Szent, szent, szent vagy, Háromságban dicsért egy Istenünk - Új görögkatolikus templom épül Debrecenben

Szent, szent, szent vagy, Háromságban dicsért egy Istenünk - Új görögkatolikus templom épül Debrecenben

2020-07-13 11:53:23
Szerző: H Varga Eszter/ Hajdúdorogi Főegyházmegye
Debrecen
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Szentháromság néven új görögkatolikus templom épül a Tócóskertben. Az épület alapkövét 2020. július 11-én, szombaton vecsernyét követően tették le. Az új templom közel 250 négyzetméter alapterületű, 200 fő befogadására alkalmas, és csaknem 300 millió forint saját forrásból valósul meg.

Leleményes megoldást talált ki a tócoskerti szervezőlelkészség a jeles napra: a templom határait kijelölték és a majdani oltár helyére egy fakeresztet illetve egy asztalt tettek ki, így szinte már egy „kész” lelki hajlékba érkezett a gyülekezet.

/A légifelvételt Miskolczi János készítette/

Előzmények

Hosszú út vezetett az alapkőletételig. 2010. január 6-án alapította meg Kocsis Fülöp érsek-metropolita (akkor a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke) a Debrecen-Tócóskerti Görögkatolikus Szervezőlelkészséget, majd egy hónapra rá Debrecen Város Önkormányzatának köszönhetően használatba kapták a Derék utca és a Holló László sétány által határolt telket lelki hajlék és közösségi ház építésére. A templom építését már nagyon régóta tervezték, anyagi források hiánya miatt azonban nem tudták elkezdeni a kivitelezést. Az elmúlt években a Főegyházmegye jelentős támogatást kapott állami forrásokból, melyeknek köszönhetően a saját forrásokat ide tudták csoportosítani, így a tócóskerti közösség végre saját templomot kaphat.

2018-ban a Hajdúdorogi Főegyházmegye tervpályázatot hirdetett, hogy így válasszák ki a Tócóskertben épülő, Szentháromság görögkatolikus templom építész tervezőjét és a templom tervét is. Kocsis Fülöp érsek-metropolita május 4-én bejelentette: a tervezői pályázat első díját - hétszázezer forintot és továbbtervezésre vonatkozó szerződést - Fiers Márton és Lovas Katalin munkája nyerte.

Elkezdődtek a tervezővel a szakmai egyeztetések s 2019 tavaszára elkészült a templom és a közösségi ház kiviteli terve. Generál kivitelezőként a debreceni székhelyű Társ-95 Kft-re esett a választás, a céggel 2020. július elsején írták alá a vállalkozási szerződést, amely egyelőre csak a templom építéséről szól. A munkaterület átadása július 6-án történt meg.

A Debrecen-Tócóskerti Görögkatolikus Szervezőlelkészség

A szervezőlelkészség Debrecen egyik legnagyobb lakótelepét és a környező kertségeket foglalja magába. Kiss László áldozópap volt az első, aki megkezdte az itteni görögkatolikus hívek közösségbe gyűjtését. Példás kapcsolatot alakított ki a római katolikusokkal, akik befogadták a görögkatolikusokat a Szent Család templomban – idézte fel a kezdeteket Terdik János atya, aki tíz éve építi a tócóskerti gyülekezetet.

Az elmúlt időszakban nemcsak a létszám gyarapodott, de különböző korosztályokat is sikerült megszólítania a szervezőlelkészeknek. Jelenleg egy kis pincekápolnában tudnak összegyűlni, de ott Szent Liturgiát nem tudnak végezni. Római katolikus templomokban vendégeskednek, vasárnaponként vagy ünnepeken ott szokott lenni a szertartás.

Bibliakör, Szent Rita imacsoport, Férfiak köre, Családcsoportok, Párkapcsolati műhely, hittanosok és az elsőáldozásra készülők csoportja is működik a közösségen belül. Különböző programokat is szerveznek, családi napot és nyári gyermektábort. Látva a vallásukat gyakorlók egyre gyarapodó számát, mindinkább sürgetővé vált, hogy saját temploma mellett közösségi háza is legyen majd a tócóskerti görögkatolikusoknak.

2021-re készül el az új templom

Fülöp metropolita atya Petőfi Sándort idézve arról beszélt, hogy nagy munkát vállal az magára ki ma egy lakótelep közepén, toronyházak tövében a földbe elhelyezi egy templom alapkövét. A munka dandárját a kivitelező fogja elvégezni, ám egy templomépítés nemcsak téglából, betonból, gépekkel történik, egy lelki hajlék felépítése a hívek lelkében teljesedik ki.

„Ennek a közösségnek olyan missziós erejűnek kell lennie, mint amilyen gyönyörű lesz templomuk tornya, amelyet majd egészen messziről is lehet látni. A közösség hírének is messzire kell eljutni, hogy minél többen tudják meg: érdemes idetartozni, van miért idejönni.

A liturgikus élet pedig legyen olyan gyönyörű ebben a közösségben, mint a templom kupolája, amely alá érdemes lesz begyűlni, hogy védje, összefogja mindazokat, akik idetartoznak.” – hangsúlyozta a főpásztor. Hozzátette: a templomfal azért épül, hogy befogadjon, erről János atyának kell meggyőznie azokat az embereket, akik viszont azt gondolják, hogy a falak szétválasztanak. Utalt ezzel érsek-metropolita atya az építkezést ellenzőkre. (Erről itt írtunk bővebben)

Az alapkő elhelyezése után Puskás István köszöntötte a gyülekezetet. Debrecen alpolgármestere arról beszélt, hogy templomok békeidőben és virágzó városokban épülnek, amelyet magukban bízó, hívő emberek készítenek. Hozzátette: ez a fejlesztés nemcsak a görögkatolikus közösség hitének az erejét mutatja, de azt is, hogy életüket Debrecenben képzelik el.

„Amikor házat építünk a családunknak, amikor a gyermekünknek iskolát építünk vagy éppen amikor templomot építünk, akkor ezt nemcsak saját magunknak tesszük, hanem az eljövendő generációknak is. Debrecen városa nevében azt kívánom, hogy ez a templom legyen a derű, a szeretet, béke helye nyújtson menedéket az ide betérőknek.” – zárta gondolatait Puskás István.

A munka az alapkőletétellel elkezdődött, a tervek szerint 2021 decemberében szentelik fel.

VEZETŐ HÍREK
Diakónussá szentelték Fehér Csongort

Nők számára szerveznek egynapos zarándoklatot

Jó cselekedetek által is megszentelődünk - Karitatív szolgáltató pont nyílt Sajószentpéteren
 
AKTUÁLIS
Diakónusszentelések a Hajdúdorogi Főegyházmegyében

Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlatra

A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020
 
VEZETŐ HÍREK
Diakónussá szentelték Fehér Csongort

Nők számára szerveznek egynapos zarándoklatot

Jó cselekedetek által is megszentelődünk - Karitatív szolgáltató pont nyílt Sajószentpéteren
 
AKTUÁLIS
Diakónusszentelések a Hajdúdorogi Főegyházmegyében

Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlatra

A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor  class=
 
A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020
A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020 class=
 
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá...
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá... class=
 
Diakónusszentelések a Hajdúdorogi Főegyházmegyében
Diakónusszentelések a Hajdúdorogi Főegyházmegyében  class=
 
Keresztet szenteltek Hajdúszoboszló határában
Keresztet szenteltek Hajdúszoboszló határában class=
 
Különleges zenei csemegével zárul a Görög Nyári Esté...
Különleges zenei csemegével zárul a Görög Nyári Esté... class=