Vakonszületett vasárnapja: vegyük észre a krisztusi világosságot!

Vakonszületett vasárnapja: vegyük észre a krisztusi világosságot!

2020-05-17 14:02:47
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye/BSZI
Liturgikus
Debrecen
"Amíg e világban vagyok, világossága vagyok a világnak." Ezt a nagyon fontos mondatot emelte ki a mai hosszú evangéliumi szakaszból dr. Seszták István.

A főhelynök atya a debreceni Attila téri főszékesegyházban a vakon született vasárnapján úgy fogalmazott: a föltámadt Krisztus a világban van és világosság akar lenni mindenkinek. A látóknak és a nem látóknak egyaránt. „Ezt a krisztusi világosságot, ha segítségül hívjuk, képes megtanítani minket a jó látásra. A húsvéti ünnepkörben lassan elbúcsúzunk ettől az örömteli érzéstől, hogy Krisztus föltámadt. Az egyház azonban a maga bölcsességében meg akar tanítani arra, hogy a föltámadt Krisztusba vetett hitünk az örökké azt jelenti, hogy Krisztus velünk van. Hiszen nem távozik majd el a Mennybe, vagy ha igen, akkor is jön az Ő Szent Lelke, és itt a Földön fölfoghatatlan módon: világít számunkra. Megtanít minket látni. A mai evangélium hosszasan beszámol arról, hogy a vakon született meggyógyítása még a gyógyulás folyamatában is hány emberben kelt ellenérzést. Bizony nem annyira magától értetődő, hogy mindannyian látni akarjuk az Istennek a titkát itt a világban.” – folytatta a főhelynök. 

A jelenleg is érvényben lévő veszélyhelyzetre is utalt: „Az elmúlt hetekben biztosan sokakban felvetődött a kérdés, ahogy az evangéliumban is hallhattuk: ki vétkezett? Ki vétkezett, hogy ilyen járványhelyzetben kell élnünk? De kétezer évvel ezelőtt is megvolt rá a válasz: nem a szülei és nem is a vakon született vétkezett. Ezeknek azért kellett megtörténnie, hogy az Isten tettei megnyilvánuljanak benne. És mik az Isten tettei? A Krisztus világossága…” 

Seszták atya szerint a mi mindennapos útkeresésünk, Isten felé haladásunk is arra szolgál, hogy az Isten tettei megnyilvánuljanak benne. De erre csak akkor leszünk képesek, ha észrevesszük ezt a világosságot, vagyis hogy a föltámadt Krisztus örökké élni fog.

VEZETŐ HÍREK
Házasságra készülők lelkigyakorlata Máriapócson

Reményik Sándor: Szivárvány

2020.06.07. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Házasságra készülők lelkigyakorlata Máriapócson

Reményik Sándor: Szivárvány

2020.06.07. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor  class=
 
Házasságra készülők lelkigyakorlata Máriapócson
Házasságra készülők lelkigyakorlata Máriapócson class=
 
2020.06.07. - Hangos kiegészítés a szertartási utasítá...
2020.06.07. - Hangos kiegészítés a szertartási utasítá... class=
 
Reményik Sándor: Szivárvány
Reményik Sándor: Szivárvány class=
 
Egy órán át zúgtak a harangok Hajdúdorogon
Egy órán át zúgtak a harangok Hajdúdorogon class=
 
"Dalolj velem hörögve és zúgva és dörögve, tízmilli...