden.”

Lívia: „Nagyon jó tapasztalatokat szereztem, számomra nagy gyakorlati haszna volt az óráknak.”

Anna: „Észrevettem, hogy szívesebben énekelek a szertartásokon. Ha kell egyedül is. Legutóbb például egy prokiment vállaltam el.”

Marika: „A nagyböjtben én voltam a kántor egy vecsernyén, és egész jól ment, aminek nagyon örültem.”

Márta: „Én eddig is azt vallottam, hogy többletet ad, ha kántori tudással veszünk részt egy szertartáson, de most még inkább átélem, hogy mélyebb a jelenlétem.”

Andris: „Már sokkal tudatosabban kapcsolódok be a vecsernyébe, mint eddig. Ez a képzés ráébresztett, hogy a liturgikus énekeinket a templomon kívül is imává lehet formálni.”

Egyetértünk abban, hogy nagyon elfogadó légkörben, személyes figyelmet kapva, széleskörű gyakorlati ismereteket szerezhettünk.

A tanulás utáni vakációnk javában zajlik, de a folytatásban bízva búcsúztunk el a nyári időszakra. A magunk példájával buzdítunk mindenkit, hogy ősszel keresse a csatlakozás lehetőségét! Az eddigi résztvevők lakóhelye miatt biztosan lesz online csoport.

Imola elveit vallva azt szeretnénk, ha végzettségtől, felekezettől és lakóhelytől függetlenül minél többen, s minél jobban megismernék azt a gazdagságot, amit egyházunk dallamvilága hordoz.

S akiben maradt még kétely, hogy csatlakozzon-e, annak álljanak itt a Mártától származó, címadó gondolatok:

Úgy tartják, aki énekel, az kétszeresen imádkozik. Aki vezeti az éneket, az eszerint háromszorosan. Görögkatolikusként mi eleve énekelve imádkozunk, vagyis dupla örömmel indulunk. Kántorként, tudva, hogy mi, miért történik, még inkább rácsodálkozom a szertartások gazdagságára. A többlettudás, az énekvezetés élménye, megsokszorozza az imát és az örömöt.

Kapcsolódó írás: 

Liturgikusének kurzust tartanak a Fő utcán

 

VEZETŐ HÍREK
A család állt az európai keleti katolikus püspökök athéni találkozójának középpontjában

Lítiás nagy vecsernye a budaörsi görögkatolikus templomban

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Szent Rozália Szolgálat
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
A család állt az európai keleti katolikus püspökök athéni találkozójának középpontjában

Lítiás nagy vecsernye a budaörsi görögkatolikus templomban

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Szent Rozália Szolgálat
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Lítiás nagy vecsernye a budaörsi görögkatolikus templom...
Lítiás nagy vecsernye a budaörsi görögkatolikus templom...
 
A család állt az európai keleti katolikus püspökök ath...
A család állt az európai keleti katolikus püspökök ath...
 
A LEGOTT csapata is segít a líbiai katasztrófa helyszín...
A LEGOTT csapata is segít a líbiai katasztrófa helyszín...
 
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Szent Rozália Szolgála...
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Szent Rozália Szolgála...
 
Vezető ápoló állás Hajdúszoboszlón
Vezető ápoló állás Hajdúszoboszlón
 
Adjatok hálát az Úrnak! - Cigánybúcsú Máriapócson
Adjatok hálát az Úrnak! - Cigánybúcsú Máriapócson