Az újjáéledő Görögkatolikus Egyház vezéralakja volt Milan püspök - Fülöp metropolita búcsúja a testvéregyház főpásztorától

Az újjáéledő Görögkatolikus Egyház vezéralakja volt Milan püspök - Fülöp metropolita búcsúja a testvéregyház főpásztorától

2020-07-22 15:07:55
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Kocsis Fülöp érsek
Metropólia
gyász
Határontúl
Mint ahogyan arról beszámoltunk: tegnap kísérték utolsó útjára Milan Šášik atyát, a Munkácsi Egyházmegye püspökét. A szertartáson részt vett Szocska A. Ábel nyíregyházi püspök atya és Kocsis Fülöp metropolita atya is. A Hajdúdorogi Főegyházmegye főpásztora személyes hangvételű búcsúbeszédet mondott az ungvári görögkatolikus székesegyházban. Gondolatait az alábbiakban teljes egészében olvashatják illetve a TV9 csatorna jóvoltából meg is hallgathatják. A beszédet Szabó Konstantin görögkatolikus áldozópap fordította ukránra.

A jelenlevő Ábel nyíregyházi püspök atya, az otthonról imádkozó Atanáz miskolci püspök atya és a nyugalmazott Keresztes Szilárd püspök atya nevében hozom a Magyarországi Görögkatolikus Metropólia köszöntését.

Ahogy a prédikációban Jan metropolita atya is utalt rá mi mindig is úgy tekintettünk és tekintünk a Munkácsi Egyházmegyére, mint a mi ősünkre, anyánkra ahonnan származunk. Nekik köszönhetjük múltunkat, tehát jelenünket és jövőnket is. Annál is inkább rendkívüli módon érintett bennünket a nagy politikai változások nyomán, amikor itt ebben az ősi egyházmegyében, mint a környező országokban szerte, újra feltámadt a Görögkatolikus Egyház. Ámulva néztük azt az építkezést, ahogyan a görögkatolikusok az ismeretlenségből, a semmiből egyszerre csak újra világra jöttek és csodálatos fejlődésnek indult ez a Görögkatolikus Egyház. A Történelem Ura úgy rendezte, hogy hazánkban, Magyarországon a Görögkatolikus Egyház élhetett a kommunizmus alatt is, és nagyra becsült elődöm Szilárd püspök úr sok más paptestvéremmel együtt nagyon sokat segített ebben az újraéledésben. Ez a segítség azonban kölcsönös volt, mert valójában ezek az újra feltámadó egyházak, egyházmegyék megszülető metropóliák adtak hihetetlen erőt, támaszt nekünk magyarországi görögkatolikusoknak.

Ennek az újraéledésnek, feltámadásnak az Isten rendeléséből Milan püspök atya volt az egyik vezéralakja itt Kárpátalján.  S amit az imént az itt élő görögkatolikusokról mondtam, hogy milyen csodálatos erővel, hittel kezdtek el építkezni, ugyanez személyesen elmondható Milan püspök atyára is. Az ő hite, elszántsága, rátermettsége, erős akarata találkozott az itt élő görögkatolikusok hitével, elszántságával.

Elmondhatom, hogy én magam is személyesen többször irigykedve hallgattam beszámolóit, hogy egymás után szenteli a templomokat, szenteli a papokat, építi a szemináriumot. Az ő püspöki munkája az én püspökségemben is nagyon sokat segített.

Itt szeretném megemlíteni azt, hogy az itt élő magyarok nevében is jöttem elbúcsúzni tőle, hiszen a magyar papságot, magyar görögkatolikusságot éppen olyan nagy szeretettel segítette, mint az Egyházmegyéje területén élő más nemzeteket: románokat, ruténeket az ukránok hívek mellett.

Befejezésül hadd mondjam el személyes köszönetemet és búcsúmat, hiszen Milan Šášik püspök volt a jelenlévő Jan metropolita atyával az én szentelő püspököm Szilárd püspök atya mellett, nekik köszönhetem a püspökségemet, ezt az örökséget szeretném továbbvinni, amit tőlük kaptam.

Boldog nyugalmat és örök emléket Milan püspök úrnak!

 

 

VEZETŐ HÍREK
Miért lettél pap? - a Tényekben a papi kihívásról

Logopédus jelentkezését várja a Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola

Megemlékezés a debreceni bombamerénylet áldozatairól
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ MÉDIA
 
Kocsis Fülöp érsek-metropolita beszéde Milán püspök temetésén
VEZETŐ HÍREK
Miért lettél pap? - a Tényekben a papi kihívásról

Logopédus jelentkezését várja a Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola

Megemlékezés a debreceni bombamerénylet áldozatairól
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Miért lettél pap? - a Tényekben a papi kihívásról
Miért lettél pap? - a Tényekben a papi kihívásról class=
 
Nagyböjti kihívás Fülöp metropolitával
Nagyböjti kihívás Fülöp metropolitával class=
 
A kárpátaljai magyarokról, a keleti egyházak nagygyűlé...
A kárpátaljai magyarokról, a keleti egyházak nagygyűlé... class=
 
Nagy dicsőséget jelent, ha valaki elhagyja a földi élete...
Nagy dicsőséget jelent, ha valaki elhagyja a földi élete... class=
 
Megemlékezés a debreceni bombamerénylet áldozatairól
Megemlékezés a debreceni bombamerénylet áldozatairól class=
 
Logopédus jelentkezését várja a Gárdonyi Géza Görögk...
Logopédus jelentkezését várja a Gárdonyi Géza Görögk... class=