Tócóskerti templom-Gyömrői pályamű nyert

Tócóskerti templom-Gyömrői pályamű nyert

2018-05-04 15:58:46
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Debrecen
Mint ismert, a Hajdúdorogi Főegyházmegye tervpályázatot hirdetett, hogy döntéshozói így válasszák ki a Debrecen, Tócóskertben épülő, Szentháromság görögkatolikus templom építész tervezőjét és a templom tervét is. Kocsis Fülöp érsek atya május 04-én bejelentette: a tervezői pályázat első díját - hétszázezer forintot és továbbtervezésre vonatkozó szerződést - Fiers Márton és Lovas Katalin munkája nyerte.

A pályázat nyilvános volt, ez azt jelentette, hogy a felhívásban foglaltak szerint minden "É" korlátozás nélküli építész-tervező indulhatott. Ez a templomtervezés esetében nem jellemző eljárás meg is hozta az eredményét: a tervpályázatra a bírálóbizottság előzetes várakozását messze meghaladva összesen 42 pályamű érkezett be – mondta el Kocsis Fülöp érsek atya a sajtónyilvános eredményhirdetésen.

A tervpályázat debreceni indulói mellett találunk budapesti, miskolci, kecskeméti, győri, pécsi, szekszárdi, nagykanizsai, szombathelyi, berettyóújfalui, kengyeli, gödöllői, mogyoródi, budakeszi, budaörsi, veresegyházi, pátyi és még pozsonyi építészeket is. Az akár 150 főt is befogadó épület megtervezésénél fontos elvárás volt, hogy ne csak építészeti, hanem liturgikus szempontok alapján is alkalmas legyen a pályamű.

 Ennek végül egy gyömrői tervezőpáros: Fiers Márton és Lovas Katalin munkája tudott a leginkább eleget tenni. A tervezők nem csak a munkában, a magánéletben is egy párt alkotnak és római katolikus illetve református vallású emberekként sokat is imádkoztak azért, hogy övék legyen az elsőség. Így néz majd ki tehát az általuk megálmodott új templom a Tócóskertben. (További látványtervek a galériában)

Összességében az öttagú bírálóbizottság(Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Terdik János parókus, Dobos Péter Imre építészmérnök, Benczúr László a Magyar Építész Kamara küldöttje, China Tibor Debrecen város főépítésze) a tervpályázatot eredményesnek tartotta, a sokféle pályamű az összképet színesítette, gazdagította. Az eseményen Kocsis Fülöp érsek-metropolita azt mondta: templomot tervezni különleges feladat és egy görögkatolikus templom nem csupán egy gyülekező hely, hanem egy földre szállt mennyország. A metropolita arról is beszélt, hogy a templom építését már nagyon régóta tervezték, a telket is évekkel korábban megkapták az önkormányzattól, „anyagi források hiánya miatt” azonban nem tudták elkezdeni a megépítését.

Az elmúlt években az egyházmegye „jelentős támogatást kapott állami forrásokból”, melyeknek köszönhetően a saját forrásokat ide tudták csoportosítani, így az ottani közösség végre saját templomot kaphat. Jelenleg a tócóskerti görögkatolikusok egy kis pincekápolnában tudnak összegyűlni, de ott Szent Liturgiát nem tudnak végezni. Római katolikus templomokban vendégeskednek, vasárnaponként vagy ünnepeken ott szokott lenni a szertartás.

Az engedélyezési tervek elkészítése és az engedélyezési folyamat még hátra van. Ezek várhatóan még ebben az évben lezárulnak, így valószínű, hogy jövőre kezdődhet az új templom építése. A pályaműveket ki is lettek állítva az Érseki Hivatal aulájában, amely munkanapokon 9 és 15 óra között megtekinthető (kivéve egyházi ünnepeket: május 10. és 21.) Az építész tervpályázattal párhuzamosan gyermek rajzpályázatot is hirdettünk. A beérkezett rajzok szintén megtekinthetőek a kiállításon.

 

 

VEZETŐ HÍREK
2019.05.19. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Magyarország legnagyobb vidéki múzeumában nyílik kiállítás a keleti rítusról

Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus: sok munkára és nem kevés imádságra van szükség
 
AKTUÁLIS
Ismét lesz Szent Liturgia a londoni görögkatolikusoknak

Metropóliai Nap 2019

Csíksomlyón mutat be szentmisét Ferenc pápa!
 
VEZETŐ HÍREK
2019.05.19. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Magyarország legnagyobb vidéki múzeumában nyílik kiállítás a keleti rítusról

Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus: sok munkára és nem kevés imádságra van szükség
 
AKTUÁLIS
Ismét lesz Szent Liturgia a londoni görögkatolikusoknak

Metropóliai Nap 2019

Csíksomlyón mutat be szentmisét Ferenc pápa!
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Görögkatolikus szentföldi zarándoklat
Görögkatolikus szentföldi zarándoklat  class=
 
Kerékpárral a Fekete Madonnához - zarándoklat Częstocho...
Kerékpárral a Fekete Madonnához - zarándoklat Częstocho... class=
 
Liturgikus zenei tábort szervez a Görögkatolikus Metropó...
Liturgikus zenei tábort szervez a Görögkatolikus Metropó... class=
 
Pappá szentelik Troszt Mátét
Pappá szentelik Troszt Mátét  class=
 
Csíksomlyón mutat be szentmisét Ferenc pápa!
Csíksomlyón mutat be szentmisét Ferenc pápa!  class=
 
Metropóliai Nap 2019
Metropóliai Nap 2019 class=