Fotópályázatot hirdet a Katolikus Karitász
2016.szeptember 9., péntek

A Katolikus Karitász – Caritas Hungarica és az Egyházmegyei Karitász szervezetek a Katolikus Karitász jubileumi éve alkalmából fotópályázatot hirdetnek „Szegénység (h)arcai” címmel.  A pályázat célja, hogy a résztvevők a fényképezés művészi eszközével bemutassák a körülöttük érzékelt, általuk megtapasztalt szegénységet, a szegénységben élő embereket, valamint megmutassák a segítés lehetőségeit, a Katolikus Karitász karitatív tevékenységét és kifejezzék a téma iránti érzékenységüket. 

A pályaművek számos szempont alapján készülhetnek, mint például a szegénységben élők mindennapos küzdelmei pillanatképekben, a szegénységben, nyomorban, nehéz körülmények között élők portréi, vagy a 25 éve újjáalakult Katolikus Karitász sokszor küzdelmes, embersegítő munkájának megörökítése. A felsorolt szempontok nem kötelező jellegűek. 

A pályázatra profi és amatőr fotósok egyaránt jelentkezhetnek. Az alsó korhatár 14 év. Egy pályázó összesen 5 pályaművet küldhet be.  

A pályázatok beküldési határideje: 2016. szeptember 16.  

Díjazás:

  1. helyezett: 50.000,- Ft értékű ajándékcsomag
  2. helyezett: 30.000,- Ft értékű ajándékcsomag
  3. helyezett: 15.000,- Ft értékű ajándékcsomag  

A zsűri által kiválasztott 12 legjobb képből készül el a Katolikus Karitász 2017-es évi falinaptára, amely országosan 15.000 példányban készül. 

A zsűri által díjazott és kiválasztott képeket 2016. október 17-én, a Szegénység elleni küzdelem világnapján nyíló kiállításon mutatja be.  

A jelentkezés menete

A pályaműveket képenként külön e-mail-ben kell eljuttatni a palyazat@caritas.org.hu címre.  

– regisztráció: a pályázó alapadatainak (név, születési év, lakcím, telefon) megküldése. – a kép/képek elküldése: az e-mail tárgy rovatában fel kell tüntetni: fotópályázat. A levélben szerepelnie kell:

1. a pályázó nevének

2. a kép címének, valamint hogy hol és mikor készült a kép Pl.: 1. Próba Péter, 2. Boldog pillantás - Budapest, 2016.02.01.  

Fontos!

A pályázaton manipulált képek nem indulhatnak.  Nem számít manipulációnak a hagyományos fotográfiai korrekció, így a színek, tónusok és a fényerő beállítása, illetve a felvétel közben keletkezett technikai hibák eltávolítása.  Manipulációnak számít és kizárást von maga után, a képek tartalmának megváltoztatása, azaz a képi elemek utólagos eltávolítása vagy hozzáadása, továbbá effektszűrők, keretek vagy más képmanipulációs eljárások alkalmazása. A képen nem szerepelhet olyan elem, amely a fotós kilétére utal. Pl.: név, vízjel, logó. 

Képfelbontás

A pályázaton legalább 8 megapixel felbontású képpel lehet pályázni. A kép rövidebbik oldala nem lehet kisebb, mint 2400 pixel, a hosszabbik oldala nem haladhatja meg az 5500 pixelt. Az ezen értékhatárokon kívül eső képek az előzsűrizés során automatikusan kiesnek. 

Kép formátum és méret

Pályázni kizárólag JPG (Joint Photographic Experts Group) formátumú képpel lehet. A képtömörítési minőség 90-100% legyen.  

Kép elnevezése (fájlnév)

A feltöltött kép fájlneve egyezzen meg a kép címével – helyszín és dátum nélkül (ékezetek nélkül!)  Pl: boldog_pillantas.jpg 

Képaláírás

A képekhez az e-mailes beküldéskor rövid leírás vagy képaláírás küldhető, de nem kötelező.   

A zsűri valamennyi, érvényes pályázatot benyújtott pályázó pályaművét áttekinti és több fordulós zsűrizés során bírálja el. A zsűri köteles kizárni a pályázati feltételeknek nem megfelelő munkát. A zsűrizés nem nyilvános.