Az Istenszülő a mi vigasztalónk - Búcsú Máriapócson

Az Istenszülő a mi vigasztalónk - Búcsú Máriapócson

2019-09-09 13:49:58
Szerző: Nyíregyházi FőegyházmegyeSzöveg: Orosz Rita, Laskai Miklós, fotó: Laskai Miklós
Máriapócs
Metropólia
Búcsú
Az egyházi hagyományokhoz híven idén is megtartották Máriapócson a Kisboldogasszony-napi búcsút. Erre az eseményre a szeszélyes időjárás ellenére is több tízezer hívő látogatott el, hogy részt vegyen a búcsúi Szent Liturgián. A kétnapos búcsúi alkalom ünnepi szentbeszédét Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök tartotta szeptember 8-án.

„A zarándokcsoportok már szombat délutántól folyamatosan érkeztek a kegyhelyre. Tudunk olyan egyházközségről, ahonnan idén először érkeztek gyalogosan a hívek, s olyanról is, ahol ez több évtizedes szokás. Mindenkit a legnagyobb szeretettel fogadunk!” – mondta egy máriapócsi lakos.

A búcsú szombat délután a Boksay Péter atya által vezetett, ún. kisvecsernyével kezdődött, melyet előbb római katolikus mise, majd görögkatolikus Szent Liturgia követett. A szolgálattevő atyák, Szenes István és Bubrik Miklós, már ekkor több száz zarándokkal tudott együtt imádkozni. 

Szokásosan a temetőbe is népes processzió indult, Tatai Zoltán atya irányította a halottainkért imádkozott Parasztászt. A hétvége imádsága a bazilikában folytatódott Akathisztosszal. Szentesi Csaba atya sajátosan utalt vissza az elénekelt gondolatokra, szinte provokatívan kérdezett rá, hogy komolyan hisszük-e mindazt, amit az Istenszülőről végig imádkoztunk.

Azután egész éjszakás virrasztás kezdődött vecsernyével, utrenyével, zsoltárolvasással. Az alkonyati istentisztelet alkalmával Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya szólt a közösséghez. A zsúfolásig telt templomban nehéz lett volna megállapítani az átlagéletkort, de egyházunkra nézve igen bíztató, hogy rengeteg fiatal virrasztott az Istenanya születése napján. 

Borús, esős reggel fogadta a vasárnap érkezőket. Pásztor István atyával valóban csak néhányan kezdték az utrenyét. Volt is olyan szkeptikus hang, hogy bizonyára kevesen fognak jönni az ünnepi liturgiára. Meghazudtolta ezt a rendőrség hivatalos becslése, miszerint 20 ezren gyűltek össze a téren. A 9 órakor kezdődő római katolikus misén már nagyon sokan voltak, Ignácz András atya katekézise alatt pedig már egyáltalán nem lehetett ülőhelyet találni, és továbbra is érkeztek a hívek, egyre mosolygósabban, hiszen nemcsak elállt az eső, hanem gyönyörű napsütést rendelt az Úristen egész napra.

Közben a fatemplomban Polyák Imre atyával az imaórák elvégzésére is lehetősége nyílt azoknak, akik csendesebb imádkozásra vágytak. 

A Görögkatolikus Metropólia hierarchái mellett a Munkácsi Egyházmegye zarándokaival érkező Luscsák Nílus segédpüspök is részt vett a szertartásokon, az előző esti alkonyati istentiszteleten és virrasztáson, valamint a vasárnapi Szent Liturgián, ahol Mária és Márta evangéliumi története hangzott el, s mely után Ábel püspök prédikált. „Mit jelent az én számomra a búcsú, a búcsújáró hely és a búcsújárás? Vigasztalást. Máriapócs a vigasztalás helye, ahová vigasztalásért jövünk, és ahol vigasztalást nyerünk” – kezdte elmélkedését a főpásztor. 

A hallgatóságnak a vigasztaló Szűz Máriát mutatta be: egyrészt az ószövetségi előképeit (az Új Évát, aki eltapossa a kígyó fejét; Mózest, akit nem éget meg a csipkebokor és be tudja fogadni az Istent, akárcsak Mária; vagy épp Jákob létráját); másrészt születését és életét, melyről az apokrif iratokból és Jakab ősevangéliumából értesülünk, s melyet az egyház ősidőktől beépített hagyományaiba; harmadrészt a Mária életében megjelenő vigaszt, hiszen őt sem kímélte a fájdalom és szenvedés, ám ezekhez mindig kapott vigasztalást is.

A Máriapócson történt legutóbbi csodás gyógyulást annak a bizonyítékaként mesélte el az atya, hogy: „a vigasztalás nemcsak az Ószövetségben, Joakim és Annának vagy Máriának az életében jelenik meg, hanem mindannyiunk életében is. A világban mindenki szomjazza a vigasztaló szavakat, hogy bátorítást, erőt nyerjen, hogy megerősödjön, hogy a vigasztalást szívében hordozva boldogan élhessen.” Mi keresztények nem tárgyakkal, hanem az Istenszülőtől nyert vigasszal, az Szűzanya közbenjárásának ígéretével tudjuk vigasztalni a ránk bízottakat. 

 A szertartás utolsó mozzanataként a püspökök szenteltvízzel hintették meg a búcsún jelen lévő híveket.

 

 

VEZETŐ HÍREK
Több százan énekeltek együtt a Lautitia Kóruscsalád ünnepi koncertjén

Nyíregyházán is bemutatja és dedikálja új könyvét Papp Miklós atya

A zsolozsma az egyház imádsága - 2019. december 8-14.
 
AKTUÁLIS
Nyíregyházán is bemutatja és dedikálja új könyvét Papp Miklós atya

Decemberi kántori találkozó Fülöp metropolita atyával
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Több százan énekeltek együtt a Lautitia Kóruscsalád ünnepi koncertjén

Nyíregyházán is bemutatja és dedikálja új könyvét Papp Miklós atya

A zsolozsma az egyház imádsága - 2019. december 8-14.
 
AKTUÁLIS
Nyíregyházán is bemutatja és dedikálja új könyvét Papp Miklós atya

Decemberi kántori találkozó Fülöp metropolita atyával
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Decemberi kántori találkozó Fülöp metropolita atyával
Decemberi kántori találkozó Fülöp metropolita atyával  class=
 
Nyíregyházán is bemutatja és dedikálja új könyvét Pa...
Nyíregyházán is bemutatja és dedikálja új könyvét Pa... class=
 
Az ökumenizmus építése a Szent László Görögkatolikus...
Az ökumenizmus építése a Szent László Görögkatolikus... class=
 
A zsolozsma az egyház imádsága - 2019. december 8-14.
A zsolozsma az egyház imádsága - 2019. december 8-14. class=
 
Több százan énekeltek együtt a Lautitia Kóruscsalád ü...
Több százan énekeltek együtt a Lautitia Kóruscsalád ü... class=
 
2019.12.09. - Hangos kiegészítés a szertartási utasítá...
2019.12.09. - Hangos kiegészítés a szertartási utasítá... class=