A Kárpát otthon imáit hozza el a Szent Efrém férfikar a Metropolitai Hivatalba, a Lautitia kamarakórusa is közreműködik a koncerten

A Kárpát otthon imáit hozza el a Szent Efrém férfikar a Metropolitai Hivatalba, a Lautitia kamarakórusa is közreműködik a koncerten

2021-05-14 15:03:09
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Kultúra
Debrecen
Friss
Hosszú idő után újra kórusmuzsikától lesz hangos a Metropolitai Hivatal. Június 6-án vasárnap 16 órától a Szent Efrém Férfikar "Itthon - Kárpát otthon imái" címmel koncertezik. Az est vendégfellépője a Lautitia Kóruscsalád kamarakórusa lesz.

A Szent Efrém Férfikar tavaly, a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából mutatta be először a Kárpát-medence népeiért a hang-áhítatot, amiben a Kárpát-medence 16 anyanyelvén hangzik fel az Úr imája és egy-egy Mária-ének.

A hang-áhítat szellemi atyja a Szent Efrém Férfikar vezetője, Liszt Ferenc-díjas karnagy. Bubnó Tamás a különleges koncertet ezekkel a gondolatokkal ajánlja:  

„Úgy hisszük és reméljük, hogy a Miatyánkot 16 nyelven elimádkozó barátaink a Kárpát-otthon népeinek, mintegy 25 millió embernek a nevében szólnak: hitünk, múltunk, erkölcsi tartásunk, gondolkodásunk, családszeretetünk, genetikai állományunk közös, s ez összeköt minket, még akkor is, ha a Kárpát-otthon ma nem egy, vagy két, hanem fél tucatnál is több országot foglal magába.

Tizenhat anyanyelvünk szebbnél szebb zenei megnyilvánulásokat hozott létre népzenéink és nagyszerű komponistáink révén. Ezekből éneklünk egy-egy Mária-éneket, himnuszt a Szent Efrém Férfikarral az elhangzó Miatyánkok után: bolgár, cigány, görög, héber, horvát, lengyel, német, olasz, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán és magyar nyelven. Nekünk, magyaroknak nagyon fájdalmas a trianoni döntés, de sok nehéz korszaka volt történelmünknek, amit túléltünk és újraépültünk belőle.

Ám a Szent Efrém Férfikarban úgy gondoljuk, hogy egyedül nem boldogulunk. Reménnyel tölt el minket viszont, hogy majd ezer évig együtt éltünk és együttműködtünk az itt élő más népekkel, nemzetekkel, most is meg kell és meg fogjuk találni a közös hangot a közös Kárpát-otthon jövőéért. Ezért imádkozunk itt ma és mindig, s kérjük Önöket, ha egyetértenek velünk, csatlakozzanak és osszák meg ismerőseikkel, barátaikkal ezt a hang-áhítatot.”

A koncertet a hatályos járványügyi rendelkezések figyelembevételével rendezik meg és a belépés rá ingyenes lesz. Az esemény Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával valósul meg.

A tavalyi koncertnek a budapesti Rózsák terei templomunk adott otthont, az ott készült felvételt ízelítő gyanánt alább nézhetik meg.

VEZETŐ HÍREK
A debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda pályázatot hirdet

Elbúcsúztatták a végzős hittanár szakos hallgatókat a főiskolán

Magyarországon egyedülálló képzés indul a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ MÉDIA
 
ITTHON - A Kárpát otthon imái
VEZETŐ HÍREK
A debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda pályázatot hirdet

Elbúcsúztatták a végzős hittanár szakos hallgatókat a főiskolán

Magyarországon egyedülálló képzés indul a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Zsolozsmástábor Létavértesen
Zsolozsmástábor Létavértesen  class=
 
Magyarországon egyedülálló képzés indul a Szent Ataná...
Magyarországon egyedülálló képzés indul a Szent Ataná... class=
 
Elbúcsúztatták a végzős hittanár szakos hallgatókat a...
Elbúcsúztatták a végzős hittanár szakos hallgatókat a... class=
 
A debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda pályázato...
A debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda pályázato... class=
 
Orbán Viktor: Magyarországon a kereszténység nem válasz...
Orbán Viktor: Magyarországon a kereszténység nem válasz... class=
 
Az Egyház előírásai felszabadítóak és ráterelnek min...
Az Egyház előírásai felszabadítóak és ráterelnek min... class=