Szent Mihály-hét

Szent Mihály-hét

2018-11-20 11:18:33
Szerző: Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola
Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola
Idén is megrendezte a Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola a most már hagyományosnak mondható Szent Mihály-hetet, amely templombúcsúval kezdődött, november 4-én, vasárnap. A programok a megszokott menetrendben zajlottak, de természetesen igyekeztek a szervezők újítani is, hogy még színesebb, változatosabb legyen e néhány nap - köszönjük a beszámolót!

Az ötnapos programsorozatban mindenki megtalálhatta a számára érdekes, izgalmas elfoglaltságot.  Óvodai csoportjaink is lelkesen kapcsolódtak be a színes kavalkádba, de önállóan is szerveztek programokat a szülők bevonásával.

Hétfőn reggel a lelki percek alkalmával már kaptak a diákok egy kódfejtő feladványt, melyet, ha megfejtenek, egy táskát tudnak kinyitni. Ezen a délutánon természetesen az első osztályosoké volt a főszerep, hiszen őket avattuk „Szent Mihályos” diákokká, „Csibeavató” ünnepségünkön. Ehhez – a szokásoknak megfelelően, de mindig újabb – próbákat kellett kiállniuk. A játékos sorversenyeket nagyon élvezték, amikbe a két osztályfőnököt is bevonták a szervezők.  Az izgalmas és vidám verseny után, Gólya Györgyné intézményvezető kötötte meg a megszentelt nyakkendőket és sálakat. Ezt követően esküt mondtak, majd közös tánccal zárult a program, melybe a közönség is bekapcsolódott. A felső tagozatosok játékos vetélkedőkön, filmvetítésen vehettek részt, a nyolcadik évfolyamosoknak pedig Pályaorientációs nap keretében mutatkozott be a Szent Bazil, valamint a Szent László középiskola.

A kedd – szokás szerint - az egészségé és a sporté volt. Újdonság volt, hogy zenés reggeli tornával indítottuk a napot, melyben szintén részt vettek az óvodások is. Délután az alsó tagozat az iskola tornatermében, illetve udvarán vett részt sorversenyeken. Kóstolhatták a szülők által készített gyümölcs – és zöldség salátákat. A felső tagozatnak a Harangi Imre Rendezvénycsarnokban folytatódott a program sorversenyekkel, foci körmérkőzésekkel, melye tartalmas kikapcsolódási lehetőséget nyújtottak a diákoknak.

Szerdán ismét a hagyományoké volt a főszerep. Különlegességet jelentett, hogy településünk, Nyíradony került idén a középpontba. A felső tagozatosok előzetesen megkapták a feladatokat a felkészüléshez. Bemutatóikat ezen a napon, szakavatott zsűri értékelte. Színvonalas előadásaikban bemutatták Nyíradony népdalkincsét, népszokásait, táncait, de betekinthettek egy múlt század elei paraszt fiú életébe is. Felvonultatták Nyíradony régi, hagyományos ételeit, melyhez a szülők is csatlakoztak, hiszen az udvaron felállított sátor alatt étel kóstolásra is lehetőség volt.

Megízlelhettük a kukoricakásás töltött káposztát, a cinkét, a krumplislángost, vagy az édes puliszkát. Nagy keletje volt a csörögének, és a káposztás lángosnak is. Köszönet érte a kedves Szülőknek, akik elkészítették és feltálalták a sok –sok finomságot. Az alsó tagozat ezeken kívül roma hagyományőrző előadáson vett részt a művelődési házban, majd betekinthettek a tésztagyártás, fazekasság, hímzés rejtelmeibe. Folyamatos programként fotókiállításon, környezetvédelmi bemutatón és előadáson, valamint íjászaton vehettek részt diákjaink.

Csütörtökön reggel ünnepi liturgián vettünk részt, majd délután a lelki nap keretében vetélkedőn ügyeskedhettek diákjaink. Ennek keretében a szeretet erényei közül a kitartás, türelem, jóság és példamutatás került a középpontba, ezekkel ismerkedhettek meg, játékos formában.

Péntek estére, a tavalyi sikeren felbátorodva „zsíros kenyér – partira” hívtuk a szülőket, ahol az iskola pedagógusaival tölthettek el egy szép estét. A kellemes beszélgetés méltó befejezése volt a hétnek.

Óvodás szüleink finomabbnál finomabb süteményekkel rakták tele a közös asztalt, melyet köszönettel fogadtunk. Mi pedig a zsíros kenyér mellett saját készítésű nudlival leptük meg vendégeinket. Természetesen a hűvös időre való tekintettel a forralt bor és a tea sem maradhatott el.

Programokban és élményekben gazdag hetet zárhattunk, amiért köszönet a sok segítségért, támogatásért pedagógusoknak, szülőknek, vendégeknek egyaránt.

Vendégségbe hívtuk Nyugdíjasainkat

„Az élet gazdagabb lesz, ünnepibb és emberibb/ha megtöltöd a hétköznapok néhány percét/a rendkívülivel, az emberivel, a jóindulatúval/és az udvariassal: tehát az ünneppel.” /Márai Sándor/

E gondolatok vezéreltek bennünket, amikor a Szent Mihály hét keretében a lelki nap zárásaként vendégségbe hívtuk intézményünk nyugdíjasait. A mindennapokban is különleges öröm találkozni azokkal, akikkel régebben, vagy a közelmúltban még együtt dolgoztunk. Még különlegesebbé teszi a találkozást, ha olyan valakivel történik, akinek még mi magunk is tanítványaik voltunk.

Nem ez volt az első ilyen találkozó, csak az időpont változott. Sokan eljöttek hívásunkra. Intézményünk 6. a osztályos diákjai megható műsorral kedveskedtek, majd óvodásaink varázsolták el vendégeinket és bennünket is,néptánc bemutatójukkal.

A vacsora után kötetlen beszélgetés kezdődött. Jó volt látni a régi és az új generációt, ahogyan megtalálják a közös hangot. Természetesen előkerültek az unokák fotói, felelevenedtek a régi emlékek. Megható volt így együtt lenni, felidézni a közös kirándulásokat, vidám programokat. Újra élhettünk egy – egy emlékezetes pillanatot, táborozásokat. Persze a tanítás sem maradhatott el, mint téma, hiszen még ma is jó tanácsokkal tudnak szolgálni a „Nagy Öregek”.

Köszönjük, hogy megtiszteltek bennünket jelenlétükkel, köszönjük, hogy kollégák, tanítványok lehettünk. A viszontlátás reményében búcsúztunk a találkozó végén, hiszen jövőre visszavárjuk Őket.

VEZETŐ HÍREK
Ferenc pápánál járt Fülöp metropolita 

Népszámlálás görögkatolikus szemmel

Kutatók Éjszakája és Görögbe fogadlak
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Ferenc pápánál járt Fülöp metropolita 

Népszámlálás görögkatolikus szemmel

Kutatók Éjszakája és Görögbe fogadlak
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Ferenc pápánál járt Fülöp metropolita 
Ferenc pápánál járt Fülöp metropolita 
 
Kutatók Éjszakája és Görögbe fogadlak
Kutatók Éjszakája és Görögbe fogadlak
 
Népszámlálás görögkatolikus szemmel
Népszámlálás görögkatolikus szemmel
 
Angolt tanárt keresnek a debreceni gimnáziumba
Angolt tanárt keresnek a debreceni gimnáziumba
 
Magyar-könyvtár szakos pedagógust keresnek Debrecenben
Magyar-könyvtár szakos pedagógust keresnek Debrecenben
 
Ebben a tanévben is lesz középiskolai hittanverseny
Ebben a tanévben is lesz középiskolai hittanverseny