Szíria újjáépül - A Melkita Görögkatolikus Egyház három elöljárója tartott előadást Budapesten

Szíria újjáépül - A Melkita Görögkatolikus Egyház három elöljárója tartott előadást Budapesten

2019-02-27 19:54:15
Szerző: Benke Zsuzsa, fotó: Merényi Zita/Magyar Kurír
Szíria
üldözött keresztények
Jusszef Abszi (I. József) melkita görögkatolikus pátriárka, Jean Abdo Arbach, Homsz melkita érseke és Nicolas Antiba érsek, Damaszkusz pátriárkai helytartója tartott előadást Budapesten február 26-án. Az eseményen bemutatták a "Budapest-jelentés a keresztényüldözésről 2018" című kiadványt is. A Magyar Kurír beszámolója.

A találkozót a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkársága szervezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) főépületének Széchenyi dísztermében. Az eseményen részt vett Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci, Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök, Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök; Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, valamint Várnai Jakab OFM, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola rektora.

A vendégeket Kovács Gábor, az NKE oktatási rektorhelyettese köszöntötte, ezt követően Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár mondott megnyitóbeszédet, melyben ismertette a program céljait. Hangsúlyozta, hogy a közel-keleti háborús helyzet miatt veszélybe kerültek a nyugati civilizáció gyökerei, ezért kell a segítségnyújtás során az identitás és a misszió szerepére irányítani figyelmünket.

A Budapest-jelentés a keresztényüldözésről 2018 című kiadványt Padányi József vezérőrnagy, az NKE tudományos rektorhelyettese mutatta be. Az előadó elmondta, ez a második Budapest-jelentés, azonban célja nem változott: hiteles forrást kíván nyújtani, melyből megismerhető az üldözött keresztények helyzete. A kötetben biztonságpolitikai tanulmányok, jogi elemzések kaptak helyet, de beszámolnak az Apostoli Szentszék keresztények érdekében tett intézkedéseiről, a háború sújtotta régiókban tevékenykedő segélyszervezetek, szerzetes- és lovagrendek munkájáról, valamint a Hungary Helps Programról; a projektekről, melyek a közösségek erősítését és a szülőföldön való boldogulás elősegítését tűzték ki célul.

Jusszef Abszi melkita görögkatolikus pátriárka Identitás és misszió – A Melkita Görögkatolikus Egyház címmel tartott előadást. A szíriai főpásztor elsőként a közösség történetét, identitásának kialakulását ismertette. A Melkita Görögkatolikus Egyház bizánci szertartású, keleti katolikus, önálló jogú részegyház, melynek mintegy másfél millió híve van. Többségük Szíriában és Libanonban él. A pátriárka elmondta, bár közössége Konstantinápoly közelsége miatt bizánci rítusú és szír nyelvű egyházként alakult ki a 4–6. század során, az 1054-es nyugati egyházszakadást követően is igyekeztek megőrizni kapcsolataikat Rómával. A 17. század folyamán ezek a kapcsolatok erősödtek, majd 1724-ben megszületett a ma is ismert melkita egyház.

„Mindig is küzdöttünk a szülőföldünkért, de mindig megtaláltuk a megfelelő eszközöket arra, hogy békében együtt tudjunk élni muszlim és zsidó testvéreinkkel” – összegezte a szíriai közösség múltját I. József, majd a Melkita Görögkatolikus Egyház missziós küldetését mutatta be. Jelenleg a kivándorlás a legsürgetőbb probléma, amit meg kell oldaniuk. „Szeretnénk a szülőföldünkön maradni és ebben segíteni a fiataljainknak” – hangsúlyozta a főpásztor, majd megköszönte a magyar kormány üldözött keresztényeknek nyújtott támogatását. Kifejtette, a Hungary Helps Program a békét támogatja, és erre kell törekedni, hiszen csak a béke segítségével tudnak keresztények maradni Szíriában.

Február 27-én, szerdán Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek látta vendégül Jusszef Abszi melkita görögkatolikus pátriárkát Budapesten, az Úri utcai érseki hivatalban.

Nicolas Antiba érsek, Damaszkusz pátriárkai helytartója előadásában a jelen kihívásairól beszélt.

A szíriai háborút követő kivándorlási hullám nem kíméli a keresztényeket sem, ezért elsődleges feladatuk annak elősegítése, hogy az országban maradjanak. A damaszkuszi egyházmegye egy karitatív alapítványon keresztül segíti a híveket, emellett számos fejlesztési projektet is támogat. Szegény családokat, özvegyeket, otthonukat elvesztett embereket karolnak fel, lerombolt iskolákat építenek újjá, megszervezik az egészségügyi ellátást, élelmiszert osztanak. Az embargó miatt gondot okoz a lakosság élelmezése, alapvető élelmiszerek hiányoznak, köztük gyermektápszer, sőt, vannak, akik 30 kilométert kénytelenek utazni, hogy kenyérhez jussanak.

A háború következményeitől leginkább a fiatalok szenvednek, akik nehezen szabadulnak a gyűlölettől és a mindent átható félelemtől. Az egyházmegye rajtuk kíván segíteni ifjúsági központjaiban, valamint további intézményeket szeretnének létrehozni, ahol pszichológiai segítséget is kaphatnak. „Segítsenek bennünket, hogy a hazánkban maradhassunk; a földünkön, közösségben muszlim testvéreinkkel, nevelhessük a gyermekeket, hogy feldolgozzák a háborút, és ne gyűlöljék társaikat!” – zárta beszédét Nicolas Antiba érsek.

Jean Abdo Arbach, Homsz melkita érseke 2013 óta szolgál a szíriai városban, ahol a háború előtt népes keresztény közösség élt. Bár a város már 2014-ben felszabadult az iszlamisták uralma alól, sok munka áll még előttük. Eddig 120 lakást sikerült felújítani, ahová vissza is térhetett 120 keresztény család. Az egyházmegye 4200 gyermekről gondoskodik ifjúsági központjaiban, 520 szegény család kap élelmiszert, gyógyszert és anyagi támogatást. Munkájukat 360 önkéntes segíti. Az érsekség célja, hogy a Homszból elmenekült keresztény családok hazatérhessenek, ehhez azonban további lakásokat kell újjáépíteni. „Békét kérünk Istentől. Kérjük, hogy adjon nekünk reményt, hogy minden keresztény család hazatérhessen!” – fohászkodott beszéde végén Jean Abdo Arbach homszi melkita érsek.

 

VEZETŐ HÍREK
Nagykállóra várják a Görögtűz tábor résztvevőit

Várunk a Görögtűz+ táborba!

Már lehet jelentkezni az idei Liturgikusének-táborba
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Nagykállóra várják a Görögtűz tábor résztvevőit

Várunk a Görögtűz+ táborba!

Már lehet jelentkezni az idei Liturgikusének-táborba
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Nagykállóra várják a Görögtűz tábor résztvevőit
Nagykállóra várják a Görögtűz tábor résztvevőit
 
Csak bátor emberek mernek bocsánatot kérni - Pünkösd Ve...
Csak bátor emberek mernek bocsánatot kérni - Pünkösd Ve...
 
A te kereszted előtt - Útmenti kőkeresztet szenteltek Haj...
A te kereszted előtt - Útmenti kőkeresztet szenteltek Haj...
 
Már lehet jelentkezni az idei Liturgikusének-táborba
Már lehet jelentkezni az idei Liturgikusének-táborba
 
Várunk a Görögtűz+ táborba!
Várunk a Görögtűz+ táborba!
 
Meg kell változni az egyháznak, a papságnak! - eltemetté...
Meg kell változni az egyháznak, a papságnak! - eltemetté...