Tanévnyitó gondolatok...
2016.szeptember 7., szerda

„Tarts ki a hitben” (1Timótes 1,19) 

Mi lenne, ha azt mondanánk a diákjainknak, hogy ne higgyenek magukban? Valahogy így: „Ne higgy magadban! Még hogy te és az a bordásfal? Jó vicc! Mi, hogy te azon a kötélen föl tudsz mászni? Hogy te jövőre harmadikos leszel? Te meg bejutsz egy elit gimnáziumba? Ugyan kérlek, ne nevettess már!” 

Gondoljunk csak bele, mi lenne, ha nem hitre nevelnénk a gyermekeinket. Ha azt mondanánk nekik, hogy az emberi kapcsolatokban se bízzanak; „Ne hallgass a szüleidre, amikor azt mondják, hogy érdemes tanulni! Hisz nem akarnak neked jót! Felállítanak a tv és az okos - ketyerék elől, hogy inkább mozogj és dolgozz, s hogy tanulj! Nem hagyják, hogy még este tízkor is sorozatokat bámulj, vagy, hogy a „face-n lógj a haverokkal”, mert hogy másnapra ki kell magadat pihenni, hogy bírd a kiképzést. Te még ezek után tényleg elhiszed, hogy komolyan gondolják, amikor azt mondják neked, hogy Szeretlek Kincsem?” 

Jól gondold meg!

Vagy mi lenne, ha azt mondanák, hogy ne bízz Krisztusban! Krisztus csak falakat állít eléd. Ha megtartod a tanítását, akkor erkölcsösen kell élned, akkor rendszeresen tanulnod kell, nem lóghatsz el órákról, nem hazudhatsz, nem csalhatsz, imára kell kulcsolnod a kezed, és mindig tisztességesen kell élned. Te komolyan ezt akarod?

Nos, a Nyíradonyi Szent Mihály Görögkatolikus Általános Iskolában fennállása óta azt a szemléletmódot igyekszünk képviselni, amit az idei éves jelmondatunk is nagyon hűen kifejez: „Tarts ki a hitben”! Ennek fényében imádkoztunk szeptember elsején a tanévnyitó liturgián, ahol a közel négyszáz diák és a családtagjaik is jelen voltak, az induló elsős osztályoktól a végzős nyolcadikosokig.

A hit megtartásának jegyében zajlott a tanév első vasárnapjának egyik liturgiája is, ahol megáldottuk a templomot megtöltő diákokat és az iskolatáskáikat. Hiszen „nehéz az iskolatáska”, és olykor jól jön felülről is egy kis plusz segítség, az éves terhek viseléséhez. Arra igyekszünk nevelni diákjainkat, hogy igenis, higgyenek magukban! Kitartó munkával és elszántsággal képesek lesznek nem csak felmérőről felmérőre sikert aratni, de a nagybetűs Életre is felkészülni. Higgyenek magukban, hiszen nem az számít, hogy kinek hány talentuma van, hanem az, hogy mit kezdünk a kapott javakkal. 

A „zseni 1 százalék ihlet, és 99 százalék verejték”. (Thomas Edison) 

Ha helyes a szándék, és van eltökéltség, akkor abból a siker is megszületik majd. Higgyenek a szüleiknek! Ha ők nem támogatnák őket, ugyan hol lennének? Gyermekek, higgyetek a szüleiteknek! Jót akarnak nektek. A rövid távú örömök gyakran szemben állnak a hosszútávon kibontakozó értékes és örömteli élettel. Ők, akik már többet tapasztaltak, jobban tudják, hogy mire van most szükségetek, s hogy melyek azok a készségek, amelyek fejlesztésével több esélyetek van egy boldogabb életre.

Higgyetek Krisztusnak! Mert az élet olykor olyan próbatételek elé állít titeket, amelyekkel szemben minden erőtök kevésnek bizonyulhat. De ha van egy csodálatos Tanítótok, akire hallgattok, akkor ő már előre megóv titeket sok sötét zsákutcától. S ha bajba kerültök, igaz Barátként, akkor is ott lesz mellettetek, hogy veletek együtt, a legtöbbet hozza ki a reménytelennek tűnő helyzetekből. Jó pásztorként pedig mindent megtesz azért, hogy a farkasoktól és szakadékoktól megóvja báránykáit, s az Atya oltalmat nyújtó hajlékába vezesse.

Mi, a Nyíradonyi Szent Mihály Általános Iskola diákjai, pedagógusai és munkatársai azzal az elhatározással vágtunk neki az idei tanévnek, hogy idén is Kitartunk a Hitben, hogy a Hit tartson meg bennünket!    

Szikora József iskolalelkész