Több százan szenteltettek pászkát Hajdúdorogon

Több százan szenteltettek pászkát Hajdúdorogon

2019-04-21 20:15:07
Szerző: Miska Andrea/haon.hu fotó: Molnár Péter
Húsvét
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Húsvét vasárnap reggelén több száz hívő gyűlt össze a Görögkatolikus Székesegyházban és annak kertjében, hogy az ünnepi Szent Liturgiát követően pászkáikat a Hajdúdorogi Főszékesegyház vezetője szentelt vízzel áldhassa meg.

Az Istentiszteleten Kocsis Fülöp érsek atya híveihez fordulva így szólt: Egy hír, egy tanítás, egy igazság akkor továbbadható, ha az ember a sajátjává teszi, ha személyes igazsággá válik, s a hírt, mint saját hírét adja tovább. Mit érne a Világ rendbetétele, ha közben a lelkünk kárát vallja, s ha közben elkárhozunk? – tette fel a kérdést érsek atya.

– Krisztus nem azért jött, hogy a társadalom problémáit megoldja, hanem hogy elvegye a bűnt, mert ma a bűnök következményeit érzékeljük a világban. Az egyetlen ellenség a bűn, melynek zsoldja a halál. Ezt győzte le Krisztus azáltal, hogy magára vette a halált. Megküzdött velünk együtt, s bár úgy tűnt, a halál diadalmaskodik rajta, az élet azonban szent és nem lehetett a sírban hagyni.

Föltámadt Krisztus és vele együtt Mi is föltámadtunk.– fogalmazott Kocsis Fülöp metropolita.

A Szent Liturgia végeztével a templom kertjében felsorakoztatott, mintegy ötszáz húsvéti ételkosarat 11 órakor – a hajdúdorogi papsággal karöltve – Kocsis Fülöp érsek atya szentelte meg.

Mi kerül a hajdúdorogiak húsvéti kosarába?

Hajdúdorogon ősi múltra tekint vissza a görögkatolikusok ünnepi kosarának megtöltése a húsvéti eledelekkel, melyet a feltámadás napján a családok a szentelést követően mindig közösen fogyasztanak el. A gondosan összeállított ételkosár legaljára 11 darab főtt tojás kerül, a tizenkettedik Júdás árulása miatt marad ki az összeállításból. Ezt követik sorban a hagyományos ételek: a sonka, a töltött bárány, a sárgatúró, emellett a vajat és sót is odakészítik a háziasszonyok húsvét vasárnapjának reggelén.

Az eleségek legtetejére kerül – a pàszkakosár ékessége – a dorogiak tradicionális húsvéti kalácsa, a pászka, melyet Hajdúdorogon még nagyon sokan otthon szeretteik körében készítenek el. A szentelni valók sorából nem maradhat ki a vörös – és fehérbor sem, mely ezúttal nemcsak Jézus vérét szimbolizálja, de a hosszú böjt utáni reggelit is méltóképpen megkoronázza. A kosár tetejét hímzett terítővel fedik le, melyen a Krisztus Föltámadt! felirat olvasható. A szentelés perceit megelőzően a hívek felhajtják a terítőt, és kihúzzák a dugót a butellás palackokból, hogy a szentség közvetlenül járja át húsvétot megtestesítő eledelek minden morzsáját.

VEZETŐ HÍREK
Gyógypedagógus állás Debrecenben!

Már elérhető a Püspökkenyér legújabb adása

Több vagy, ha adsz! – 72 óra kompromisszumok nélkül
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Gyógypedagógus állás Debrecenben!

Már elérhető a Püspökkenyér legújabb adása

Több vagy, ha adsz! – 72 óra kompromisszumok nélkül
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Már elérhető a Püspökkenyér legújabb adása
Már elérhető a Püspökkenyér legújabb adása
 
Több vagy, ha adsz! – 72 óra kompromisszumok nélkül
Több vagy, ha adsz! – 72 óra kompromisszumok nélkül
 
„Szenteiddel nyugtasd meg…”
„Szenteiddel nyugtasd meg…”
 
„Jöjj el, Uram, Jézus!” – papszentelés a Miskolci E...
„Jöjj el, Uram, Jézus!” – papszentelés a Miskolci E...
 
A Magyar Tudomány Ünnepe a Szent Atanáz Görögkatolikus ...
A Magyar Tudomány Ünnepe a Szent Atanáz Görögkatolikus ...
 
Megemlékezés elhunyt püspökeinkről Máriapócson
Megemlékezés elhunyt püspökeinkről Máriapócson