Újraalakult a KÉSZ debreceni csoportja

Újraalakult a KÉSZ debreceni csoportja

2018-04-26 08:58:23
Szerző: Havas Lászlóné KÉSZ-tag
Kocsis Fülöp érsek
Debrecen
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (rövidítve: KÉSZ) egyesületi formában működő keresztény, civil szervezet, mely az értelmiséget igyekszik összefogni. A keresztény jelző a Szövetség nevében ökumenikus irányt is jelez, mely a századfordulón megjelent a protestáns egyházakban, a II. Vatikáni Zsinat után a Szentlélek működése révén pedig hangsúlyt kapott a Katolikus Egyházban is.

A KÉSZ Budapesten 1989. január 20-án alakult meg, a debreceni csoport pedig 28 évvel ezelőtt, 1990. március 25-én, mely rövid szünetelés után újraszerveződött 2018. április 24-én. Az alakuló ülésen a korábbi és a leendő KÉSZ-tagokon kívül megjelent Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Palánki Ferenc római katolikus püspök nevében dr. Krakomperger Zoltán, a Szent Anna-székesegyház plébánosa, Fekete Károly református püspök nevében Derencsény István lelkészi főjegyző, valamint más egyházi képviselők.

Az ülést Keresztes Dénes, a KÉSZ országos vezetőségének alelnöke a négy történelmi egyház köszöntésével nyitotta meg, ezzel egyben utalva a szervezet ökumenikus elhivatottságára. Ezután Kocsis Fülöp érsek-metropolita üdvözlő és bátorító szavait hallottuk, aki elmondta, hogy ő személyesen elkötelezett a KÉSZ-ben, hiszen a gondolkodó, Istentől talentumokkal megáldott embereknek nagy a felelőssége.

Bár különfélék vagyunk és különféle a kapott gazdagságunk, ez nem akadály, sőt ez előny. A magyarokat a széthúzás jellemzi, de ha nagy a baj, össze tudunk fogni. A keresztények üldözése vagy háttérbe szorítása ellenére legyünk bátor hirdetői Krisztus evangéliumának. Debrecen városában erre hangot és teret kap a KÉSZ-szervezet, melynek tagjai legyenek készek – ami a szervezet betűszavának köznévi ételme – a tanúságtételre, melyre ma nagy szükség van. Végül Isten áldását kérte Kocsis Fülöp érsek-metropolita az összefogásra.

Derencsény István lelkészi főjegyző az írástudók közismert felelősségét hangsúlyozta és azt, hogy a felekezeti különbözőségeink nem szétválasztanak, hanem egymást erősítik. Mi a fény színeit képviseljük külön-külön – mondta. Krakomperger Zoltán plébános Palánki Ferenc püspök üzenetét tolmácsolta: egyrészt köszönetét a debreceni csoport előző évtizedekben végzett munkájáért, másrészt áldását a további munkájára.

Ezután dr. Galgóczy Gábor országos társelnök ismertette a KÉSZ szervezeti felépítését, történetét, a 29 évi munka fő irányvonalait. Jelenleg ezek a következők: keresztény lelkiség, közéletiség, ökumené, határon túli kapcsolatok és a Nemzeti Eucharisztikus Kongresszusra készülés. A határon túli kapcsolatok terén külön kiemelte a debreceni csoport korábbi tevékenységét a gyimesfelsőloki zarándokház és az Árpádházi Szent Erzsébet líceum létrehozása terén, mely gyémánt értékű kapcsolat.

Az újraalakult debreceni csoport vezetőségének megválasztása után Bódor Edit megválasztott elnök, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy Debrecen kulturális életének, valamint a szüleitől és a várostól örökölt szellemiségnek  jegyében szeretné irányítani a csoportot, és a város vezetőségével és az egyházakkal együttműködve létrehozni egy személyes jellegű városi KÉSZ-csoportot, hogy az megtalálja helyét a város nagy palettáján.

A rendezvény második felében került sor a KÉSZ kiadásában megjelent „Kárpát-medencei népénekgyűjtemény” című kötet bemutatására sok helyszín után Debrecenben is. A kötet összeállításának az volt a célja, hogy a magyarság öt régiójának (Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék, Anyaország) nagyrészt katolikus népénekeiből készült válogatást kézbe lehessen adni, hogy ezáltal ki-ki megismerhesse más tájak énekeit, melyek jórészt nem szerepelnek a templomi használatban, hanem egy-egy adott közösség énekei. Ez abban is segíthet, hogy például zarándoklatokon, ifjúsági találkozókon, konferenciáinkon tudjunk együtt énekelni, imádkozni, s ezzel is erősítsük a magyar-magyar kapcsolatokat. Három énekkar és egy szólista mutatott be énekeket, melyeket Keresztes Dénes fogott össze magyarázatokkal. Az énekegyütteseket az ökumené jegyében hívták meg. Fellépett a Debreceni Kollégiumi Kántus kamarakórusa Arany János karnagy vezetésével, a Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola tanulói Deli Gabriella irányításával, a Svetits Általános Iskola 7. osztályosainak kamarakórusa dr. Subáné Dombovári Etelka vezényletével, valamint Varga Anna, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatója, aki Magyarkanizsáról érkezett, s így autentikus előadásban halhattunk délvidéki énekeket.

A KÉSZ-csoport a programjairól rendszeresen fog tájékoztatást adni és vár újabb jelentkezőket.

VEZETŐ HÍREK
Ady Endrét, József Attilát, Arany Jánost hozza el nekünk a Görög Nyári Esték újabb koncertje

Szent, szent, szent vagy, Háromságban dicsért egy Istenünk - Új görögkatolikus templom épül Debrecenben

Érzékenyítő lelki napot rendeztek a házi segítségnyújtásban dolgozók részére
 
AKTUÁLIS
Zsolozsmástábor Létavértesen

Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlatra

A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Ady Endrét, József Attilát, Arany Jánost hozza el nekünk a Görög Nyári Esték újabb koncertje

Szent, szent, szent vagy, Háromságban dicsért egy Istenünk - Új görögkatolikus templom épül Debrecenben

Érzékenyítő lelki napot rendeztek a házi segítségnyújtásban dolgozók részére
 
AKTUÁLIS
Zsolozsmástábor Létavértesen

Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlatra

A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor  class=
 
A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020
A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020 class=
 
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá...
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá... class=
 
Zsolozsmástábor Létavértesen
Zsolozsmástábor Létavértesen  class=
 
Ady Endrét, József Attilát, Arany Jánost hozza el nekün...
Ady Endrét, József Attilát, Arany Jánost hozza el nekün... class=
 
A nagy döntések előtt Istennek is engedjünk időt a munk...
A nagy döntések előtt Istennek is engedjünk időt a munk... class=