Az Istentiszteleten Kocsis Fülöp érsek atya híveihez fordulva így szólt: Egy hír, egy tanítás, egy igazság akkor továbbadható, ha az ember a sajátjává teszi, ha személyes igazsággá válik, s a hírt, mint saját hírét adja tovább. Mit érne a Világ rendbetétele, ha közben a lelkünk kárát vallja, s ha közben elkárhozunk? – tette fel a kérdést érsek atya.
– Krisztus nem azért jött, hogy a társadalom problémáit megoldja, hanem hogy elvegye a bűnt, mert ma a bűnök következményeit érzékeljük a világban. Az egyetlen ellenség a bűn, melynek zsoldja a halál. Ezt győzte le Krisztus azáltal, hogy magára vette a halált. Megküzdött velünk együtt, s bár úgy tűnt, a halál diadalmaskodik rajta, az élet azonban szent és nem lehetett a sírban hagyni.
Föltámadt Krisztus és vele együtt Mi is föltámadtunk.– fogalmazott Kocsis Fülöp metropolita.
A Szent Liturgia végeztével a templom kertjében felsorakoztatott, mintegy ötszáz húsvéti ételkosarat 11 órakor – a hajdúdorogi papsággal karöltve – Kocsis Fülöp érsek atya szentelte meg.
Mi kerül a hajdúdorogiak húsvéti kosarába?
Hajdúdorogon ősi múltra tekint vissza a görögkatolikusok ünnepi kosarának megtöltése a húsvéti eledelekkel, melyet a feltámadás napján a családok a szentelést követően mindig közösen fogyasztanak el. A gondosan összeállított ételkosár legaljára 11 darab főtt tojás kerül, a tizenkettedik Júdás árulása miatt marad ki az összeállításból. Ezt követik sorban a hagyományos ételek: a sonka, a töltött bárány, a sárgatúró, emellett a vajat és sót is odakészítik a háziasszonyok húsvét vasárnapjának reggelén.
Az eleségek legtetejére kerül – a pàszkakosár ékessége – a dorogiak tradicionális húsvéti kalácsa, a pászka, melyet Hajdúdorogon még nagyon sokan otthon szeretteik körében készítenek el. A szentelni valók sorából nem maradhat ki a vörös – és fehérbor sem, mely ezúttal nemcsak Jézus vérét szimbolizálja, de a hosszú böjt utáni reggelit is méltóképpen megkoronázza. A kosár tetejét hímzett terítővel fedik le, melyen a Krisztus Föltámadt! felirat olvasható. A szentelés perceit megelőzően a hívek felhajtják a terítőt, és kihúzzák a dugót a butellás palackokból, hogy a szentség közvetlenül járja át húsvétot megtestesítő eledelek minden morzsáját.