Szeretet a terepen

Szeretet a terepen

2022-10-21 10:03:05
Szerző: Bornemisza Andrea / Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat
Debrecen
Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat
A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat vezető munkatársai részére tartottak lelki napot október 18-án Debrecenben, az Érseki Hivatalban.

Az esemény apropóját az adta, hogy a névadó, Szent Lukács ünnepét az egyház október 18-án tartja, a szervezését pedig Kapin István lelki igazgató vállalta. A szeretetszolgálat munkatársai imaórával kezdték a napot, amelyen Fülöp metropolita atya mondott köszöntőt. Beszédében a család, a közösség egységének fontosságát hangsúlyozta, azt, hogy a szeretetszolgálat munkatársai között is legyen családias a légkör.

- Ahogyan a nagycsaládban a testvéreknek, ugyanúgy az intézményekben - a fogyatékkal élők, vagy az idősek otthonában -, mindenkinek megvan a maga helye, feladata, gondolata.  Az egyház is olyan, mint egy nagycsalád, amelyben megtapasztaljuk, hogy Isten családjához tartozunk. Akkor tudják az intézményekben a munkatársak a „családélményt” átadni a gondozottak részére, ha az egyházunkban megvan ez a tapasztalás – mondta Fülöp érsek-metropolita.

A lelki nap Dr. Papp Miklós tanszékvezető, főiskolai tanár (Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola) előadásával folytatódott, amelynek alapgondolata arra épült, hogy a szeretetszolgálat munkatársai szeretetet visznek a „terepre”, az ellátórendszer intézményeibe. Majd párhuzamot vont a filozófus Platón és Jézus Krisztus között, akik szintén a terepen beszélgetett az emberekkel. - Óriási dolog terepre menni és ott beszélgetni az elesettekkel, hasonlóan a betegek ágya mellett helyt állni.

A Szentháromság – Atya, Fiú, Szentlélek – szeretetét (agapéját) Krisztus hozta a terepre, azért, hogy minket, embereket felemeljen. A szeretetszolgálat munkatársai mikor belépnek egy otthonba, egy betegszobába, vigyenek, s adjanak nagy szeretetet az ellátottaknak, s emeljék azok lelkét. Legyen bármilyen is a környezet (a terep), a szeretet legyen nagyvonalú, ne csak azok részesüljenek belőle, akik rendesek, akik közel állnak egy-egy intézmény munkatársaihoz, hanem fordítva: mindenki. „Krisztus is előbb szeret minket, mint azt megérdemelnénk. Előbb felemel, hogy majd jobbak lehessünk” – mondta a görögkatolikus teológus.

„…anyám méhétől hívott el az úr” (Iz 49)

Dr. Papp Miklós előadásában a hivatás fogalmának boncolgatásakor kifejtette, hogy már születésünk előtt - anyánk méhétől fogva – elhívottak vagyunk. „Hivatásunk Istentől van, emberek el sem vehetik, tönkre sem tehetik. A kérdés, hogy Isten szőlőskertjében hol van ránk szükség, hol tudunk többet, jobbat szeretni, az Isten üdvözítő tervét jobban előbbre vinni.”

Gondolkodás – szépség - szeretet huzata

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat munkatársai számára az elmélkedés, a szeret és a szépség jelentőségét hangsúlyozva Miklós atya kiemelte: – Tessenek gondolkodni, töprengeni, olvasni, mert a jó életvezetés fejben kezdődik.

Nehéz életet olcsó gondolatokkal nem lehet élni – mondta, majd a szépség, az esztétikum fontosságát hangsúlyozta - Főleg azokban az intézményekben, ahol sok a beteg, sok a szenvedés, sok a halál, nagyon fontos az esztétikum, a minőségi szép - egy festmény, egy kép, egy ikon stb. - kihelyezése, mert a szép nem okoskodik, egyszerűen szavak nélkül fölemeli a lelkünket – mondta az előadó.

„Új parancsot adok nektek: szeressétek egymást! Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek ti is egymást.” (Jn 13,34)

A morálteológus ezután Krisztus főparancsát emelte ki: „szeresd Uradat, Istenedet, szeresd felebarátodat, mint önmagadat”. Az atya szükségesnek tartja, hogy akinek lelkét sok teher nyomja, gyakran találkozik szenvedőkkel, az töltekezzen a természetből, tehát a nap terhét nem sírással orvosolja. Jézus példájára emlékeztetett, aki a természet templomában készült kereszthalálára: „mikor azon aggódtok, hogy lesz holnapotok, nézzétek a madarakat, a virágokat.” Téved az, aki azt gondolja, a jó keresztény, feláldozza magát.

Nehéz időkben – kemény vezetők kellenek

Dr. Papp Miklós morálteológus előadásába bekapcsolódott a Debrecenbe óvodaátadó ünnepségre érkező Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki köszöntötte a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat lelki napjának résztvevőit.

- A mai világban, amikor békétlenség van, amikor a háború szele minket is elér, akkor óriási felelősség hárul azokra, akik egy intézmény, egy egyházat, vagy egy közösséget élén állnak, hogy a rájuk bízottakat, milyen irányba vezetik. Ha bízni tudnak a gondviselés erejében, akkor útmutatást kapnak ehhez a feladathoz. Nagyon nehéz időszak előtt állunk, ezért határozott és felkészült vezetőkre van szükség - remélem, hogy önök ilyenek, akiknek rend van a szívében, lelkében - a jó Isten segítségével – mondta Soltész Miklós, akinek látogatását és bíztató szavait Ungvári Sándor, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatója köszönte meg.

Elmondta, hogy az államtitkár az elmúlt években több olyan eseményen is részt vett, amelyek a szeretetszolgálat működésében meghatározóak voltak: jelen volt például annak megalapítási ünnepélyén.

- A mai nap – Miklós atya segítségével – alkalom volt arra, hogy lelkileg fejlődjünk, s munkánk során lélekben erősek maradjunk. Isten örül annak, hogy mi másokon segítünk, nekünk ez a hivatásunk, ez a dolgunk. Eszköznek vélem magunkat, Isten eszközei vagyunk – tette hozzá Ungvári Sándor igazgató úr.

 

VEZETŐ HÍREK
Kutatók éjszakája a nyíregyházi főiskolán

Stefano Parenti professzor volt a vendégünk

Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek világnapjára
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Kutatók éjszakája a nyíregyházi főiskolán

Stefano Parenti professzor volt a vendégünk

Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek világnapjára
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Kutatók éjszakája a nyíregyházi főiskolán
Kutatók éjszakája a nyíregyházi főiskolán
 
Idén is lesz 72 óra kompromisszum nélkül
Idén is lesz 72 óra kompromisszum nélkül
 
Idén már hatéves az angliai magyar görögkatolikus köz...
Idén már hatéves az angliai magyar görögkatolikus köz...
 
Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek vilá...
Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek vilá...
 
Stefano Parenti professzor volt a vendégünk
Stefano Parenti professzor volt a vendégünk
 
Lítiás nagy vecsernye a budaörsi görögkatolikus templom...
Lítiás nagy vecsernye a budaörsi görögkatolikus templom...