A gyermekvédelemben dolgozók találkoztak Debrecenben

A gyermekvédelemben dolgozók találkoztak Debrecenben

2023-11-09 09:51:28
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye/BSZI
Szociális
Debrecen
Ünnep
gyermekvédelem
Először, és valószínűleg nem utoljára rendezték meg Debrecenben a Szociális Munka Napját, amely minden évben november 12-re esik. Ezen a napon világszerte igyekeznek még több figyelmet szentelni azoknak, akik hivatásukként választva rászoruló embertársaikon igyekeznek segíteni.

A Hajdúdorogi Főegyházmegye is szerette volna köszönteni és vendégül látni a gyermekvédelem területén működő intézményei munkatársait és nevelőszülőit. Közel 100 fő részvételével tisztelegtek a gyermekvédelemben dolgozók előtt görögkatolikus ünnepünkön, november 8-án. Seszták István főhelynök celebrálta a Szent Liturgiát a debreceni Érseki Hivatal kápolnájában, ahol olyan szép számban gyűltek össze a résztvevők, hogy még az aulába is kivetítették a szertartást. 

November 8: Szent Mihály és a testnélküli mennyei erők ünnepe. Az Evangélium így fogalmaz:

„Ezt mondta az Úr tanítványainak: aki titeket hallgat, engem hallgat, és aki titeket megvet, engem vet meg, aki pedig engem megvet, azt veti meg, aki küldött engem. Amikor a hetven visszatért, örömmel mondták: „Uram, még az ördögök is engedelmeskednek nekünk a te nevedre.” Így válaszolt nekik: „De ne annak örüljetek, hogy a lelkek engedelmeskednek nektek, hanem annak örüljetek, hogy nevetek föl van írva a mennyekben!” 

Főhelynök atya prédikációjában rámutatott: "...az angyalok ünnepén mindenkinek azt akarja mondani a jó Isten, hogy aki önöket hallgatja, látja, aki önökkel kapcsolatban van, akár a munkavégzés során, akár az iskolapadban, az önökön keresztül Jézust tapasztalja meg. A hívő embereknek és az angyaloknak is ez a küldetése.  Mindazonáltal ne annak örüljünk, hogy a lelkek engedelmeskednek, hanem annak, hogy a nevünk föl van írva a Mennyekben. Az a fontos, hogy úgy végezzük a munkákat, a szolgálatunkat, hogy az Isten megjegyezze azt, és a nevünk föl legyen írva a Mennyekben. Végezzék önök is úgy az angyallá válás folyamatát, hogy azt az Isten megjegyezze magának, és amikor már az üdvösségtörténet végállomására jutunk, amikor a jó Istennel találkozunk, akkor tudja, hogy kik vagyunk.”

A Szent Liturgia után Erdei Sándor, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat országos igazgatója köszöntötte a vendégeket. Szerinte a szociális ágazatban dolgozók valamilyen szinten az Úr Jézus munkatársai. Hiszen segítő szakmájukból kifolyólag olyan embertársaikon segítenek, akik valamilyen hiányt szenvednek. Akárcsak a Bibliában: a vakon született vagy éppen a béna ember. Ilyenek a szociális szférában dolgozók is. De a gyermekvédelemben tevékenykedők egy picit azért mégis másabbak szerinte. Ők ugyanis a legkiszolgáltatottabb emberrel: a gyermekkel foglalkoznak. Ettől függetlenül minden szociális segítőnek jár a köszönet és a hála – fogalmazott.

„A görögkatolikus egyház több mint egy évtizede vállal jelentős szerepet többek között a gyermekvédelem területén, összesen 5 intézményünk van, ebből három található a Hajdúdorogi Főegyházmegye területén” – ismertette a számokat dr. Tóthné dr. Tőkés Margaréta, a Hajdúdorogi Főegyházmegye gyermekvédelmi fenntartói irodájának vezetője. Több mint 1300 gyermekről gondoskodnak a rendszerben, őket 232 munkavállaló és 316 nevelőszülő látja el naponta. Mint fogalmazott: erre a feladatra nem lehet munkaként tekinteni, csak hivatásként megélni.

Mint mondta, szakembereik sokszor a saját gondjaik elé helyezik a rájuk bízott gyermekek érdekeit és jólétét. Szerinte a mai nap üzenet a társadalom számára, hogy vannak még olyan emberek, akik hivatásként élik meg a szakmájukat, annak ellenére, hogy az egyik legnehezebb területen dolgoznak. Nagyfokú felelősséggel jár ez a hivatás, éppen ezért a jeles nap alkalmából több munkatársukat is kitüntetésben részesítették.  

Szent Péter és Pál Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ kitüntetett munkatársai:

Mester Viktória, lakásotthoni nevelő, Szűcs Lajosné, gyermekfelügyelő, Barna Józsefné, nevelőszülő.

A Szent Anna Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ kitüntetett munkatársai:

Bakó Sándorné, lakásotthon vezető, Tóth Árpád, fejlesztő pedagógus, Nábrádi Lászlóné Nagy Juliánna, nevelőszülő.

A Szent István Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ kitüntetett munkatársai:

Göde Anett Anikó, gyermekvédelmi asszisztens, Skobrák Anna Mária, nevelőszülő, Szabóné Hajdú Mária, nevelőszülő.

Terdik János pasztorális helynök a legnagyobb, legismertebb szociális munkást említette meg beszédében, Teréz anyát. Az ő munkatársai többször panaszkodtak, hogy milyen sok a munka, nagy a teher rajtuk. Szerették volna, ha a reggeli zsolozsmát kicsit lerövidítik, annyival is többet tudnának a nővérek pihenni reggelente. Erre Teréz anya azt mondta nekik: ha sok a teendő, akkor úgy látszik, még több imára van szükség. Helynök atya a főangyalok ünnepéhez kapcsolódóan arra biztatta a jelenlévőket, hogy bátran imádkozzanak ők is őrző angyalaikhoz! Teréz anya idézetét adta útravalóul a szociális dolgozók világnapja alkalmából:

„Mindig vidáman mosolyogjatok a gyermekekre, a szegényekre, minden szenvedőre vagy magára hagyottra! Ne csak figyelemmel forduljatok feléjük, hanem tárjátok ki a szíveteket is nekik. A kedvesség, a buzgóság több embert térített meg, mint a tudomány vagy az ékesszólás. Mi megfogadjuk, hogy teljes szívvel és ingyen szolgáljuk a szegényeket. Mindez talán nem jelent szeretetet, nemességet, kedvességet, alázatot, az önzés visszautasítását? Mi vagyunk a szegények szolgálatára és nem ők a miénkre. Ahhoz, hogy a szegények meglássák bennünk Krisztust, először nekünk kell Őt meglátnunk bennük. Legyetek gyöngédek és együttérzők! Bárkivel találkoztok, legyen boldogabb utána, min amilyen előtte volt. Legyetek Isten gyöngédségének élő tanúi. Mindenki láthassa a gyöngédséget: arcotokon, szemetekben, mosolyotokban, hangotok melegségében.”

Az ünnepségen két általuk nevelt gyermek is fellépett: Simon Enikő a Szent Péter és Pál Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ Józsai lakásotthonából érkezett, Aranyosi Ervin: A szeretet gyógyít című versét adta elő. Kállai Szilárd pedig a Berettyóújfalu Kikelet lakásotthon neveltje, ő Bódás János: Ki van jelölve a helyed című versét mondta el. 

A délután folyamán egy remek előadást hallhattak a résztvevők Uzsalyné Pécsi Rita, PhD neveléskutatótól. A szakember az érzelmi intelligencia fejlesztéséről, annak fontosságáról beszélt – a maga sajátos stílusában. Igyekezett választ adni olyan kérdésekre, hogy mit kezdhetünk az öröklött adottságokkal, mekkora a szerepe az IQ-nak az életünkben, és hogyan fejleszthető az érzelmi intelligencia? Tudom a jót, s teszem a rosszat – mondja Szent Pál. Sajnos, velünk, emberekkel is sokszor ez a probléma, ezért is fontos, hogy az érzelmi intelligenciánkat is fejlesszük. Mint említette: ha az idegrendszer pályáit képletesen lefordítanánk hosszmértékre, akkor a racionális kéreg körülbelül tizenegy milliméternyi lenne, ami eltörpül a döntéseinket nagyban befolyásoló, tizenhat kilométernyi tudatalattinkhoz képest. Az érzelmeink behálózzák az idegrendszert, vagyis minden döntésünket, sőt még a memóriánkat is az érzelmeink támogatják. Freund Tamás neves agykutatónk is hangsúlyozza, semmilyen ismeret nem jut el a hosszú távú memóriába, csak az, amelyet az érzelmek, ha úgy tetszik, „lepecsételnek”. Ehhez elengedhetetlen az élmény, a tapasztalat és az érzelmi azonosulás. Arisztotelész szerint azt, amikor csak az elmét tanítod, de a szívet nem, azt nem volna szabad tanításnak nevezni.

Nem csak lelkileg, de testileg is feltöltődtek a gyermekvédelem munkatársai, hiszen a nap végén egy állófogadás keretében tudtak kötetlenül beszélgetni, tapasztalatokat megosztani.

Nagyszerű szervezés, remek hangulat, bízunk benne, hogy lesz folytatás!

Fotók: BSZI, Szabó Sándor

VEZETŐ HÍREK
Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson

Nemzetközi keleti kánonjogi konferencia

Szakmai ankétra várják az érdeklődőket a Görögkatolikus Múzeumba
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson

Nemzetközi keleti kánonjogi konferencia

Szakmai ankétra várják az érdeklődőket a Görögkatolikus Múzeumba
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson
Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson
 
S.E.R. Michael W. Banach magyarországi apostoli nuncius bes...
S.E.R. Michael W. Banach magyarországi apostoli nuncius bes...
 
Igazgatási referenst keres a Gyermekvédelmi Iroda
Igazgatási referenst keres a Gyermekvédelmi Iroda
 
Szakmai ankétra várják az érdeklődőket a Görögkatoli...
Szakmai ankétra várják az érdeklődőket a Görögkatoli...
 
Nemzetközi keleti kánonjogi konferencia
Nemzetközi keleti kánonjogi konferencia
 
Ülésezett a Hierarchák Tanácsa
Ülésezett a Hierarchák Tanácsa