A Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékén szerepelnek a Krisztus-katonák is
2016.szeptember 15., csütörtök

„Kösd fel oldaladra kardodat, leghatalmasabb! A te ékességeddel és szépségeddel indulj meg, járj szerencsésen és országolj a valóságért és szelídségért és igazságért; és jobbod csodálatosan elvezet téged.”

44. zsoltár

Balog Zoltán, Emberi Erőforrások Minisztere jóváhagyásával egyedülálló hajdúdorogi szokásunk A Krisztus-katonaság hagyománya Hajdúdorogon – Kardos legények a „Görögkatolikus hitéhez leghűségesebb város”-ban címmel felkerült a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékére. A kihirdetés és az elismerő dokumentum átadása a Kulturális Örökség Napjai országos megnyitó rendezvénye része lesz, 2016. szeptember 16-án, pénteken, Budapesten, a Várkert Bazárban.

A rendezvénysorozat folytatásaként 17-én és 18-án, szombaton és vasárnap mutatkoznak be Hajdúdorogon. Ezzel a Hajdúdorogi Egyházközséget és görögkatolikus egyházunk egész közösségét ismét nagy megtiszteltetés érte, hiszen ez a jegyzék olyan hagyományokat tartalmaz, amelyekre az egész ország büszke és méltónak, érdemesnek tartja arra, hogy éljen, fejlődjön, megmaradjon. Számunkra ez nagy ajándék, ami felhívja a figyelmünket arra, hogy milyen értékes hagyomány őre és élője Hajdúdorog. Hála őseink kitartásának, ifjaink áldozathozatalának és munkájának, az igaz és szép hagyományt megőrzőknek és továbbadóknak! 

A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén 2008 óta gyűlnek a közösségi identitást jelentő szokások, gyakorlatok, tevékenységek. A jegyzékre az örökségüket ápoló közösségek tehetnek felterjesztési javaslatot, amelyet azután a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága készít elő az értékelő bizottság számára. 

Hajdúdorogon a Krisztus-katonák már sok generáción keresztül adják át e régi rítust a fiataloknak. Nem véletlen, hogy a hagyományait őrző Hajdúdorog 2012-ben megkapta az Országgyűléstől a „Görögkatolikus hitéhez leghűségesebb város” címet. Hajdúdorogon sajátos módon köszöntik a Húsvétot: Nagypéntektől, Jézus kereszthalálának napjától Húsvét vasárnapig múlt századi viseletbe öltözött kardos legények teljesítenek szolgálatot a Görögkatolikus Székesegyházban. Soraikba csak olyan fiatal hajdúdorogi legények jelentkezhetnek, akiknek megfelelő a fizikuma, görögkatolikusok és nőtlenek. A hagyomány fennmaradásához nagy segítséget jelent most, hogy a Krisztus-katonák húsvéti ünnepségeken való szerepe felkerül a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Így nagyobb nyilvánosságot kapnak és módjuk lesz szélesebb körben is bemutatkozni.

Hajdúdorogi Főegyházmegye