Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

2022-03-03 15:04:44
Szerző: MKPK sajtószolgálat
MKPK
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) február 28-án megtartotta tavaszi rendes ülését.

A Konferencia immár hagyományos módon az idei nagyböjtben is tartósélelmiszer-gyűjtést szervez Tartós szeretet címmel. Az ukrajnai háborús helyzet miatt sokan érkeznek menekültként Magyarországra, a kárpátaljai magyarság élelme is egyre fogy. Ezért ebben az évben a tartósélelmiszer-gyűjtést az otthon maradottak és a menekültek megsegítésére fordítja a Katolikus Karitász. A hívek felajánlásukat elhelyezhetik a templomokban a március 20-ai vasárnapi szentmiséken és az azt követő hétköznapokon, március 20-től 27-ig. Telefonos adományvonalon is bekapcsolódhatnak a Karitász segítő munkájába. A 1356-os telefonszám felhívásával hívásonként 500 forinttal tudnak segíteni a rászorulókon.

Ferenc pápa az idei nagyböjti üzenetében így tanít bennünket: „«Ne fáradjunk bele tenni a jót, mert ha kitartunk, annak idején aratni is fogunk. Amíg tehát időnk (kairosz) van, tegyünk jót mindenkivel» (Gal 6,9–10a). A nagyböjt megtérésre, gondolkodásmódunk megváltoztatására hív bennünket, hogy az élet igazságát és szépségét ne annyira a birtoklásban, mint inkább az adakozásban, ne annyira a felhalmozásban, mint inkább a jóság vetésében és a javak megosztásában találjuk meg.” Különösen fontos erre emlékeznünk ezekben a napokban. Csatlakozva a Szentatya szavaihoz, lehetőségeinkhez mérten segítsük rászoruló embertársainkat.

Korábbi közleményükben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai kifejezték közös aggodalmukat az Ukrajnában zajló háború miatt. Kérik a híveket, hogy nagylelkűen, lehetőségeik szerint legyenek segítségére minden menekültnek.

A Katolikus Karitász a Püspöki Konferencia megbízásából már az első naptól kezdve gondoskodik a menekültekről és az otthon maradottakról. A Katolikus Karitász a Nyíregyházi Egyházmegyei Karitásszal és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitásszal együttműködve végzi szolgálatát a Barabás-Mezőkaszony határátkelőhelyen. Az ideiglenes melegedő mellett található a Karitász bázis, ahová ukránok, illetve ukrajnai magyarok érkeznek a határállomásról. Az első két napon közel ötezer menekültet fogadtak a Karitász munkatársai. Munkájukat pap is segíti, aki lelkileg is támaszt tud nyújtani a menekülteknek és a segítőknek. A Katolikus Karitász bázisán 13-15 munkatárs és nagy számú önkéntes dolgozik együtt.

Március 1-jén Főtisztelendő Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója Kárpátaljára utazott, hogy felmérje az ottani helyzetet, valamint Munkácsra és Beregszászra vitt ellátmányt munkatársaival. A két teherautónyi adomány tartós élelmiszereket tartalmazott: 525 liter olaj, 9810 doboz májpástétom, 800 kg tészta, 1690 darab zöldborsó konzerv. A szállítmány értéke körülbelül négymillió forint.

Az MKPK köszönetet mond azoknak, akik már eddig is segítettek vagy kifejezték segítő szándékukat.

A Magyar Katolikus Egyház az idei évben is igyekszik segíteni az adózók tájékozódását az 1%-os kampány során. Adója 1+1 százalékáról bárki jogosult rendelkezni, aki személyi jövedelemadó-bevallást ad be. Ezt a rendelkezést megteheti a 21EGYSZA nevű nyomtatvány kitöltésével, illetve az eszja.nav.gov.hu oldalon. A 2018. évben benyújtott, bevett egyház technikai számára szóló nyilatkozat újabb nyilatkozat beadásáig, vagy a nyilatkozat visszavonásáig érvényes, azt a 2022. évben is figyelembe veszi a NAV.

Kérjük, abban az esetben is tegye meg felajánlását a Magyar Katolikus Egyháznak, ha személyi jövedelemadója bizonyos kedvezmények miatt nulla forint (pl. családi adókedvezmény). Az állam ugyanis a felajánlók számánál ezeket a rendelkezéseket is figyelembe veszi. Az egyházaknak biztosított kiegészítő támogatás felosztása ugyanis a rendelkezők száma alapján történik, amelybe a nulla forintról szóló felajánlás is beleszámít.

A püspökök döntöttek a Katolikus Karitász országos igazgatójának személyéről. A döntés értelmében a pozíciót újabb három évre Főtisztelendő Écsy Gábor, a Karitász jelenlegi igazgatója tölti be.

A püspökök döntöttek arról, hogy újabb három évre meghosszabbítják a Magyar Katolikus Rádió vezetőinek megbízatását.

A konferencia ülésén Marton Zsolt az MKPK családreferens püspöke tájékoztatta a konferencia tagjait, hogy Családok X. Világtalálkozóját, amely egyben az Amoris laetitia családév lezárása, Rómában rendezik meg 2022. június 22. és 26. között. A jubileumi rendezvény mottója: „Családi szeretet: hivatás és az életszentség útja.”

A világjárvány miatt a szervezők korlátozták a delegációk létszámát, így magyar részről is csak kisebb létszámú küldöttség vehet részt a római programokon. Épp ezért a korábbi találkozóktól eltérően a jubileumi esemény kapcsán nem csak Rómában, hanem az egész világon, egyházmegyei szinten is lesznek programok, kezdeményezések.  Ily módon a családok a világjárvány okozta korlátozások ellenére is megélhetik a találkozás örömét az egyházmegyékben szervezett programokon, ugyanakkor az online közvetítéseken keresztül bekapcsolódhatnak a római találkozó eseményeibe is, amelyeken a Szentatya is részt fog venni.

A Konferencia döntésének értelmében a testület Pro Cultura Christiana-díjat adományoz Sarbak Gábor irodalomtörténésznek.
Sarbak Gábor a katolikus kultúra irodalomtörténet, történet- és könyvtártudomány kiemelkedő alakja. Életműve maradandó értéket képvisel, többek között a Magyar Pálos Rend története területén is.

VEZETŐ HÍREK
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása

Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon

Elhunyt Puskás László
 
AKTUÁLIS
VEZETŐ HÍREK
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása

Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon

Elhunyt Puskás László
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Elhunyt Puskás László
Elhunyt Puskás László
 
Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon
Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon
 
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása
 
Erősödjetek meg az Úrban! - egyéves a Szentháromság te...
Erősödjetek meg az Úrban! - egyéves a Szentháromság te...
 
Jótékonysági koncert az Érseki Hivatalban
Jótékonysági koncert az Érseki Hivatalban
 
Újra egy közös úton - Betlehembe
Újra egy közös úton - Betlehembe