Szent László védelmébe került az egészségügyi szakiskola

Szent László védelmébe került az egészségügyi szakiskola

2018-09-01 13:54:04
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Oktatás
Debrecen
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Megtartotta a Hajdúdorogi Főegyházmegye tanévnyitó ünnepségét az egykor Dienes Lászlóról elnevezett intézményben. A debreceni iskola szeptember 1-jétől Szent László Görögkatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola néven működik tovább.

Az ünnepség elején Kocsis Fülöp érsek-metropolita megáldotta és megszentelte az iskola épületét, ami uniós és kormányzati forrásból, összesen 295 millió forintból szépülhetett meg. A főpásztor, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Debrecen polgármestere a szertartás részeként leleplezte az intézmény új feliratát is, ami már azt jelzi, hogy Szent László védelmébe került az iskola. Ennek kapcsán érsek-metropolita atya azt mondta: biztos benne, hogy Dienes László a mennyországban nem veszi rossz néven, hogy az ő életét is segítő pártfogó lett a névadója az intézménynek.

„Mintegy hierarchikus rendben, eggyel feljebb léptünk, és Szent Lászlót kértük, hogy ne csak nevét adja, hanem védelmét is ennek az intézménynek. Előre léptünk a szent rendekben, azáltal, hogy a lovagkirályt kértük meg pártfogónak. Mert szeretnénk előrelépni és ez minden intézményünkre vonatkozik” – fogalmazott érsek atya.

Érsek atya örömét fejezte ki annak kapcsán is, hogy első alkalommal tartott a Hajdúdorogi Főegyházmegye közös tanévnyitót, fenntartásaiban működő oktatási intézményeinek, melyeknek a következő jelmondatot választotta a 2018/19-es tanévre: ”Növekedjetek a szeretetben.” A növekedés a legtermészetesebb célkitűzés – mondta Fülöp atya –, hiszen a diákok még apróságok, amikor először beülnek az iskolapadba, és szinte már kész felnőttek, amire kikerülnek onnan. Ugyanez igaz szellemi fejlődésükre, de az egyházi intézmények egy harmadik, nagyon fontos dologra is odafigyelnek: a lelki növekedésre. „Hiába oktatjuk az iskolában a gyerekeket, ha nem hozunk létre számukra szeretetközeget. Azt szeretném, ha görögkatolikus iskoláink a nagy családok örömét sugároznák, hogy a diákok azt érezzék: családba tartoznak! Ehhez kérjük Szent László illetve minden szent segítségét.” – zárta köszöntő beszédét a főpásztor.

„Egyház és állam egymás természetes szövetségese, az együttműködés szükségessége éppen a különvált működés következménye” – ezt már Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta beszédében, és azt is hangsúlyozta, hogy a kereszténység a közösségből fakad, az tartotta meg kereszténynek Európát. A közösség az, amely az elmúlt évezred során minden olyan kulturális alapot biztosított, amely a túléléshez szükséges volt.

A miniszter kiemelte: az elmúlt években átalakult a magyar iskolarendszer, a legfontosabb változás, hogy egyházi, illetve állami fenntartásba kerültek az intézmények. A változtatás azt a célt szolgálta, hogy mindenki sorsáról az döntsön, ki mennyire szorgalmas, "hogyan áll az iskolai tanulmányaihoz", és ne az határozza meg az emberi életút esélyeit véglegesen, ki hova születik – mondta Gulyás Gergely. Majd az egyházi szerepvállalás fontosságára hívta fel a figyelmet, ami szerinte a garanciája annak, hogy nemcsak tudásban, de hitben is gazdagon végezhetnek diákok. Az egyházak évezredes hazai gyakorlata ugyanis nem csupán az oktatásra, hanem a nevelésre is kiterjed. Az egyházi intézmények célja, hogy nemcsak okos és felkészült, hanem jó embereket bocsássanak útjukra. Olyan embereket, akik tudják, hogy mit keresnek, és azt hol találják meg az életben - fogalmazott.

Bánk Tibor, az iskola igazgatója köszönetet mondott a felújításhoz szükséges anyagi támogatásért. Kiemelte, hogy csak két éve van a Hajdúdorogi Főegyházmegye fenntartásában az intézmény, még is az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb fejlesztése történt meg az épületen. Majd azzal folytatta, hogy, az iskola és a görögkatolikus egyház értékei nem csupán közel esnek egymáshoz, hanem számos tekintetben azonosak.„Számíthat ránk a város és a megye oktatása, szakképzése, számíthatnak ránk a segítségre, ápolásra és a gondoskodásra szorulók” – mondta az igazgató. 

Az iskoláról:

Két évvel ezelőtt a Szent László Görögkatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola (egykori Dienes László Görögkatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium, és Szakközépiskola) fenntartója a Hajdúdorogi Főegyházmegye lett. Az átvétellel a görögkatolikus egyháznak oktatási-nevelési és hitéleti céljai voltak. Az egészségügyi szakmai képzés az iskola fő profilja. A fenntartó célja elsődlegesen Hajdú-Bihar megye és Debrecen város egészségügyi feladatainak szakember utánpótlása. Az oktatás terén elért eredmények fenntartása mellett elsődleges szándék volt, hogy - a meglévő egészségügyi szakmai képzésen kívül – 2017 szeptemberében újra elindulhasson az angol-magyar két tanítási nyelvű és az angol nyelvi előkészítő csoportokból álló gimnáziumi osztály.  A jövőbeli tervek között szerepel a képzési arculat további bővítése: egy általános gimnáziumi osztály és német nyelvi specializációs csoport indítása. Az iskola mintegy 900 tanulója nappali képzésben és érettségire épülő szakképzésben folytatja tanulmányait. A diákokat 55 fős tanári kar és külső óraadók segítik tanulmányi céljaik elérésében.

Az iskola épületének energetikai korszerűsítése:

Európai Uniós forrásból és a magyar kormány támogatásából a Hajdúdorogi Főegyházmegye 2017-ben jelentős felújítási, korszerűsítési munkákat végzett a Szent László Görögkatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskolában. 295 millió forintból kicserélték a nyílászárókat, elvégezték a tető és az épület állagjavítását és szigetelését, és napkollektorokat szereltek be. Így az iskola működése környezetbaráttá és költséghatékonyabbá vált, mely a környezettudatos magatartásra nevelésnek is részét képezi. A beruházás részeként építészetileg, gépészetileg és elektromos szempontból is teljesen újjáépült az 500 adagos főzőkonyha. Jelenleg ez a konyha látja el a Főegyházmegye debreceni intézményeit.

VEZETŐ HÍREK
Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Televízióban

Találkozás a föltámadottal

Szociális gondozót keresnek Debrecenbe
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Televízióban

Találkozás a föltámadottal

Szociális gondozót keresnek Debrecenbe
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Tel...
Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Tel...
 
Izgatottan várjuk a találkozást - főegyházmegyei csalá...
Izgatottan várjuk a találkozást - főegyházmegyei csalá...
 
Szociális gondozót keresnek Debrecenbe
Szociális gondozót keresnek Debrecenbe
 
Találkozás a föltámadottal
Találkozás a föltámadottal
 
Ne a feladat nehézségét, hanem a lehetőségnek az öröm...
Ne a feladat nehézségét, hanem a lehetőségnek az öröm...
 
Keleti teológia: végéhez ért a hat féléves előadás-...
Keleti teológia: végéhez ért a hat féléves előadás-...