Újraindult az ellátás a szeretetszolgálat korai fejlesztő központjában

Újraindult az ellátás a szeretetszolgálat korai fejlesztő központjában

2020-05-10 13:30:39
Szerző: Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat
Szociális
Debrecen
Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat
Május 4. óta a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába lépett hazánk; a határozat értelmében fokozatosan indultak újra az egészségügyi ellátások országszerte.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos azonban kiemelte: most még nem áll vissza a járvány előtti helyzet. Háziorvoshoz telefonon kell bejelentkezni, járóbeteg-szakrendelőbe is csak előzetes bejelentkezéssel lehet menni, és egy óra alatt maximum 4 beteget lehet ellátni - ismertette. Azt kérte, hogy a személyes találkozást nem igénylő ellátást továbbra is telefonon vagy elektronikusan vegyék igénybe a betegek, példaként említette az igazolások, szakorvosi javaslatok, egyéb dokumentumok kérését. 

A mostani változás elsősorban a háziorvosi, a házi gyermekorvosi, a védőnői és fogászati alapellátást, a járóbeteg-szakellátást - beleértve a diagnosztikai és a fogászati szakellátást -, az egynapos ellátásokat, a rehabilitációt és a transzplantációs beavatkozásokat, illetve a nem központilag finanszírozott magánellátásokat érintik. Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós hozzátette: a főszabály az, hogy a páciensnek telefonon kell időpontot kérnie az adott ellátásra, óránként négy beteg ellátására lesz lehetőség, így minimálisra csökkenthető az orvosi rendelőben való tartózkodás. Emellett minden beteg és vizsgálat után fertőtleníteni kell a helyiséget. A következő hetekben fontos a fokozatosság és a szabályok szigorú betartása. Az egészségügyi rendszert felkészítették az új szakaszra, a szükséges tájékoztatókat kiküldték. A kellő fertőtlenítési eszközök szintén rendelkezésre állnak - hangsúlyozta.   

Újraindult az ellátás a Korai Fejlesztő Központban is 

Ősszel lesz egy éve, hogy a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat egészségügyi központot hozott létre Debrecenben. Ez a Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központ. Ezt az intézményünket is érintette a járványügyi helyzet, március 16-án ugyanis ideiglenesen be kellett szüntetni a rendelést. Hogy hogyan élték meg ezeket a nehéz napokat, arról dr. Horváth Zsolt, intézményvezető mesélt: 

- Elsősorban szurkoltam az országnak ebben a nehéz helyzetben. De tudtam azt is, hogy azon kell majd dolgoznunk, hogy ez a veszélyhelyzet ne érintsen tömegeket. - mondta az első hetekkel kapcsolatban. Az intézményvezető teljesen egyetértett azzal, hogy márciusban álljon le az elektív orvosi ellátás, de azt sem engedhették, hogy valakinek a leállás miatt egészségügyi károsodása legyen. (Éppen ezért néhány gyerekkel találkozott az orvos és a gyógytornász is, de ügyeltek arra is, hogy fél óra szünetet tartsanak közöttük, és senki más nem tartózkodott akkor az épületben.) 

Orvosi ellátás – online 

„Nekünk nagyon sokat segített a világháló: itt éreztük, mennyire fontos, hogy az elmúlt hónapok alatt bizalmi viszonyt alakítottunk ki a szülőkkel és a gyerekekkel egyaránt. Kihasználtunk mindent: elektronikus levelet küldtünk, messenger üzenetet írtunk, videó hívást alkalmaztunk. Ez rendkívül hasznos volt, könnyedén tarthattuk az ellátottakkal a kapcsolatot.” – mesélte a szakember. Még azt is meg tudták oldani, hogy a központban bekapcsolva hagyták a számítógépeket, ezekre otthonról rácsatlakoztak, így láthatóvá vált az egészségügyi rendszerben, a „felhőben” is a munkájuk. 

Egymás munkáját értékelve 

„Több mint 300 családdal vettük fel a kapcsolatot annak érdekében, hogy április 1-jétől interneten keresztül tudjuk ellátni a gyerekeket. Volt olyan gyógytornász, aki kisfilmet készített otthon és azt küldte el üzenetben, de volt olyan, aki élő beszélgetést kezdeményezett.” – emlékezett vissza Sveda Anita, intézményvezető helyettes. „Jó érzés volt tudni, hogy ha más formában is, de szépen haladt tovább a munka. A szülői visszajelzések alapján nagyon sikeres volt ez az időszak, sőt: most már sokkal jobban értékelik a gyógytornászok munkáját, hiszen otthon, a saját gyermekükkel nem mindig olyan egyszerű instrukciók alapján elvégezni a feladatokat. Ugyanígy a pszichológus és gyermek rehabilitációban dolgozó kollégák is otthonról segítették a családokat.” 

Az újranyitás… 

Nyitásnál tudták, hogy sok dolguk lesz, és nem is lesz egyszerű. Éppen ezért a kollégákkal átszabták a munkaidőkeretüket, így a gyerekek megfelelő ellátása érdekében meghosszabbították a nyitva tartást. Eddig csak három napon volt orvosi ellátás, most hétfőtől péntekig rendelnek mindketten doktornővel. Nem félóránként érkeznek a gyerekek, hanem háromnegyed óránként, majd negyed óra felületfertőtlenítés zajlik. A korábban elmaradt vizsgálatok miatt az intézmény hívja fel a családokat, így kapnak másik időpontot. Emellett természetesen az új páciensek jelentkezését is várják, hiszen Ők is sorra kerülnek! Csak szíves türelmet kér a szakmai stáb…

„Szigorúan betartjuk az óvintézkedéseket, melyeket minden egészségügyi szolgáltatónak megküldött a minisztérium. Ennek megfelelően kint felállítottunk egy ellenőrző pontot, ahol testhőmérsékletet mérünk, mind a szülőnek, mind a gyermeknek. A hozzátartozó kitölti az egészségügyi kérdőívet, amely alapján meggyőződhetünk róla, hogy nem fertőzött-e az illető. (Ha felmerül ennek a gyanúja, akkor a nemrég kialakított triage-szobába kísérik, további vizsgálatok elvégzése céljából.) Mindenki megkapja a szájmaszkot és fertőtleníti a kezét.”- mondta Sveda Anita. Mivel a váróteremben egyszerre csak egy szülő és gyermeke tartózkodhat, így fertőtlenítésre alkalmas székeket helyeztek el kint, hogy ott várakozzanak, ha mégis hamarabb érkeznének a rendelésre. Nagyon fontos, hogy az ellátást végző szakember (orvos, pszichológus, gyógytornász) kijön az ellenőrző pontra és ő kíséri be a családot. 

A folytatásban… 

A következő lépés az lehet, hogy a terapeuták is felemelik az óraszámukat, így a gyerekek létszámát is növelni tudják, továbbra is betartva az óvintézkedéseket. Megvizsgálják, mi az az óraszám, ami mellett a váróterem nem lesz túlságosan kihasználva. „Emellett imádkozunk a jó hírekért, hogy ne emelkedjen a megbetegedések száma az országban. A jövőt illetően pedig gondoltunk arra is, hogy esetleg kint az udvaron tudnánk csoportoknak foglalkozást tartani. De ez még csak elképzelés…” – mondta dr. Horváth Zsolt.

„Egyetértek doktor úrral abban, hogy minden adott ahhoz, hogy tovább haladjon a munka, a szülői visszajelzések is ezt igazolják. Nagyon örülnek, hogy újra szakértő kezekben lehet életük legféltettebb kincse: a gyermekük.” – zárta gondolatait Sveda Anita. 

VEZETŐ HÍREK
Tisztelendő asszonyok lelkigyakorlata Máriapócson

Egyháztörténészek IX. Országos Találkozója

Pünkösdhétfőn görögkatolikus vecsernye Vasváron
 
AKTUÁLIS
Idén Debrecen ad otthont az Ez az a nap! elnevezésű keresztény zenei fesztiválnak
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Tisztelendő asszonyok lelkigyakorlata Máriapócson

Egyháztörténészek IX. Országos Találkozója

Pünkösdhétfőn görögkatolikus vecsernye Vasváron
 
AKTUÁLIS
Idén Debrecen ad otthont az Ez az a nap! elnevezésű keresztény zenei fesztiválnak
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén Debrecen ad otthont az Ez az a nap! elnevezésű keres...
Idén Debrecen ad otthont az Ez az a nap! elnevezésű keres...
 
Tisztelendő asszonyok lelkigyakorlata Máriapócson
Tisztelendő asszonyok lelkigyakorlata Máriapócson
 
Egyháztörténészek IX. Országos Találkozója
Egyháztörténészek IX. Országos Találkozója
 
Ferenc pápa köszönőlevele Fülöp metropolitának
Ferenc pápa köszönőlevele Fülöp metropolitának
 
Harangozzunk templomainkban és imádkozzunk hazánkért jú...
Harangozzunk templomainkban és imádkozzunk hazánkért jú...
 
Pünkösdhétfőn görögkatolikus vecsernye Vasváron
Pünkösdhétfőn görögkatolikus vecsernye Vasváron