Átadták a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére való felkerülést igazoló dokumentumokat
2016.szeptember 17., szombat

Megnyílt a Kulturális örökség napjai országos rendezvénysorozat szeptember 16-án, pénteken Budapesten, a rendezvénysorozat keretében hétvégén több mint 250 helyszínen várják az érdeklődőket. Az elkövetkező napok arról szólnak, hogy büszkék vagyunk az értékeinkre, az épített és a szellemi kulturális örökségeinkre - fogalmazott Puskás Imre kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár a rendezvénysorozatot megnyitó pénteki ünnepségen a Várkert Bazárban. Kiemelte, ezek a napok megmutatják, hogy a kulturális örökségvédelem nem belügy, nem egy intézményrendszerhez kapcsolódik, hanem sokaknak és sok közösség számára fontos, hiszen évente több tízezren látogatják a programokat. Tavaly például 145 településen 350 helyszín várta az érdeklődőket.   

A rendezvényen miniszteri kitüntetések és oklevelek mellett átadták a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére való felkerülést igazoló dokumentumokat is. Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága javaslatára és az emberi erőforrások miniszterének döntése alapján a Mária-tisztelet zarándok és búcsú hagyománya, a hajdúdorogi Krisztus-katonaság hagyománya, a novaji Remélés - alakoskodó farsangi szokás, a magyarországi dudahagyomány és a magyar cirkuszművészet került fel a szellemi kulturális örökség magyar nemzeti jegyzékére, amely így már 24 elemet tartalmaz, a tehetséges roma gyerekek zenei képzését végző Rajkó-módszer pedig ötödikként került fel a jó gyakorlatok közé.

A régészeti lelőhely-bejelentők közül miniszteri elismerést vehetett át Somogyi Béla, akinek közreműködésével húsz év alatt több tucat tárgy került a nyíregyházi Jósa András Múzeum közgyűjteményébe, de elismerték Kiss Attila komáromi lakos munkáját is, aki a Komáromi Klapka György Múzeum régészeti munkáját segíti több mint huszonöt éve. Mindezek mellett átadták a Forster Központ által meghirdetett Költészet a kastélyban című alkotói pályázat díjait is.

Gratulálunk!

Hajdúdorogi Főegyházmegye