Virtuális térben nyitotta meg jubileumi tanévét a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat

Virtuális térben nyitotta meg jubileumi tanévét a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat

2020-10-06 12:39:37
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Kocsis Fülöp érsek
Debrecen
koronavírus
Már hagyomány, hogy 2011 óta az ország különféle felekezeti fenntartású roma szakkollégiumainak hallgatói összegyűlnek szeptember elején és kötetlenül, egymást jobban megismerve kezdik el az új tanévet. Mindezt idén azonban a koronavírus-járvány nem tette lehetővé, így más megoldást kellett találni arra, hogy útjára indulhasson a jubileumi, tizedik tanév. Balog Zoltán református lelkész, miniszteri biztos; Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár; Biczó Gábor a Roma Szakkollégiumok Egyesületének elnöke és Kocsis Fülöp érsek-metropolita egy kisfilmben üzentek a 330 roma szakkollégistának.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat célja sokoldalúan képzett, szakmai munkájában magas szintre törekvő, a továbbfejlődésre nyitott, ugyanakkor Isten népének önzetlen szolgálatára elkötelezett, cigány identitásukat megőrző, magyar identitást is vállaló keresztény értelmiségiek nevelése. Felismerve, hogy a hagyományos felsőoktatás munkáját hatékonyan és eredményesen egészíthetik ki a szakkollégiumok, és hogy a tanulmányi kiválóságra való törekvésnek csak az emberi kiválóság nagyobb összefüggésében van létjogosultsága, a Szakkollégiumban folyó oktató- és nevelőmunka magas szakmai színvonalának és az egyházi nevelés sajátosságainak biztosítása céljából a fenntartó egyházak önálló diákotthonként működő szakkollégiumokat és ezek országos hálózatát hozták létre 2011. március 17-én. 

Az erről szóló dokumentumot az állam részéről Balog Zoltán, az alapító egyházak részéről Kocsis Fülöp, Fabiny Tamás, Bölcskei Gusztáv, Forrai Tamás írták alá. 2011-őszén négy szakkollégiummal indult el a hálózat, Nyíregyházán evangélikus, Debrecenben református, Budapesten jezsuita, Miskolcon görögkatolikus fenntartásban, 2012-ben csatlakozott a római katolikus szegedi szakkollégium, 2015-ben a debreceni görögkatolikus, 2016-ban a budapesti református, 2019-ben a pécsi evangélikus roma szakkollégium. Így jelenleg 8 egyházi fenntartású roma szakkollégium és 3 egyetemi igazgatású működik az országban. 

2021-ben tehát fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli a KRSZH. A kerek évfordulóra nagyszabású eseménysorozattal készül a hálózat, hogy a koronavírus-járvány mit tesz majd lehetővé az a jövő kérdése. Sajnos a hagyományosan többnaposra szervezett tanévnyitótól megfosztotta a szakkollégistákat, ám a szervezet működését koordináló személyeknek fontos volt, hogy valamilyen úton köszöntsék a diákokat. Így a parlamentben jöttek össze, hogy egy-egy rövid üzenettel buzdítást adjanak. 

Elsőként Balog Zoltán szólal fel a kisfilmben. A református lelkész, miniszteri biztos szerint, amikor fizikailag nem tudjuk megszorítani egymás kezét, akkor a legfontosabb, hogy ne engedjük el egymás kezét lélekben. Köszöntőjében felidézte a KRSZH megalakulását, melyben számára az volt a legfontosabb, hogy voltak és vannak olyan emberek, akik nem fordítják el fejüket, ha bajt látnak. Ennek eredménye egy igen különleges szövetség. 

„Az akkori és a jelenlegi kormányzat volt az, aki zászlajára tűzte a roma felzárkózási stratégiát, európai szintre emelve, hogy létrejöjjön egy erős, roma, keresztény középosztály. A kormányzat és az egyházak együttműködésének egy igen szép példája ez a legnehezebb területen: az elesett emberek érdekében.” – hangsúlyozta Balog Zoltán, végezetül azt kívánta, hogy a KRSZH mint mustármag terebélyesedjen szerte az országban.      

Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár is üzent a szakkollégistáknak. Felidézte, hogy a kezdetek kezdetén 49 fővel indult el a hálózat, ma pedig már 330 tanulója van. Mint mondta, abban bízik, hogy ez nemcsak számszerű növekedés, hanem a közösségük egyre erősebb mivoltában is megmutatkozik. 

„Különlegesek vagytok – egyrészt azért, mert bekerültetek a szakkollégiumba, másrészt azért, mert részesei lehettek ennek a kezdeményezésnek, ami nemcsak hazánkban, de egész Európában egyedülálló.” – világított rá a politikus és hozzátette: a kormányzat nagyon fontosnak tartja, hogy a szakkollégisták útja úgy legyen kikövezve, hogy azon végig tudjanak menni, akármit is álmodtak meg. Ennek alapja a biztos hazai finanszírozás, aminek köszönhetően a diákok például ösztöndíjat kapnak, külföldre utazhatnak.   

Három éve már nemcsak egyházi, hanem egyetemi fenntartású szakkollégiumok is vannak, értékrendjét tekintve viszont ugyanúgy keresztény alapokon nyugvók. A szervezet Roma Szakkollégiumok Egyesület néven működik. Elnöke a kisfilmben arra kérte a diákokat ne csüggedjenek, amiért idén nem tudják fizikailag együtt ünnepelni a tanévkezdést és arra kért mindenkit, hogy a rendhagyó tanévben is törekedjenek arra, hogy a szakkollégiumok küldetését véghezvigyék.  

„Rendkívüli ereje és a társadalom szempontjából kiemelt, kitüntetett célja van ennek a szervezetnek.” – emelte ki Biczó Gábor.  

A fenntartó egyházak képviselőiből és a szakkollégiumok vezetőiből álló testület a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitáját, a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium fenntartóját, Kocsis Fülöpöt választotta meg a hálózat soros elnökének idén.

A főpásztor a kezdetektől fogva aktívan részt vesz a szakkollégiumok munkájában, a kezdeti kialakítás után is figyelemmel kíséri a szakkollégiumokban folyó munkát, részt vesz a hálózat ülésein, rendszeresen találkozik a szakkollégiumok diákjaival is.

Fülöp metropolita tanévnyitó köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy minden cél eléréséhez a szívünkből lesz erő, mert az ember, amikor valami jót tesz, valami jóra törekszik az mindig a szívéből származik. Egészen más az az ember, aki a szívére hallgat. Ezt a jóságot az Isten ültette a szívünkbe. 

„Nem kevés tapasztalat van mögöttünk, megemlékező esztendő lesz, visszaemlékezünk arra, hogy mi mindent sikerült az elmúlt tíz évben megvalósítani, hogy ebből is erőt merítsünk. Föl fogjuk ismerni, hogy az Isten rajtunk keresztül vitte végbe a nagy dolgokat.” – mondta érsek-metropolita atya. 

A tanévnyitó üzenetet teljes egészében is közreadjuk:

 

 

VEZETŐ HÍREK
Ünnepre gyűlnek össze a Londonban élő görögkatolikusok

Örömmel és hálával a szívemben távozom - kánoni vizitáció Létavértesen

A főiskola aggregációjának sikeres megújítása
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ MÉDIA
 
KRSZH tanévnyitó üzenet
VEZETŐ HÍREK
Ünnepre gyűlnek össze a Londonban élő görögkatolikusok

Örömmel és hálával a szívemben távozom - kánoni vizitáció Létavértesen

A főiskola aggregációjának sikeres megújítása
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Örömmel és hálával a szívemben távozom - kánoni vizi...
Örömmel és hálával a szívemben távozom - kánoni vizi...
 
Ünnepre gyűlnek össze a Londonban élő görögkatolikuso...
Ünnepre gyűlnek össze a Londonban élő görögkatolikuso...
 
A főiskola aggregációjának sikeres megújítása
A főiskola aggregációjának sikeres megújítása
 
Országos lelki nap Budapesten Kocsis Fülöp metropolitáva...
Országos lelki nap Budapesten Kocsis Fülöp metropolitáva...
 
Róma püspöke az egységet szolgálja: vatikáni dokumentu...
Róma püspöke az egységet szolgálja: vatikáni dokumentu...
 
Imádságos természetjárás Debrecen közelében
Imádságos természetjárás Debrecen közelében