Szent Mihály-hét

Szent Mihály-hét

2018-11-20 11:18:33
Szerző: Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola
Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola
Idén is megrendezte a Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola a most már hagyományosnak mondható Szent Mihály-hetet, amely templombúcsúval kezdődött, november 4-én, vasárnap. A programok a megszokott menetrendben zajlottak, de természetesen igyekeztek a szervezők újítani is, hogy még színesebb, változatosabb legyen e néhány nap - köszönjük a beszámolót!

Az ötnapos programsorozatban mindenki megtalálhatta a számára érdekes, izgalmas elfoglaltságot.  Óvodai csoportjaink is lelkesen kapcsolódtak be a színes kavalkádba, de önállóan is szerveztek programokat a szülők bevonásával.

Hétfőn reggel a lelki percek alkalmával már kaptak a diákok egy kódfejtő feladványt, melyet, ha megfejtenek, egy táskát tudnak kinyitni. Ezen a délutánon természetesen az első osztályosoké volt a főszerep, hiszen őket avattuk „Szent Mihályos” diákokká, „Csibeavató” ünnepségünkön. Ehhez – a szokásoknak megfelelően, de mindig újabb – próbákat kellett kiállniuk. A játékos sorversenyeket nagyon élvezték, amikbe a két osztályfőnököt is bevonták a szervezők.  Az izgalmas és vidám verseny után, Gólya Györgyné intézményvezető kötötte meg a megszentelt nyakkendőket és sálakat. Ezt követően esküt mondtak, majd közös tánccal zárult a program, melybe a közönség is bekapcsolódott. A felső tagozatosok játékos vetélkedőkön, filmvetítésen vehettek részt, a nyolcadik évfolyamosoknak pedig Pályaorientációs nap keretében mutatkozott be a Szent Bazil, valamint a Szent László középiskola.

A kedd – szokás szerint - az egészségé és a sporté volt. Újdonság volt, hogy zenés reggeli tornával indítottuk a napot, melyben szintén részt vettek az óvodások is. Délután az alsó tagozat az iskola tornatermében, illetve udvarán vett részt sorversenyeken. Kóstolhatták a szülők által készített gyümölcs – és zöldség salátákat. A felső tagozatnak a Harangi Imre Rendezvénycsarnokban folytatódott a program sorversenyekkel, foci körmérkőzésekkel, melye tartalmas kikapcsolódási lehetőséget nyújtottak a diákoknak.

Szerdán ismét a hagyományoké volt a főszerep. Különlegességet jelentett, hogy településünk, Nyíradony került idén a középpontba. A felső tagozatosok előzetesen megkapták a feladatokat a felkészüléshez. Bemutatóikat ezen a napon, szakavatott zsűri értékelte. Színvonalas előadásaikban bemutatták Nyíradony népdalkincsét, népszokásait, táncait, de betekinthettek egy múlt század elei paraszt fiú életébe is. Felvonultatták Nyíradony régi, hagyományos ételeit, melyhez a szülők is csatlakoztak, hiszen az udvaron felállított sátor alatt étel kóstolásra is lehetőség volt.

Megízlelhettük a kukoricakásás töltött káposztát, a cinkét, a krumplislángost, vagy az édes puliszkát. Nagy keletje volt a csörögének, és a káposztás lángosnak is. Köszönet érte a kedves Szülőknek, akik elkészítették és feltálalták a sok –sok finomságot. Az alsó tagozat ezeken kívül roma hagyományőrző előadáson vett részt a művelődési házban, majd betekinthettek a tésztagyártás, fazekasság, hímzés rejtelmeibe. Folyamatos programként fotókiállításon, környezetvédelmi bemutatón és előadáson, valamint íjászaton vehettek részt diákjaink.

Csütörtökön reggel ünnepi liturgián vettünk részt, majd délután a lelki nap keretében vetélkedőn ügyeskedhettek diákjaink. Ennek keretében a szeretet erényei közül a kitartás, türelem, jóság és példamutatás került a középpontba, ezekkel ismerkedhettek meg, játékos formában.

Péntek estére, a tavalyi sikeren felbátorodva „zsíros kenyér – partira” hívtuk a szülőket, ahol az iskola pedagógusaival tölthettek el egy szép estét. A kellemes beszélgetés méltó befejezése volt a hétnek.

Óvodás szüleink finomabbnál finomabb süteményekkel rakták tele a közös asztalt, melyet köszönettel fogadtunk. Mi pedig a zsíros kenyér mellett saját készítésű nudlival leptük meg vendégeinket. Természetesen a hűvös időre való tekintettel a forralt bor és a tea sem maradhatott el.

Programokban és élményekben gazdag hetet zárhattunk, amiért köszönet a sok segítségért, támogatásért pedagógusoknak, szülőknek, vendégeknek egyaránt.

Vendégségbe hívtuk Nyugdíjasainkat

„Az élet gazdagabb lesz, ünnepibb és emberibb/ha megtöltöd a hétköznapok néhány percét/a rendkívülivel, az emberivel, a jóindulatúval/és az udvariassal: tehát az ünneppel.” /Márai Sándor/

E gondolatok vezéreltek bennünket, amikor a Szent Mihály hét keretében a lelki nap zárásaként vendégségbe hívtuk intézményünk nyugdíjasait. A mindennapokban is különleges öröm találkozni azokkal, akikkel régebben, vagy a közelmúltban még együtt dolgoztunk. Még különlegesebbé teszi a találkozást, ha olyan valakivel történik, akinek még mi magunk is tanítványaik voltunk.

Nem ez volt az első ilyen találkozó, csak az időpont változott. Sokan eljöttek hívásunkra. Intézményünk 6. a osztályos diákjai megható műsorral kedveskedtek, majd óvodásaink varázsolták el vendégeinket és bennünket is,néptánc bemutatójukkal.

A vacsora után kötetlen beszélgetés kezdődött. Jó volt látni a régi és az új generációt, ahogyan megtalálják a közös hangot. Természetesen előkerültek az unokák fotói, felelevenedtek a régi emlékek. Megható volt így együtt lenni, felidézni a közös kirándulásokat, vidám programokat. Újra élhettünk egy – egy emlékezetes pillanatot, táborozásokat. Persze a tanítás sem maradhatott el, mint téma, hiszen még ma is jó tanácsokkal tudnak szolgálni a „Nagy Öregek”.

Köszönjük, hogy megtiszteltek bennünket jelenlétükkel, köszönjük, hogy kollégák, tanítványok lehettünk. A viszontlátás reményében búcsúztunk a találkozó végén, hiszen jövőre visszavárjuk Őket.

VEZETŐ HÍREK
Jótékonykodtak a Lutitiások-Lakásotthonban élő gyermekeket ajándékoztak meg

Az emberi jogokkal ismerkedtek Finnországban a nyíracsádiak-videóval!

"Ki az én otthonom?"-Vadonatúj parókiát szenteltek Hajdúböszörményben
 
AKTUÁLIS
II. Ignác Efrém szír ortodox pátriárkával találkozik Fülöp atya, Budapesten

Debrecen helyett Budapesten tart december 14-én előadást a keresztényüldözésről Fülöp atya

Angliai görögkatolikusok találkozója
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Jótékonykodtak a Lutitiások-Lakásotthonban élő gyermekeket ajándékoztak meg

Az emberi jogokkal ismerkedtek Finnországban a nyíracsádiak-videóval!

"Ki az én otthonom?"-Vadonatúj parókiát szenteltek Hajdúböszörményben
 
AKTUÁLIS
II. Ignác Efrém szír ortodox pátriárkával találkozik Fülöp atya, Budapesten

Debrecen helyett Budapesten tart december 14-én előadást a keresztényüldözésről Fülöp atya

Angliai görögkatolikusok találkozója
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
"Messze zsong a hálaének!"- a Lautitia kóruscsalád adven...
 
Angliai görögkatolikusok találkozója
Angliai görögkatolikusok találkozója class=
 
Debrecen helyett Budapesten tart december 14-én előadást ...
Debrecen helyett Budapesten tart december 14-én előadást ... class=
 
II. Ignác Efrém szír ortodox pátriárkával találkozik ...
II. Ignác Efrém szír ortodox pátriárkával találkozik ... class=
 
"Ki az én otthonom?"-Vadonatúj parókiát szenteltek Hajd...
 
Az emberi jogokkal ismerkedtek Finnországban a nyíracsádi...
Az emberi jogokkal ismerkedtek Finnországban a nyíracsádi... class=