Magyarország szentszéki nagykövete: Orbán Viktor nagycsaládos miniszterelnök

Magyarország szentszéki nagykövete: Orbán Viktor nagycsaládos miniszterelnök

2020-07-22 09:05:08
Szerző: ifamnews.com, Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldal és magánarchívum, fordítás: Inántsy-Pap Ágnes/Hajdúdorogi Főegyházmegye
Család
interjú
Az International Family News (iFamNews, IFN) interjút készített Magyarország szentszéki nagykövetével, Habsburg-Lotharingiai Eduárddal az aktuális magyarországi helyzetről - arról, hogy Orbán Viktor milyen módon ért el ilyen sikereket a családpolitikájával. Honlapunk a szintén hatgyermekes családapával készült interjú teljes magyar fordítását adja közre az alábbiakban.

Diktátor”, „populista”, „reakciós” – Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak a média és a politikusok által megfogalmazott ilyen és hasonló rágalmazásokkal kell szembenéznie.

Mind Orbán családpolitikájának látványos sikereit, mind a népesség csökkenésére adott sajátos válaszait igyekeznek véka alá rejteni. Pedig a magyar miniszterelnök minden lehetséges támogatást megad azoknak a fiataloknak, akik gyermekeket nevelnek, vagy akik családot szeretnének alapítani. Sokkal eredményesebben sikerül nekik, mint a nyugati kormányoknak: a magyar kormány az az európai ország, amely a legtöbb erőforrást biztosítja a családok számára, GDP-jének majdnem 5%-át fordítja erre a célra.

IFN: Orbán Viktor megválasztása előtt Magyarország a demográfiai összeomlás szélén állt. Vajon pozitív hatása volt-e a családpolitikájának?

Habsburg-Lotharingiai Eduárd: Nyilvánvaló, hogy a demográfiai krízis nemcsak Magyarországot érinti. Ferenc pápa egyik alkalommal az Európai Unió nagykövetei előtt ezt a lakonikus kijelentést tette: «Gli Europei non fanno più figli» („Az európaiak már nem szülnek gyermekeket”). Magyarország az utóbbi években lett aktív ezen a területen, hiszen egy ország erős családok nélkül egyszerűen nem működik. Az eredmények pedig rendkívül látványosak. 2010 és 2018 között az abortuszok aránya 33,5%-kal csökkent, míg a házasságkötések aránya 43%-kal növekedett. A válások aránya szintén jelentősen csökkent, 2010 és 2017 között 22,5%-kal kevesebb házasságfelbontás történt.

És ezek még mind az elmúlt két év új családtámogatási intézkedései előtt történtek. Az új intézkedések következtében 2019-ben 84%-kal több házasságkötés született 2010-hez viszonyítva. 2020-ban a termékenység, vagyis az egy nőre eső gyermekek aránya 20%-kal magasabb, mint 2010-ben. Igen, meg lehet változtatni a dolgokat.

IFN: Magyarországot a média és a politikusok megpróbálják nevetségessé tenni, divatjamúltként bemutatni. A világ és Európa nemzetei mit tanulhatnak Magyarországtól?

Ahogy az várható is volt, a nemzetközi reakciók nagyon vegyesek voltak. Egy svéd miniszter a Harmadik Birodalomhoz hasonlította a helyzetet. Abból a téves feltevésből indult ki, hogy itt a modernizáció eredményeit visszaszorítják, a nőket arra kényszerítik, hogy menjenek vissza a konyhába és szüljenek gyermekeket.

Ez teljes félreértés: Magyarországon a nők választhatnak, otthon is maradhatnak vagy munkába is állhatnak, a saját döntésüktől függ. A családokat mind a két esetben támogatják, beleértve a nagycsaládokat is. A többi országban távolról sem ilyen a helyzet.

Más országok is nagy érdeklődést mutatnak a mi javaslataink iránt és megvizsgálják a beépíthetőségüket. Novák Katalin család-, és ifjúságügyekért felelős államtitkár sokat utazik, és eközben bemutatja a magyar nemzet családpolitikáját. A demográfia mindannyiunk ügye.

/Az interjút adó nagykövet maga is hat gyermekes családapa/

IFN: A családpolitika melyik eleme bizonyult az eddigekben különösen hatékonynak?

Ha egy állam bátorítani akarja a családokat, hogy vágjanak bele a nagycsaládos lét kalandjába, akkor ehhez először is biztosítani kell a feltételeket is. Az adókedvezmények és a közvetlen pénzügyi támogatás kiemelten fontos. Néhány példa: a harmadik gyermektől kezdve szinte megszűnik az adó, a negyedik gyermektől kezdve pedig az édesanyák egyáltalán nem fizetnek adót. Továbbá vannak olyan kölcsönök a fiatal házaspárok számára, amelyeket a harmadik gyermektől kezdve nem kell visszafizetni. Ezen túl a házak építésére is bevezettek kölcsön lehetőséget és a nagy családi autók megvásárlására is kapnak anyagi támogatást. Sőt, a nagyszülők is kaphatnak gyermekgondozási segélyt.

Ugyanakkor az is fontos, hogy a társadalom pozitívan álljon a sok gyermeket vállaló famíliákhoz. Az Alkotmány különleges módon támogatja a családokat. Ezt nagyban segíti, ha a közszereplők maguk is családos emberként jelennek meg. Tudvalevő, hogy Orbán Viktor miniszterelnök maga is nagycsaládos édesapa, a család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár asszony, és sokan mások is, édesanyaként és édesapaként mutatkoznak. Ez példaként szolgál és ösztönzi az embereket.

/Orbán Viktor családjával - Story Magazin, 2014/

IFN: Kapott-e Magyarország ezzel kapcsolatban pozitív megerősítést a Vatikán részéről?

Folyamatosan tájékozatjuk a vatikáni vezetőket a családdal kapcsolatos kérdésekről és a kapcsolódó intézkedéseinkről. Az elmúlt évben a család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár asszonnyal együtt meglátogattuk Joseph Farrell bíborost, a Világiak, Család és Élet dikasztériumának prefektusát, illetve Vincenzo Paglia érseket, a Pápai Életvédő Akadémia elnökét, a családok és házasságok kutatásával foglalkozó II. János Pál Intézet nagykancellárját. Úgy gondolom, hogy a Vatikán pontosan tudja, hogy Magyarország számára mennyire fontosak a famíliák.

IFN: Köszönöm az interjút és hogy ránk szánta az idejét, Nagykövet úr.

Habsburg-Lotharingiai Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete és a Máltai Lovagrend nagykövete 2015 óta. Rómában él a feleségével és hat gyermekével.

/Az interjú eredetileg az ifamnews.com oldalon jelent meg, IDE kattintva érhető el/

 

VEZETŐ HÍREK
December 7-én lesz az utolsó TeológiaBár

A békét hangsúlyozza az idei Debreceni Advent

Cigánypasztorációs konferenciát tartottak Máriabesnyőn
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
December 7-én lesz az utolsó TeológiaBár

A békét hangsúlyozza az idei Debreceni Advent

Cigánypasztorációs konferenciát tartottak Máriabesnyőn
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
December 7-én lesz az utolsó TeológiaBár
December 7-én lesz az utolsó TeológiaBár
 
A békét hangsúlyozza az idei Debreceni Advent
A békét hangsúlyozza az idei Debreceni Advent
 
Cigánypasztorációs konferenciát tartottak Máriabesnyőn
Cigánypasztorációs konferenciát tartottak Máriabesnyőn
 
Lelki nap a Szent Anna Görögkatolikus Gimnázium és Techn...
Lelki nap a Szent Anna Görögkatolikus Gimnázium és Techn...
 
Ferenc pápa üzenete az ifjúsági világnapra
Ferenc pápa üzenete az ifjúsági világnapra
 
Azbej Tristan: kiállunk az üldözött keresztényekért
Azbej Tristan: kiállunk az üldözött keresztényekért