Nagyboldogasszony-napi búcsú: Szent II. János Pál pápa látogatására is emlékeztek
2016.augusztus 15., hétfő

Egyházunk kiemelt eseménye, a liturgikus évkör utolsó, ünnepkörrel is rendelkező nagy ünnepe az Istenszülő elszenderülése. Ezt Szent István király olyan fontosnak tartotta, hogy ezen a napon ajánlotta Magyarországot a Szűzanya oltalmába. Ezért nevezi a magyar katolikus egyház Szűz Máriát Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariae-nek. Szent István 1038-ban éppen Nagyboldogasszony napján hunyt el.

Csaknem tízezren gyűltek össze augusztus 14-én, Máriapócsón, a Nagyboldogasszony-napi búcsún. Idén 25 éve annak, hogy ellátogatott Szent II. János Pál pápa Máriapócsra: így emléktábla-avatással és egy ezt idéző kiállítással emlékeztek a jeles eseményre.

A búcsú keretében már augusztus 13-án, szombaton megérkeztek a szekeres zarándokok, közvetlenül utánuk már izgatottan várták az Ifjúsági Zarándoklat résztvevőit. Aznap római katolikus Szentmisét tartottak, majd görögkatolikus Szent Liturgiát. Este nyolc órától Dr. Keresztes Szilárd püspök atya filmvetítéssel egybekötött élménybeszámolót tartott Szent II. János Pál pápa 1991. évi máriapócsi látogatásáról, utána könyvdedikálás volt, szintén a Családvárban.

Kocsis Fülöp metropolita mutatta be a vasárnapi ünnepi Szent Liturgiát, majd a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Dr. Veres András mondta a szentbeszédet. Itt volt a meghívottak között Szerbia görögkatolikus apostoli exarchája, Đura Džudžar is. 

A püspök atya prédikációjában így fogalmazott: „Biztosan sokan elgondolkodtak már azon, merre tart ez a világ. Szent II. János Pál pápa, akinek itten látogatásának 25. évfordulója van, Ő azt mondotta a 2000. jubileumi esztendőben, hogy Európa ma a csöndes aposztázia idejét éli. A csöndes Isten tagadásét. Lehet, hogy nem csinálunk Isten ellenes dolgokat, nagyokat. De kicsi, aprókat – sokat…vajon mi hova tartozunk?” – tette fel a kérdést. „Akik megtagadják Istent, megtagadják hitüket, megtagadják egyházukat, vagy azok közé, akik minden nap áldozatok árán is készek, képesek Isten evangéliumát megvalósítani szeretetben, irgalmasságban, jóságban élni? Egész biztosan Európa, de túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a világ jövője is az elkötelezett, hitvalló, keresztény emberek kezében van. Imádkozzunk azért, hogy minél többen megértsük ezt, és akkor nem félelemmel, nem bizonytalansággal kell a jövőbe tekintenünk, hanem bizalommal, hittel és szeretettel. Mert Isten a javunkat akarja, hogyha Rá figyelünk, ha az Ő tanítását követjük. Adja Isten, hogy a mindennapokban is ennek számtalan jelét tudjuk tenni, mert akkor egészen biztosan ez a világ - legalább körülöttünk - egyre szebb, egyre boldogabb, egyre bizakodóbb és reménytelibb lesz. Adja meg nekünk ezt a Mindenható Isten.” – zárta gondolatait Dr. Veres András püspök atya.

A Szent Liturgia végén megköszönték a vendégeknek: Đura Džudžar-nak és Dr. Veres Andrásnak is, hogy jelenlétükkel megtisztelték a búcsút, egy-egy emlékérmét kaptak azok közül, amelyet a pápalátogatás emlékére készítettek. Ezután köszöntötték Kapin István, korábbi kegyhelyigazgatót, aki munkatársaival igen sokat tett azért, hogy Máriapócs ilyen nagy fejlődésen ment keresztül, ő a pócsi Mária-képet ábrázoló ikont vehetett át.

A búcsú körmenettel és a pápalátogatás emlékére emelt tábla avatásával zárult, emellett arra is lehetőség nyílt, hogy bárki kifejezze hitét és felebaráti szeretetét véradás keretében, ezúton is köszönjük a segítőkész embereknek.

Hajdúdorogi Főegyházmegye