Új evangéliumos könyvet szenteltek Dél-Budán

Új evangéliumos könyvet szenteltek Dél-Budán

2021-02-10 10:12:49
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Budapest
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Hasznos
Gyönyörű evangéliumos könyvet szenteltek múlt vasárnap a dél-budai Szent Imre kápolnában. A különleges eseményen bemutatták a míves borítót, amely mostantól minden liturgián kiemelt szerepet kap majd.

2019. július elsején alapította meg Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya a Dél-Budai Görögkatolikus Szervezőlelkészséget. Kocsis Tamás atya vezetésével a közösség azóta is folyamatosan növekszik. Szertartásaikat a Bartók Béla úti Szent Imre kápolnában tartják, ahol a vasárnapi Szent Liturgiát minden vasárnap fél 11-től végzik. 

Nemcsak e fiatalos közösség tárgyi, hanem szellemi tulajdona is gyarapodott előző vasárnap, amikor Kocsis Tamás atya megáldotta és ezáltal a Szent Liturgiák eszközévé tette az új evangéliumos könyvet. 

Ahogy a szervezőlelkész atya elmondta, az evangéliumos könyvet mindig az oltár tartozékának tekintik. Az Evangélium, vagyis az Örömhír az egyház tanításában kiemelkedően fontos szerepet tölt be, és ahogy az emberi gesztusaink ezt megkívánják: amit fontosnak és értékesnek tartunk, azt a külsőségekben is igyekszünk jelezni. Ezért kezeltük mi is kiemelten – folytatta Tamás atya – hogy minél előbb nagyon szép kötést kapjon az evangéliumos könyvünk, ami így nemcsak az oltár dísze lehet, hanem kifejezi a tiszteletünket a tartalom méltósága és értéke iránt, mindaz iránt, ami szellemileg ott van az Örömhírben, és felolvasásra kerül a Szent Liturgiában. 

Az Evangéliumos könyv – amint azt kiképzése és használata egyaránt mutatja – több mint egyszerű könyv, liturgikus tárgy, amelyből felolvasásra kerülnek az olvasmányok. Liturgikus használat során az Úr igéjének letéteményeseként mintegy Krisztus ikonjává is válik. A bizánci liturgikus szabályok szerint a Liturgikus könyv borítójának díszítése is nagyon komoly teológiai tartalommal bír, általában az elülső fedő négy sarkán a négy evangélista kap rajta helyet, és közepén a tanító Krisztus látható. 

A dél-budai görögkatolikusok Evangéliumos könyve borítójának négy sarkában négy aranyozott virágminta helyettesíti Mátét, Márkot, Lukácsot és Jánost. A borító közepén egy 19. században készült réz és bronz ötvözet plakett található, rajta a tanító Krisztussal, akit apostolok, egyháztanítók és angyalok vesznek körül, akik nevei görögül fel is vannak vésve a közel kétszáz éves plakettre. 

A borító egy igazán gyakorlott könyvkötőmester, Kucsák Gábor munkáját dicséri, aki váci műhelyében rendre saját kézzel készíti, régi technológiát használva a magyarországi katolikus egyház liturgikus könyveinek jelentős részét.

VEZETŐ HÍREK
A debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda pályázatot hirdet

Elbúcsúztatták a végzős hittanár szakos hallgatókat a főiskolán

Magyarországon egyedülálló képzés indul a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
A debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda pályázatot hirdet

Elbúcsúztatták a végzős hittanár szakos hallgatókat a főiskolán

Magyarországon egyedülálló képzés indul a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Zsolozsmástábor Létavértesen
Zsolozsmástábor Létavértesen  class=
 
Magyarországon egyedülálló képzés indul a Szent Ataná...
Magyarországon egyedülálló képzés indul a Szent Ataná... class=
 
Elbúcsúztatták a végzős hittanár szakos hallgatókat a...
Elbúcsúztatták a végzős hittanár szakos hallgatókat a... class=
 
A debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda pályázato...
A debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda pályázato... class=
 
Orbán Viktor: Magyarországon a kereszténység nem válasz...
Orbán Viktor: Magyarországon a kereszténység nem válasz... class=
 
Az Egyház előírásai felszabadítóak és ráterelnek min...
Az Egyház előírásai felszabadítóak és ráterelnek min... class=