A Hajdúdorogi Metropolitai Egyház közleménye

A Hajdúdorogi Metropolitai Egyház közleménye

2024-02-19 09:44:20
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények esetén a zéró tolerancia az irányadó.

Tudomásunkra jutott, hogy az Ügyészség a napokban a Debreceni Járásbíróságon vádat emelt egyházmegyénk egyik volt áldozópapja, Sz. atya ellen.

Az Érseki Hivatal 2022 októberében a rendőrség megkereséséből szerzett tudomást arról, hogy Sz. atya ellen nyomozás indult kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények alapos gyanúja miatt. A következő év februárjában a Debreceni Törvényszék elrendelte Sz. atya bűnügyi felügyeletét. Ennek helyszíneként Máriapócsot jelölte meg.

A nyomozással párhuzamosan elindult az egyházi belső vizsgálat is. A vizsgálat tartama alatt, illetőleg annak eredményeként Kocsis Fülöp metropolita

 • Sz. atyát 2023. június 21-i hatállyal eltiltotta a nyilvános szertartások végzésétől,

 • 2023. július 1-i hatállyal felmentette az Álmosd, Kokad és Bagaméri Görögkatolikus Parókia parókusi, valamint a Szent Damján Házi Segítségnyújtó Szolgálat lelki vezetői beosztásából,

 • ugyanezen intézkedés keretében – ugyanezzel a hatállyal szolgálaton kívül helyezte, majd

 • október 26-i hatállyal minden papi tevékenységtől eltiltotta – erről az egyház honlapján jelent meg nyilvános értesítés.

Ezt követően a metropolita kezdeményezte Sz. atya távozását Máriapócsról, ami végül 2023 decemberben meg is történt, miután a Debreceni Járásbíróság a bűnügyi felügyeletet egy másik településen jelölte meg.

Az egyházi vizsgálat folyamatáról és eredményeiről a Hittani Dikasztérium az előírásoknak megfelelően értesítést kapott, illetve a Főegyházmegye a Dikasztérium utasításai szerint jár el.

A Hajdúdorogi Metropolitai Egyház együtt érez az áldozatokkal és érintett családtagjaikkal, nekik a Magyar Katolikus Egyház Gyermekvédelmi Szabályzata 8. pontjának megfelelően a támogatását is felajánlotta és föl is ajánlja, az érintettekkel a kapcsolatot felvette, és akik erre nyitottak, azokkal folyamatosan fenn is tartja.

Megrendülten állunk az eset előtt és várjuk az ügyet lezáró végső bírósági eredményt, hiszen ez fogja Sz. atya további sorsát meghatározni. Teljesen elfogadhatatlan számunkra bármilyen gyermekekkel kapcsolatos visszaélés. Egyházunkban ahogy eddig sem, úgy ezután sincs helye a gyermekek bántalmazásának.

A görögkatolikus egyház gyermekbántalmazást megelőző lépései

 • A görögkatolikus egyház zéró toleranciával áll bármilyen, gyermekekkel kapcsolatos visszaéléssel szemben, és mindent megtesz, hogy megelőzze ezeket.

 • A főegyházmegye korábban mindenki számára hozzáférhető módon megjelentette, hogy ha bárkinek bármilyen, gyermekekkel kapcsolatos visszaélésről van tudomása, azt haladéktalanul jelezze, hogy az egyház azonnal kivizsgálhassa.

 • 2022-ban közzétette Gyermekvédelmi Szabályzatát  a gyermek- és ifjúságvédelemben dolgozó kollégák számára. Ebben egyházunk vezetősége a társadalmunkban különös veszélynek kitett kiskorúakra tekintettel akarta kifejezni az Egyház és intézményeinek elkötelezettségét a gyengék, elesettek és védelemre szorulók iránt, támogató, védelmet adó környezetet biztosítva minden pszichikai, szexuális és fizikai visszaéléssel szemben. A visszaélések megelőzése érdekében segítséget nyújtunk nekik ezzel a szabályzattal, mely kijelöli a határokat és irányt mutat a lelkipásztori és az oktató-nevelő munka minden területén.

 • Ezt egészíti kiGyermekvédelmi Eljárásrend, mely a Magyar Katolikus Püspöki Kar útmutatása alapján készült, és amely részletesen leírja, mi a teendő egyházi személyek által elkövetett szexuális visszaélések esetén.

 • Továbbá a fentiek jegyében indítottuk el 2023 szeptemberében a Benned bízom! programot. A gyermekvédelmi szakembereink által összeállított munkatervbe tudatosan belekerült a gyermekek elleni szexuális visszaélések kérdése, és az, hogy minden papunknak, hitoktatónknak, munkatársunknak és önkéntesünknek fel kell tudni ismernie a bántalmazás jeleit és tudniuk kell, mit tehetnek ennek gyanúja esetén.

 • A Főegyházmegye munkatársaival, a fenntartásunkban működő intézmények munkavállalóival, a hitoktatókkal és az egyházi személyekkel megismertettük a Gyermekvédelmi Szabályzat és Eljárásrend rendelkezéseit, melyek részletesen szabályozzák a kiskorúakkal való helyes bánásmódot.

 • 2023 decemberében lelki vezetői képzést tartottunk, melyen elsősorban a gyermekvédelmi gondoskodásban lévő kollégáink vettek részt.

 • 2024 februárjában egy külső szakértő vezetésével az egész metropólia papjai részére képzést tartottunk  gyermekbántalmazás, gyermekek elleni visszaélés megelőzése ügyében.

 • Az említett program része, hogy további képzéseket szervezünk annak érdekében, hogy papjainkat és gyermekekkel foglalkozó munkatársainkat megfelelő módon fölkészítsük a gyermekbántalmazás minden esetére, hogy azokat minden körülmények között a gyermekek érdekében helyesen tudják kezelni.

 

VEZETŐ HÍREK
Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson

Nemzetközi keleti kánonjogi konferencia

Szakmai ankétra várják az érdeklődőket a Görögkatolikus Múzeumba
 
AKTUÁLIS
VEZETŐ HÍREK
Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson

Nemzetközi keleti kánonjogi konferencia

Szakmai ankétra várják az érdeklődőket a Görögkatolikus Múzeumba
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson
Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson
 
S.E.R. Michael W. Banach magyarországi apostoli nuncius bes...
S.E.R. Michael W. Banach magyarországi apostoli nuncius bes...
 
Igazgatási referenst keres a Gyermekvédelmi Iroda
Igazgatási referenst keres a Gyermekvédelmi Iroda
 
Szakmai ankétra várják az érdeklődőket a Görögkatoli...
Szakmai ankétra várják az érdeklődőket a Görögkatoli...
 
Nemzetközi keleti kánonjogi konferencia
Nemzetközi keleti kánonjogi konferencia
 
Ülésezett a Hierarchák Tanácsa
Ülésezett a Hierarchák Tanácsa