Évnyitó a Dienes László Görögkatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskolában
2016.szeptember 1., csütörtök

Szeptember 1-jén megtartották a debreceni Dienes László Görögkatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola tanévnyitóját. Az idei tanévtől a Hajdúdorogi Főegyházmegye az intézmény fenntartója. Az ünnepélyes eseményen jelen volt többek között Kocsis Fülöp, érsek-metropolita, Dr. Odrobina László, helyettes államtitkár és Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere is. Az idén fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Dienesben összesen 902 tanuló és csaknem 50 pedagógus kezdi meg a tanévet: nappalin 132, esti tagozaton 134, és 124 elsős diák.

Bánk Tibor, igazgató úr tanévnyitó köszöntőjében feltette a kérdést, utalva a fenntartóváltásra: mi az, ami változik a jövőben? „Csak a név és a fenntartó” – vélte ő. A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis - a fenntartást átadva - továbbra is garantálja, hogy az egészségügyben a jövőben is magas színvonalú képzés zajlik. „A fenntartóváltást egymásra találásnak tekintem, ugyanis az iskola és görögkatolikus egyház értékei nemcsak közel esnek egymáshoz, hanem számos ponton azonosak: a szeretet, a gondoskodás, a rászorulók segítése, a betegek gondozása, ápolása – ezek az egyház és az iskola életében is a mindennapi tevékenység részei. Mint fogalmazott: érsek atya kinyitott egy ajtót előttük a keresztény értékek tanítása és a hit által.”

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere a tanévnyitón hangsúlyozta: az az együttműködés, amely a város és az iskola között megmaradt, az az elkövetkezendő években is meg fog maradni. Úgy vélte: a fenntartóváltás után is magas lesz az oktatás színvonala.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára, Dr. Odrobina László is köszöntötte a résztvevőket. Mint fogalmazott: továbbra is a szakképzés integráns részeként tekintenek az intézményre, és együtt kell megoldani majd azokat a dolgokat, amikre a szakképzés hivatott és ebben a történelmi egyházaknak igen nagy szerepük van.

Az egyházi iskolák egyik feladata Isten jelenlétének láthatóvá, nyilvánvalóvá tétele – így fogalmazott Kocsis Fülöp, érsek-metropolita köszöntőjében. Az egyházi oktatás részeként a diákok megismerkednek majd egy új tantárggyal is, ez lesz az urbanisztika. Ezt az általános etika és erkölcstan órával lehetne azonosítani, ennek keretében a nagyvárosban élő emberek együttélésének alapszabályait tanítják majd - tette hozzá. A diákokat és tanáraikat arra kérte: nyissák ki értelmüket, szívüket, hogy észrevegyék, mit is jelent, amikor Isten jelen van az életükben. "Igazi emberi élet Isten nélkül nincs, és az egyháznak az is feladata, hogy ráébressze erre az embereket" - fogalmazott. Imával fejezte be köszöntőjét Kocsis Fülöp, áldást kérve a pedagógusokra, munkatársakra és persze a diákokra is, hogy az itteni munkával Isten akarata szerint tudjanak tanúságot tenni. 

A diákok azt mondták: nagyon örülnek ennek az új tanévnek, nem félnek a változásoktól, amit az egyház hozhat a régi iskolájuk életébe. Sőt: kisebb-nagyobb fejlesztésekre számítanak, és úgy gondolják, hogy az egyház az ő javukat fogja szolgálni. Szerintük is hatalmas lehetőség ez a Dienesnek.

Hajdúdorogi Főegyházmegye